Kurz és Söder: Elutasítjuk az együttműködést a jobboldali populistákkal

2019. május 3. 14:54
„Nem hiszek az együttműködésben Le Pen pártjához és az AfD-hez hasonló tömörülésekkel, amelyek ki akarnak lépni az Európai Unióból” – hangsúlyozta Sebastian Kurz osztrák kancellár Markus Söder bajor tartományi miniszterelnökkel közös bécsi sajtótájékoztatóján.

Sebastian Kurz osztrák kancellár és Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök pénteken elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök arra vonatkozó felvetését, hogy az Európai Néppárttnak együtt kellene működnie és a tőle jobbra álló pártokal.

„Elutasítjuk az együttműködést a jobboldali populistákkal” – mondta Söder az osztrák kancellárral közös bécsi sajtótájékoztatóján. „Nem hiszek az együttműködésben Le Pen pártjához és az AfD-hez hasonló tömörülésekkel, amelyek ki akarnak lépni az Európai Unióból” – hangsúlyozta Kurz is a Marine Le Pen vezette franciaországi Nemzeti Tömörülésre (RN) és az Alternatíva Németországnak nevű radikális jobboldali pártra utalva. „Az lenne az Európai Unió vége” – fogalmazott Söder.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettessel és belügyminiszterrel közös csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a Fidesz azt szeretné, ha a néppárt a bevándorlásellenes, jobboldali erőkkel működne együtt, ám ez a vízió kisebbségben van a pártcsaládban. Orbán szorgalmazta, hogy az EPP legyen nyitott az együttműködésre a tőle jobbra álló pártokkal, például az olasz Ligával. Európának bevándorlásellenes politikai erők szövetségére van szüksége – hangsúlyozta.

Kurz és Söder az erős Európa szükségessége mellett érvelt. Ez az Európa veszélybe került, mert bomlasztók szét akarják verni azt, és kívülről is nagy a nyomás – vélekedett a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke.

Mindkét politikus jelezte, hogy támogatják Manfred Webert, az Európai Néppárt csúcsjelöltjét. Egyetértettek abban, hogy az EPP választási győzelme esetén Webernek kellene vezetnie az Európai Bizottságot. Legfrissebb felmérések szerint a néppártra szavaznának a legtöbben a május végi európai parlamenti választásokon.

(MTI)

Összesen 58 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Salvini Ligáját valahogy elfelejtették megemlíteni.
Ez túlságosan veszélyes lett volna, a választók nagy része ezért a p.csába küldené őket, ezért óvatosak voltak.
De csökönyösen ragaszkodnak a WM-rendszerű puha, alkalmazkodó futballhoz, pedig annak rég lejárt az ideje.

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2019. május 3. 15:05
pollip | 2019. május 3. 15:18

Orbán sem akarja a kilépést az EU-ból.

Az ilyen futballt a migránscsapatok hülyére verik, mihelyt eljön a megméretés ideje.

OV kiugrasztotta a nyulat a bokorból:-)))) mindegyik önként színt vall. Tisztul a kép:-)

Ha valaki az EU bürokratákat kritizálja, akkor rögtön ráfogják, hogy szélsőséges. Ha egy kormányfő, vagy pártelnök teszi akkor még azt is ráfogják, hogy országát ki akarja léptetni az EU szövetségből. Nos az ilyen "ráfogók" nem liberális demokraták, hanem liberális diktátorok. Hasonlóak, mint a kádár rendszerben a népi demokraták.

Sebastian Kurz osztrák kancellárt sok tekintetben színpatikusnak tartom, de azért használt autót nem vennék tőle.
Ugyanezt tudnám megfogalmazni Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök tekintetében is.

Nem fog szelsojobbozni és fasisztazni:-)

Orbán főtémája a migráció megállítása, Söderé és Kurzé nem.

Nem is lesz azoknak soha jó autójuk a büdös életben...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés