Brexit: újabb népszavazást sürget Manfred Weber

2019. április 12. 11:09
Manfred Weber elképesztőnek nevezte, hogy a Brexit elhúzódása miatt meglehet, hogy a távozásra készülő országban is meg kell tartani az EP-választást.

Újabb népszavazást kellene tartani az Egyesült Királyságban az európai uniós tagság megszüntetésének (Brexit) kérdéséről az Európai Néppárt európai parlamenti választási csúcsjelöltje, Manfred Weber szerint.

A bajor Keresztényszociális Unió politikusa az Augsburger Allgemeine című bajor regionális lap csütörtök esti fórumán kiemelte, hogy 2019 történelmi jelentőségű választási év az EU számára, de a Brexit ügye eltereli a figyelmet erről. 

A közösség jövőjéről szóló kérdések „feledésbe merülnek a Nagy-Britanniában uralkodó káosz miatt” – mondta Manfred Weber, elképesztőnek nevezve, hogy a Brexit elhúzódása miatt meglehet, hogy a távozásra készülő országban is meg kell tartani az EP-választást.

„Senkinek sem tudom megmagyarázni, miként fordulhat elő, hogy meghatározó befolyást gyakorolhat az EP-választásra egy ország, amely kilép az EU-ból” – mondta.

Szerinte a briteknek inkább az EU-tagság ügyének rendezésével kellene foglalkozniuk. A következő „logikus lépés egy újabb népszavazás lenne” – emelte ki Manfred Weber. 

Hozzátette, hogy minderről a briteknek kell dönteniük, az EU viszont kimondhatná, hogy nem számíthatnak több engedményre. Nem élvezheti az EU-tagsággal járó előnyöket egy olyan ország, amely távozik a közösségből – húzta alá az EPP csúcsjelöltje.

A brit parlament eddig háromszor utasította el a brit kormány és az EU többi 27 tagállama által elfogadott kilépési megállapodást és a jövőbeni kapcsolatokat felvázoló politikai nyilatkozatot. Ezt követően a törvényhozás alsóháza több véleménynyilvánító szavazást tartott, hogy fel lehessen mérni, milyen kilépési feltételeket lenne hajlandó megszavazni a ház, ám egyik sem kapott többséget. A parlamenti alsóház a többi között ezidáig a második népszavazás kiírását sem támogatta, s ettől a brit kormány is következetesen elzárkózik.

(MTI)

Összesen 60 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az angolok a szocikat erősítenék és Weber betojt, hogy nem ő lesz az elnök .

Elég átlátszó ez a Weber.

"AZ, hogy nem sikerült a UK kilépését ezidáig elintézni, az nem az EU-n múlott!"

Bizony az EU-n múlott, mert a kilépés nem lehetne alku tárgya. Ahogy a belépés jogilag szabályozva van - bár ott sem tartották be minden esetben - úgy a kilépésnek is jogilag szabályozottnak kellene lenni, és akkor nem lenne alku. Ez azonban hiányzik az EU úgy diktál ahogy a kedve tartja.

Mivel a népszavazásnál nem látták, nem voltak tudatában a választók, hogy mi lesz az alku, ezért ennek hiányában szavaztak. Ezt a problémát azonban nem lehet egy újabb népszavazással feloldani. Illetve csak úgy lehetne, ha leszabályoznák a kilépés mikéntjét, következményét és akkor tartanának egy újabb népszavazást.

Az EU vezetőinek kevesebbet kellett volna foglalkozni az uborka görbületével, a tagországok ugráltatásával, a hatalom kiszélesítésével és sokkal többet a rendszer működésének a megfelelő szabályozásával.

"Aha...de ugye a népakarat a legnagyobb? Akkor nincs más lehetőségük a vezetőknek mint azt végrehajtani."

Az angol törvények nem teszik kötelező jellegűvé a népszavazás eredményét a kormányra, parlamentre. Ezért értelmetlen a felvetésed.

A németeknek ezzel a probléma feloldásával kellene foglalkozniuk és nem Weber, vagy Timmermans elnökké választásával.

"A névtelen illetékes azt mondta: jövő héten várhatón 0,5%-os új GDP-növekedési prognózissal áll elő a német kormány az eddigi hivatalos 0,8% helyett. Utóbbi egyébként már szintén markáns vágás eredménye, ugyanis eredetileg 2019-re 1,8%-os növekedéssel számolt a kormány, aztán az év elején beérkezett, meglepően gyenge adatok sorozata késztette a tárcát az előrejelzés vágására, most pedig ezt vágják tovább."
https://www.portfolio.hu/gazda..

"NEM alku volt, hanem a kilépést szabályozni kell,és ez történt!"

A szabályozás soha nem menetközben történik és nem visszamenőlegesen.

Egyetlen uniós szabályzatot sem tudsz idézni, amelyben úgy lenne szabályozva a kilépést, mint amit a megállapodás tartalmaz.

Ez pedig azt bizonyítja, hogy az EU súlyos hibát követett el, amikor nem szabályozta le előre a kilépéssel kapcsolatos lehetőségeket, következményeket.

A kilépés nemcsak annyi, mint amikor kilépünk a lakásból az utcára. Számtalan szerződést újra kell kötni, számtalan jogszabályi változást kell eszközölni. Erre kellene a két éves átmenet és nem az alkudozásra, amit az EU megbízott végzett.
Úgy látszik nemcsak a Bizottság elnöke isiászos, hanem az egész EU vezetés bizottságostul parlamentestül.
Reformokra van szükség, elsősorban a vezetésben. Ennek végrehajtására pedig Weber alkalmatlan ahogy a többi jelölt és a képviselők többsége is.

"ETTŐL függetlenül a brit alsóháznál akadt el az ügy !", amely annak a következménye amit írtam.

Egy folyamatot mindig ok-okozat összefüggésben kell vizsgálni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés