Halállavina a Sziklás-hegységben

2019. április 22. 17:05
Három neves, kivételes tehetségű hegymászó veszett oda.

Három neves, kivételes tehetségű hegymászó veszett oda lavinában a kanadai Sziklás-hegységben, a Banff Nemzeti Parkban. Az amerikai Jess Roskelley, az osztrák David Lama és Hansjörg Auer holttestét helyi idő szerint vasárnap találták meg a kanadai hatóságok napokig tartó keresés eredményeként. A fiatal extrémalpinisták kedd óta számítottak eltűntnek, és bár a hozzátartozók már napok óta tényként kezelték halálukat, holttestük felkutatását késleltette a szeszélyes időjárás. 

A három férfi a 3295 méter magas Howse-csúcsot akarta meghódítani a hegy nagyon nehéz keleti oldalán, amikor egy hógörgeteg maga alá temette őket. A szerencsétlenül járt hegymászókat nemzedékük legjobbjai között tartották számon. A 36 éves Jess Roskelley a fia John Roskelley-nek, akit ugyancsak nemzedéke egyik legjobb hegymászójának tartottak. Jess a világ legfiatalabb mászójaként hódította meg a Mount Everestet 2003-ban, amikor 20 évesen, apjával együtt kapaszkodott fel „a világ tetejére”. A tiroli áldozatok, a 28 éves David Lama és a 35 éves Hansjörg Auer, ugyancsak a világ legjobbjai közé tartoztak, számos elsőség fűződik a nevükhöz. 

Lama egyik legnagyobb sikereként 2012-ben elsőként jutott fel a patagóniai Cerro Torre csúcsára szabadmászásban a félelmetes Compressor-útvonalon, tavaly ősszel pedig elsőként mászta meg szólóban a 6895 méteres nepáli Lunag Ri hegyet a nyugati oldalán. Hansjörg Auer extrémsportoló specialitása az volt, hogy magányosan, mindenféle technikai segédeszköz és biztosítás nélkül kapaszkodott fel veszedelmes mászóösvényeken.

(MTI)

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez mind semmi! De elmenni Húsvétkor misére! Mondjuk Srí Lankán! Na, az a valami!

Azért a barlangból általában ki szoktak jönni a népek. Nem rosszabb a statisztikája, mint a síelésnek. És abban van fölfedezés-faktor. Olyan helyre mennek be, ahová előttük még senki.

Sport szempontból meg mindent átmozgat.

A síeléssel vesd össze! Mondjuk 100 síelőre hány törött láb, törött gerinc, stb. jut, és ugyanez barlangászoknál.

Az is hozzátartozik, hogy a barlangászás csapatsport. Az nem barlangászás, hogy egy barom egyedül bemegy egy barlangba, eltöri a bokáját, és megfagy vagy szomjan hal.

Végülis tényleg statisztikai kérdés, és miután egyikünknek sincsenek megbízható statisztikái, akár abba is fejezhetjük :-)

Mindenesetre a barlangászok alapsokaságából indokolt kivenni azokat a marhákat, akik tökegyedül mennek le egy barlangba.

Ha ilyenek meghalnak, az barlangi baleset ugyan, de semmiképpen nem barlangászbaleset, mivel az alany nem barlangász.

Válaszok:
Csomorkany | 2019. április 24. 14:27

Amúgy a thaiföldi sztori is erőst határeset. Egy felnőtt egy csapat gyerekkel, úgy, hogy mind képzetlen, és a barlanghoz vezető út tele van föliratokkal, hogy "marha, ne menj be, mert jön az esős évszak"? Ha minden ilyen sztorit összevetünk felelős barlangász-szakosztályok tagjainak a magatartásával, az persze, hogy lerontja a statisztikát.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés