Halállavina a Sziklás-hegységben

2019. április 22. 17:05

Három neves, kivételes tehetségű hegymászó veszett oda.

Három neves, kivételes tehetségű hegymászó veszett oda lavinában a kanadai Sziklás-hegységben, a Banff Nemzeti Parkban. Az amerikai Jess Roskelley, az osztrák David Lama és Hansjörg Auer holttestét helyi idő szerint vasárnap találták meg a kanadai hatóságok napokig tartó keresés eredményeként. A fiatal extrémalpinisták kedd óta számítottak eltűntnek, és bár a hozzátartozók már napok óta tényként kezelték halálukat, holttestük felkutatását késleltette a szeszélyes időjárás. 

A három férfi a 3295 méter magas Howse-csúcsot akarta meghódítani a hegy nagyon nehéz keleti oldalán, amikor egy hógörgeteg maga alá temette őket. A szerencsétlenül járt hegymászókat nemzedékük legjobbjai között tartották számon. A 36 éves Jess Roskelley a fia John Roskelley-nek, akit ugyancsak nemzedéke egyik legjobb hegymászójának tartottak. Jess a világ legfiatalabb mászójaként hódította meg a Mount Everestet 2003-ban, amikor 20 évesen, apjával együtt kapaszkodott fel „a világ tetejére”. A tiroli áldozatok, a 28 éves David Lama és a 35 éves Hansjörg Auer, ugyancsak a világ legjobbjai közé tartoztak, számos elsőség fűződik a nevükhöz. 

Lama egyik legnagyobb sikereként 2012-ben elsőként jutott fel a patagóniai Cerro Torre csúcsára szabadmászásban a félelmetes Compressor-útvonalon, tavaly ősszel pedig elsőként mászta meg szólóban a 6895 méteres nepáli Lunag Ri hegyet a nyugati oldalán. Hansjörg Auer extrémsportoló specialitása az volt, hogy magányosan, mindenféle technikai segédeszköz és biztosítás nélkül kapaszkodott fel veszedelmes mászóösvényeken.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/147156