Adóemeléssel kampányol a legnépszerűbb finn miniszterelnök-jelölt

2019. április 14. 11:05

A baloldali Szociáldemokrata Párt képviselőjét, Antti Rinne miniszterelnök-jeltöltet támogatják a legtöbben.

A finn Szociáldemorata Párt, a vasárnapi parlamenti választás legnagyobb esélyese adóemelést tervez a gyorsan öregedő ország bőkezű népjóléti intézményeinek fenntartására. Az Antti Rinne vezette szociáldemokraták közel egy éve vezetik a népszerűségi listát, számos finn aggódik ugyanis a növekedő nyugdíjas népesség miatt a közszolgáltatások és a népjóléti intézmények jövője kapcsán.

„Erősíteni kell a jóléti társadalmat, ehhez pedig pénzre van szükség” – mondta Rinne, az egykori szakszervezeti vezető a Reuters brit hírügynökségnek a vasárnapi választás előtt. Hozzátette, hogy az adóemelés a finn társadalmon belüli egyenlőtlenségeket is segít csökkenteni.

A baloldali Szociáldemokrata Párt (SDP) utoljára 1999-ben nyert általános választásokon, bár azóta különböző kormánykoalíciók tagja volt. A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint a népszerűsége 19 százalékos – jelentette csütörtökön a Yle közszolgálati médium. A jelenlegi jobbközép kormány politikája megnyírbálta a társadalom kevésbé privilegizált csoportjai, így a nyugdíjasok, gyermekes családok, diákok és munkanélküliek jövedelmét – érvelt Rinne.

Juha Sipila centrista kormányfő a 2015. évi parlamenti választások óta megakadályozta Finnország további eladósodását, amivel sikerült a 2015-ig tartó hároméves recesszióból kihúznia az országot. Sipilának tavaly tíz év óta először sikerült csökkentenie a magas államadósságot.

Ha az SDP győz vasárnap, Rinnének valamelyik vetélytársával, a választási programját felelőtlennek nevező Petteri Orpo pénzügyminiszter Nemzeti Szövetségével vagy Sipila Centrumpárjával kell koalícióra lépnie. Rinne kizárta a koalíciót a bevándorlásellenes Jussi Halla-alo vezette nacionalista A Finnek (korábbi nevükön Igazi Finnek) párttal.

A mintegy 4,5 millió választásra jogosult polgár vasárnap 19 politikai pártra és mozgalomra adhatja le voksát. A szavazásra jogosultak 36 százaléka már az előzetes szavazáson voksolt, az első eredményeket az 19 órai urnazárás után hozzák nyilvánosságra.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/146708

Ajánljuk még a témában