Az Y és Z generáció legnagyobb ellenségei

2019. május 4. 18:07

Ács-Fehér Kinga
20on
A mamahotel-jelenség tehát nem az ezredfordulósok elkényelmesedése és puhánysága, hanem a gazdaság és az élet ellehetetlenülésének egyik megnyilvánulása.

„Nem arról szeretnék beszélni, hogy a pillanatok online megosztásánának múló örömével nem pótolható a mellettünk elsuhanó élet – erre már réges-rég rájött mindenki. Hanem arról, hogy a virtualitás nagyon is kétélű fegyver: sokszor magam sem tudom az internetet okosan használni, és gyakran érzem úgy, ezt már oktatni kellene az iskolában.

Mert nap mint nap ömlenek a hamis hírek, a mesterkélt képek, a végeláthatatlan információk, és ezek mind észrevétlenül torzítják (manipulálják) az ezredfordulósok mentalitását, kapcsolati felfogását, világ- és értékrendjét, önmagukról és környezetükről alkotott képüket, sőt, önismeretüket is. Amennyire megnyitja előttük a világot, és pakol eléjük tengernyi lehetőséget és megoldást, olyannyira be is zárja és az orrukra csapja az ajtót.

Mi, Y és Z generációsok hiába nőttünk fel az internet fegyverével a kezünkben, még mindig nem tudjuk helyesen és tudatosan használni. Azért ez rémisztő, nem? Ha az egyik legnagyobb ellenséged (és segítséged) valami olyan, ami nélkülözhetetlenné vált a mindennapjaidból.

(...)

Ideje észrevenni azonban, hogy Y és Z generációsnak lenni nem csupán virágos mezőkkel teli lehetőség, hanem aknamezőkkel teli kockázat is. Mert milliós diákhitellel a vállunkon nem fogunk még egy lakáshitelt is magunkra aggasztani azért, hogy szüleinktől hamarabb elköltözzünk. A csillagokig nyúló, egyre csak magasodó albérletárakat meg sem említem. A mamahotel-jelenség tehát nem az ezredfordulósok elkényelmesedése és puhánysága, hanem a gazdaság és az élet ellehetetlenülésének egy »apróbb« megnyilvánulása.„

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 208 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jól írsz, mert tényleg ez van.

Fene se elégedett azzal, amit itt az országban lát, de a Gyurcsány-féle elkúrást így sem kívánja vissza senki, márpedig az alternatívák a firss, szagos LMP-t és Momentumot is ideértve ilyen szintűek.

Ami a külső körülményeket illeti, az egyéni életben is rengeteg van, de azért ne adjuk már elő, hogy akár csak fél év túlköltekezezéssel ne tudnánk önerőből elcseszni az életünket.

A FIDESZ az összes idióta stadionépítéssel együtt sem költekezett túl a lehetőségein, és ez nagy újdonság a magyar politikai mezőnyben. Jó, nem akkora: 1998 és 2002 között is tapasztaltuk. Izé. Hogy is hívták akkoriban a miniszterelnököt?

Az X,Y,W,Zm gyökkettő generáció legnagyobb ellensége a jólét.
Vagyis az a dolog, amiért az nyugati ember évszázadok óta harcol.

LOL
Az ugye nem volt aggályos, amikor 32%-os ( !)listás eredménnyel szerzett egy párt 54%-os (!) mandátumtöbbséget.
Tudod, az MSZP 1994-ben. Tudod, a visszasírt régi választási rendszerben.

Mi ebben a felszínes, primitív és ostoba? Mire fel a felháborodásod?

Vigyázz, mert megüt a guta. :))

Megint iszonyú felszínes vagy, az orbánfóbiád által vezérelve. Az elvándorlás - hányszor kell még ezt az evidenciát leszögezni?!? - NEM magyar jelenség. Az egész térséget sújtja, sőt ma már Dél-Európát is, sőt (!) már van egy olyan jelenség is, hogy a leggazdagabb országokból is szívesen mennek EL az ottani fiatalok. A pénzügyi különbségeken túl ugyanis nagyin durván hat az az új trend is, amit a cikk is boncolgat: a látszólag végtelen lehetőségek csalóka csillogása. Mindegy hol, csak ne otthon. Mindegy hol, csak EL.

Erre m9st kaptál egy +1-et. :)

4. +1
a) Nyomatják a "politika (a Zorbán) elüldözi az embereket!" mantrát.
b) Nyomatják a "Bezzeg Románia!" mantrát.
c) Mindeközben köztudott, hogy alig van ország Európában (ha van egyáltalán), ahonnan a népesség nagyobb hányada távozott külföldre (többmillió ember, arányaiban is többszöröse a magyarországi elvándorlásnak. :)))))))

Jó ez, kösz. Néha érdemes szembesíteni őket a tényekkel.

Lehetne folytatni a monarchia visszaállításával (képzeljük el a prüszkölést, ha bárki akár csak komolyan felvetné a királyságot), a kizárólag egyéni választókerületi, totálisan többségi elvű, a "győztes mindent visz" alapú választási rendszerrel (megint képzeljük el a prüszkölést)...

Kár, h. csak egy pluszra van lehetőség. Bizony, ez pontosan így van, ahogy írod.

Ezzel együtt a lakáshoz jutás mindenhol, a gazdag országokban is, nehezedik. Mi a harcunkat a 60-as évek végén harcoltuk meg, teljesen önerőből, végül is a 4 gyerekkel egy 87nm-es öröklakásban éltünk le az életünkből 33 évet. Mindketten otthon is dolgoztunk, mind a 4 gyerek tanult, nagyon szűkös volt.

Ma ezt a lakást a villamosmérnök fiam éppen talán meg tudná venni, szintén nem kevés kölcsönnel, mert ráadásul jó közlekedéssel az erdők alján volt, de nekik már ez a méret három gyerekkel nem hinném, h. megfelene.

Mi 2%-os kölcsönt kaptunk. Ma ilyen NINCS. Telek sincs elérhető áron Buda kies, valaha hozzáférhető részein.

A gyerekeknek szerintem NINCS elmagyrázva, h. az ember azért is tanul, h. később ki tudja fizetni a villanyszámlát. Nem mindegy, h. mibe öli bele az önálló felnőtt életre felkészülésre rendelt és rendelkezésre álló éveket az érettségi után.

A jó mesterember, a jó mérnök, orvos megtalálja a számítását. A társadalomtudományok a megélhetési nihilbe vezethetik a szirénhangokra hallgatókat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés