Kurt Cobain 25

2019. április 5. 20:22
Huszonöt éve ezen a napon lett öngyilkos a Nirvana frontembere.

Kurt Cobain 1967-ben született az Egyesült Államok Washington államában, Aberdeen városában. Szülei kilencéves korában elváltak, ezután zűrös kamaszkort élt át. Tizennégy évesen vett gitárt a kezébe, és hamarosan találkozott egy horvát származású sráccal, Chris Novoselic-kel. 1987-ben alakították meg a Nirvanát. Első lemezük 1989-ben jelent meg Bleach címmel. 1990-ben dobost cseréltek, Dave Grohlt vették be a bandába.

A Smells Like Teen Spirit első előadása

1991-ben jelent meg a rockzenetörténeti jelentőségű Nevermind, a grunge hullám és divat egyik alapalbuma, ami meghatározta a kilencvenes évek zenéjét. 1993-ban adták ki harmadik, utolsó stúdiólemezüket, az In Uterót.

Cobain nehezen tudta feldolgozni a világsikert. A drogok, az alkoholizmus és Courtney Love-val való viharos kapcsolata az összeomlás felé vitték az alternatív rocksztár életét. 1994 tavaszán rehabilitációs intézetbe vonult, de megszökött onnan, és április 5-én fejbe lőtte magát.

All Apologies (unplugged)

A Nirvana a kilencvenes évek egyik legjelentősebb popkulturális hatású zenekara lett, a 27 éves korában elhunyt Kurt Cobain pedig egy nemzedék alternatív idolja maradt.

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azt hiszem ez volt a rockzene utolsó nagy nekiindulása... ("grunge", "Seattle-sound")
Szerintem ugyanúgy kanonizálódni fog ez a kb. 1970-2000 közötti kb. 30 év, mint a Haydn-Mozart-Beethoven-Schubert... (lehet, hogy hülye hasonlatnak tűnik, de így érzem).

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés