A libanoni-izraeli határt keresztező harmadik alagútra bukkantak

2019. április 25. 21:36
Izrael tavaly jelentette be, hogy felszámolja azokat az alagutakat, amelyeket a Hezbollah libanoni síita szervezet fúrt a határ alatt.

Az izraeli-libanoni határt keresztező újabb, immár harmadik alagútra bukkantak kéksisakosok az ENSZ Ideiglenes Libanoni Erőinek (UNIFIL) csütörtöki közlése szerint, hónapokkal az első kettő felfedezése után.

Az Izrael és Libanon közötti határon fennálló helyzetet felügyelő UNIFIL szerint függetlenül megerősítette öt alagút létezését a közül a hat közül, amely az izraeli védelmi erők jelentése szerint az izraeli és libanoni erőket elválasztó demarkációs vonal, az úgynevezett kék vonal közelében találhatóak. Ezek közül három esetében megállapítást nyert, hogy keresztezi a „kék vonalat” – áll az UNIFIL közleményében.

Az UNIFIL szerint a három alagút sérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) határozatát, amely véget vetett a Libanon és Izrael közötti 2006-os háborúnak. A békefenntartó misszió szerint erre felhívta a libanoni hatóságok figyelmét, és „azonnali nyomon követést kért”.

Izrael tavaly decemberben jelentette be, hogy az Északi Pajzs fedőnevű művelet keretében felszámolja azokat az alagutakat, amelyeket a Hezbollah libanoni síita szervezet fúrt a határ alatt, hogy rajtuk keresztül meglepetésszerű támadásokat hajthasson végre Izrael területén.

Izrael súlyos fenyegetésnek tekinti nemcsak a szervezetet, hanem azt a jelentős fegyverkészletet is, amelyet felhalmozott Libanonban. A Hezbollah a múltban többször indított támadást Izrael ellen, 2006-ban pedig a felek konfliktusa egy hónapig tartó háborúba torkollott.

Haszan Naszralláh, a Hezbollah vezetője januárban elismerte az alagutak létét, hozzátéve, hogy azok némelyikét még a 2006-os háborút megelőzően hozták létre.

(MTI)

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Csodálkoznak, hogy míg Izrael GDP/fő mutatója meghaladja Japánét, addig a szerencsétlen arabok- ahol még háború sem volt pl. Jordánia - semmire nem jutottak 70 év alatt. Dolgozni kellene cigányok, bár segélyekből tényleg jól éldegéltek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés