Támogassuk-e a női kvótát?

2019. április 16. 16:16

Zdenyák József
Mérce
A cél tehát az esélyegyenlőség megteremtése a két nem között, ami garantálná, hogy a nők is jelen lehessenek a fontos döntések meghozásánál.

„A magyar közélet egyik gyakran visszatérő toposza a parlamentben helyet foglaló nők alacsony lélekszáma. Ha közelebbről megvizsgáljuk, a statisztika azt mutatja, hogy hazánk e tekintetben ténylegesen a nemzetközi sorok végén kullog. De valóban probléma ez? Még inkább: valóban ez a probléma?

A női kvóta egy olyan politikai intézkedés, aminek célja a nők különböző hatalmi-döntéshozási mechanizmusokhoz való egyenlő hozzáférésének elősegítése. A gyakorlatban ez a női nemű állampolgárok létszámának tudatos növelését jelenti a társadalom intézményrendszereinek azon területein, ahol történeti okokból alulreprezentáltak (vagy meg sem jelennek), mégis kulcsfontossággal bírnak a közösségi lét szempontjából.

E cél megvalósítása érdekében a kvótát támogatók egy olyan rendszer bevezetését szorgalmazzák, amely lehetővé teszi, hogy a népesség felét kitevő nők bizonyos fokú – a kiválasztással kapcsolatos – előnyöket élvezzenek, a hozzáférésért folyó verseny során őket ért strukturális hátrányok (pl. a diszkrimináció) ellensúlyozása érdekében. A cél tehát az esélyegyenlőség megteremtése a két nem között, ami garantálná, hogy a nők is jelen lehessenek a fontos döntések meghozásánál.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azért, mert ezeket a balos férgeket kizárólag a hatalom érdekli.

Próbáltam elolvasni a teljes cikket. Végtelen, felesleges ömlengés.
Az mondjuk érdekes rész volt, ahol megszüntetnék az egyéni képviselők rendszerét, hogy csakis pártlista legyen, nyilván a demokrácia nagyobb dicsőségére.

Két dolgot nem értek: mivel képviseleti demokrácia van, a képviselő elvileg a szavazókörzete lakóinak az érdekét képviseli, ahol jó eséllyel egyforma a férfiak és a nők aránya, ebből a szempontból nem szempont a képviselő neme és kora, mivel, ha rosszul képvisel, akkor legközelebb nem szavazzák meg. (ez nem igazán teljesül a pártfegyelem miatt, ami viszont a listás rendszerben még erősebb)
A másik dolog, hogy ha valaki nem a képességei, hanem a kvótahely miatt kerül be, akkor egyrészt nem képes rendesen ellátni a feladatát, másrészt végig tudja magáról, hogy a kvótahelyre jelölőitől függ, azaz végig az ő érdeküket fogja képviselni. Ezért lenne veszélyes pl. egy igazgatótanács helyeinek kvótához kötése.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés