Rögtön el is ítélték Julian Assange-ot

2019. április 11. 18:51
Ecuador londoni nagykövetségéből való elhurcolása után rögtön egy körzeti bíró elé állították Julian Assange-ot, akit bűnösnek találtak abban, hogy megszegte a feltételes szabadlábra helyezésének feltételeit, mivel hét éven keresztül bujkált a nagykövetségen. Közben az amerikaiak is tovább követelik kiadatását.

Ecuador átadta a brit hatóságoknak a londoni nagykövetségén hét évig bujkáló Julian Assange-ot, a WikiLeaks szivárogtató oldal alapítóját. 

Az eljárás ellen tiltakozott Assange, de a brit hatóságok rögtön egy körzeti, westminsteri bíró elé állították, aki bűnösnek találta őt abban, hogy megszegte a feltételes szabadlábra helyezésének feltételeit, mivel hét éven keresztül bujkált a nagykövetségen. 

A bíró kijelentette: „Assange viselkedése nárcisztikus volt, mint aki nem tud túllépni a saját önös érdekein”.

Assange-ot a bíró a southwarki koronabíróság elé küldte, ahol az eljárás és ítélethirdetés után 12 hónapnyi börtön várhat a WikiLeaks alapítójára.

Az Egyesült Államok ugyanakkor már rég bejelentette, hogy Assange kiadatását fogják kérni amerikai államtitkok kiszivárogtatása miatt. Assange-ra Amerikában öt év börtön várhat emiatt a BBC szerint.

Assange ellen Svédország is eljárást indított korábban, nemi erőszak vádjával. Ezt a nyomozást azonban később ejtették.

Lenin Moreno ecuadori elnök azt nyilatkozta, hogy Ecuador elérte a határait Assange viselkedésével kapcsolatban, aki szerintük továbbra is más országok belügyeibe avatkozott be a szivárogtatásaival. Moreno szerint a brit kormány írásban vállalta, hogy Assange-ot nem adják ki olyan országnak, ahol kínzás vagy halálbüntetés várhat rá.

Összesen 34 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés