Évtizedekig tarthat a Notre-Dame újjáépítése – mondja a kölni dóm főépítésze

2019. április 16. 19:15
Peter Füssenich elmondta: a tüzet követő napok döntőek lehetnek.

Évtizedekig tarthat a párizsi Notre-Dame újjáépítése a hétfői tűzvész után a kölni dóm főépítésze szerint.

Peter Füssenich, a német gótikus katedrális rekonstrukciós munkálatait vezető szakember kedden az RTL csatornának nyilatkozott.

Azon spekulálni most, hogy mennyi ideig tartana az újjáépítés és mennyi pénzt emésztene fel: mintha üveggömbbe tekintenénk. Évekbe, talán évtizedekbe is kerülhet, amíg a borzalmas tűzvész okozta utolsó sérülést is maradéktalanul kijavítják” – mondta.

A kölni dóm a második világháború alatt súlyos károkat szenvedett, kijavításuk több mint 70 éve zajlik.

Az építész „európai méretű tragédiának” nevezte a hétfő esti tüzet, mivel a kontinens számos templomának és katedrálisának építőit ihlették francia épületek.

A dpa hírügynökségnek elmondta, hogy a tüzet követő napok döntőek lehetnek. A leégett tetőszerkezet alatti kő fedélboltozat az oltáshoz használt víztől teljesen átázhatott, a boltozat súlya így többszörösére növekedhetett.

Várni kell néhány napot, hogy lássuk, kitart-e a boltozat a túlsúly ellenére is” – magyarázta. „Amikor a Notre-Dame utolsó kövét a helyére illesztették, akkor tették le a kölni dóm alapkövét. Mindannyian érintettek vagyunk ebből a szempontból" – fogalmazott.

A kölni dóm tetőszerkezetének fagerendáit vasra cserélték a 19. században, ami azt jelenti, hogy egy tűzvész kisebb pusztítást végezhetne – tette hozzá Füssenich.

(MTI)

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés