Soltész Miklós: Elkeserítő az ukrán nyelvtörvény és Brüsszel hallgatása

2019. április 26. 13:30
A magyar kormány szívesen nyújt támogatást a határon túli ruszinoknak.

A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a csütörtökön elfogadott ukrán nyelvtörvényre utalva elkeserítőnek nevezte, hogy „egy ország ilyen jogszabályt” alkotott, hozzátéve, hogy „még elkeserítőbb a hallgatás Brüsszelben”.

Soltész Miklós pénteken Debrecenben, a görögkatolikus ruszin közösségi ház átadásán mondott beszédében utalt arra, hogy Magyarországon tizenhárom őshonos nemzetiséget ismer el az alaptörvény, a ruszin közülük a kisebbek közé tartozik, de ez nem jelenti azt, hogy csorbulnak lehetőségeik.

„Ha Ukrajna így elutasítja a (...) hűséges ruszin közösséget” akkor, ha kell, a magyar nemzet, a magyar kormány befogadja őket, támogatást, segítséget nyújt a határon túli ruszinoknak – közölte az államtitkár.

(MTI)

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egyetertek. Ujabb helyzet, mikor VALODI menekultekrol van szo, ott elsok kozt segitunk.

Ha Brüsszel hallgat, attól - éppen azért - kell nekünk megszólalni.
A közép-kelet-európai népek között a magyarságot érte a legnagyobb méretű pusztítás a nem magyar erők részéről a 20. századi Európában, ami ma sem fejeződött be.
DE ERRŐL RAJTUNK KÍVÜL SENKI NEM TUD, közülünk is legfeljebb a lakosság 10-20%-a, ami enyhén szólva NEM MEGMAGYARÁZHATÓ, TELJES ABSZURD.
Csehek, szlovákok, a szovjetek, románok, szerbek, sőt, osztrákok mind-mind irtották a magyar népet fizikailag és szellemileg, összességben millió számra.
A Magyar TOVÁBBÉLÉS Napját kell létrehozni, Nagyszombattól Csángóföldön, Zentán keresztül Csáktornyáig.
A fenti népek magyarellenes áldozatainak emlékére.
MÉLTÓSÁGGAL, kötelességünk SOHA NEM FELEJTENI.

"Az Európai Bizottság meg fogja vizsgálni a sokak által bírált ukrán nyelvtörvény végleges szövegét, amit csütörtökön fogadott el a kijevi parlament - jelentette a brüsszeli testület illetékes szóvivőjére hivatkozva az MTI.

A magánbeszélgetéseket és a vallási szertartásokat kivéve gyakorlatilag mindenhol kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát.

Maja Kocijancic újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a törvény közzétételre várnak, ezt követően elemezni fogják a szöveg tartalmát. Mint mondta, többször is felszólították az ukrán hatóságokat arra, hogy nyújtsák be a törvény tervezetét a Velencei Bizottsághoz, várják meg annak álláspontját, és csak ezt követően kerülhessen sor a hatályba lépésre." [index]

Válaszok:
hhonor | 2019. április 26. 15:22

Az EU ellen hangolunk, sokszor politikában, médiákban, többen egyénileg, még akkor is, amikor sokszor nincs saját eszközünk, csak az EU. Magunk viszont ne hallgassunk. Hangoljunk az EU ellen a továbbiakban is, indítsunk újabb amortizációs plakátkampányokat, lépjünk ki az EU-ból s önmagunkban megoldunk majd minden felmerülő problémát, jöjjön az bármely irányból. A társadalom majd érzékelni fogja és a többség majd vissza fog jelezni, hogy valóban ez a helyes irány.

Jobb helyzetben vannak Ukrajnában a magyarok, mint az EU tagországokban? A szomszédos országokban is jobb volt helyzetük, amikor nem voltunk EU tagok s adott szomszédaink szintén még közösségen kívül voltak? Lépjünk ki az EU-ból s meg fogjuk tapasztalni, hogy mit jelentett az EU-hoz tartozás.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés