Előrehozott parlamenti választásokat tartanak vasárnap Spanyolországban

2019. április 26. 10:22
Két opció lehetséges: kétpárti baloldali vagy hárompárti jobboldali koalíció.

Spanyolországban előrehozott parlamenti választásokat rendeznek vasárnap, győztesként a Spanyol Szocialista Munkáspártot (PSOE) valószínűsítik a közvélemény-kutatások, ám az kiszámíthatatlan, hogy milyen politikai színezetű kormány alakulhat.

A felmérések egybehangzóan azt mutatják, hogy a PSOE nem szerez önálló kormányzóképes többséget a törvényhozásban, abban azonban már megoszlanak a kutatási eredmények, hogy egy esetleges kétpárti baloldali vagy egy hárompárti jobboldali koalíció össze tudja-e gyűjteni a kormányalakításhoz szükséges, legkevesebb 176 mandátumot. 

A választások előtt közzétett legutolsó közvélemény-kutatások szerint egyik politikai oldalnak sincs egyértelmű többsége, így nem zárható ki, hogy újból előálljon egy olyan politikai patthelyzet, amely a 2015-ös választások megismétléséhez vezetett.

A választói bizonytalanságot rendkívül magasnak, 41,6 százaléknak mérte a spanyol társadalomkutató központ (CIS) több mint két héttel a voksolás előtt, ami egyúttal azt is jelenti, hogy ezekkel a szavazatokkal végül akár teljesen más politikai erőviszonyok is kialakulhatnak, mint amilyeneket a közvélemény-kutatások előre jeleztek.

Spanyolországban három és fél éven belül harmadszor rendeznek általános parlamenti választásokat. Pedro Sánchez szocialista miniszterelnök azután döntött a voksolás előrehozásáról, hogy a spanyol parlament elutasította a kormány idei költségvetési javaslatát, amire több mint húsz éve nem volt példa. A parlamenti ciklus eredetileg 2020 nyarán ért volna véget.

Vasárnap mintegy 36,9 millió választót várnak az urnákhoz, hogy döntsenek 350 alsóházi (kongresszus) és 208 felsőházi (szenátus) képviselői hely sorsáról. A szavazás reggel 9 órától este 20 óráig tart az ország összesen 8131 településén és városában. A mintegy 5 millió lakosú, kelet-spanyolországi valenciai autonóm közösségben ezen a napon regionális parlamenti választásokat is tartanak. 

Spanyolország további 12 autonóm közösségében és két észak-afrikai exklávéjában erre május 26-án kerül sor a helyhatósági választások keretében, az európai parlamenti választásokkal egyszerre.

(MTI)

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés