Harmincegy

2019. április 2. 16:37

Trombitás Kristóf
Mandiner
A minap 31 éves lett a Fidesz. Két hónappal vagyok idősebb nála. Ilyen életkorban van mire visszatekinteni és van miről tűnődni a jövő kapcsán is.

A minap 31 éves lett a Fidesz.

Az emberi életben komoly kor ez, ennyi idősen az ember más minimum gondolkozik a családalapításon, ha éppen nem tevékenyen tesz érte. Egzisztenciálisan elkezd beérni: ha nem is bölcsen, de megértőbben látja a világot, és a jövő minduntalan felvázolása mellett legalább annyira foglalkoztatja a jelen is.

Harmincegy évesen az ember már nem fiatal, de nem is öreg. A középkorúság kapujának előtere, látod a kilincset és a küszöböt, és világosan látod azt is, hogy hamarosan belépsz rajta. Messze még az az állapot, hogy számot kelljen vetned, de már van mögötted annyi, hogy abból bőven meríthetsz egy-egy döntésednél.

Én is 31 éves vagyok.

A 31 év nem csekély időtáv egy politikai közösség életében sem. Nem egy nyugat-európai mérföldkő, ahol akár évszázados hagyományokkal is bírhat egy ma is létező párt, de egy olyan fiatal demokrácia esetében, mint a magyarországi, több mint tiszteletet parancsoló. Különösen úgy, ha megnézzük – és ezt aztán nézhetjük –, hol maradt el a Fidesz mellett a többi rendszerváltó párt. Az MSZP-t hagyjuk, posztkomcsi pártként nem mérce az életkora – valójában sokkal idősebbek –, de a többi egykor befolyásos párt szépen eltűnt a semmiben. Megszűntek, jelentéktelenné váltak, elporladtak.

Mondhatnám, az idő igaz, és eldönti, ami nem az.

Biztosan vannak még páran, akik elmondhatják magukról, de a Fidesz története egy kicsit az én történetem is.

Alig két hónappal vagyok idősebb a Fidesznél: szüleim a pécsi szervezet alapítói voltak, és mindketten jelentősen ott hagyták kezük nyomát a párton, országos és helyi, kormányzati és képviselői, közösségszervezői és vezetői szinten is.

Nagy büszkeség számomra a falat emelős debreceni beszéd, ami mostanra – és szerencsére! – minden eddiginél jobban meghatározza a párt politikáját, de akkor még a közösségen belül is meg-megriadtak tőle: „…ma már a baloldal hétfejű nemzetpusztító sárkányával szemben kevés a fal. Ezek nem kisstílűek, az utolsó szál bőrt is lenyúzzák, ha hagyjuk. A baloldalt és kaméleon szövetségeseit végleg el kell felejteni Magyarországon, legalábbis ami a kormányzást illeti”.

Hát persze, hogy 31 év alatt változik egy párt. Fiatalemberekből középkorúak lesznek az alapítók, a nagy hangon világba kiáltott, akkor igaznak vélt jelszavakból pedig kormányzati felelősség, nemzetféltés.

A közéletben nem a változás hiteltelen. A magyarázhatatlan, organikus fejlődést „megspóroló”, aktuálpolitikai érdekek mentén, a saját hajánál fogva előrángatott változás a komolyan vehetetlen. Akik a tegnapra sem emlékeznek, azok számára nyilván hihetetlen, hogy

a Fidesz annak idején sem volt „csak” liberális párt.

Versengett ott mindenféle nézet, és a kezdeti évek után – de még inkább a Demokratikus Charta elindulását követően, ami egészen egyszerűen a komcsik kebelre ölelését volt hivatott sikerre vinni – egyre jobban kidomborodott a jobboldali, nemzeti, konzervatív arcél.

Ez nyilván köszönhető volt annak, ahogy az akkor magukat nyeregben érző komcsik és az SZDSZ egészen világosan közölte a Fidesszel, hogy vagy velük tartanak – értsd, a Demokratikus Charta berkei közé –, vagy tönkreteszik őket és a szemetesben végzik. A Fidesz vállalta a harcot – aminek nyílt színi kirobbanása is kötődik a debreceni kongresszushoz –, pedig benne volt ám a pakliban, hogy az akkor legnépszerűbb pártként is mért fiatal demokraták 1994-ben végül a Parlamentbe sem jutnak be.

A komcsik ez alkalommal sem hazudtak, és a hadjáratuk majdnem sikeres lett.

A balos és liberális guruk fékezhetetlen, magyarázhatatlan és egészen illogikus Orbán- és Fidesz-gyűlölete különben pontosan ebben a kudarcos kísérletben gyökerezik. Ezek a tótumfaktumok azóta sem tudják megemészteni, hogy nem sikerült legyilkolni a velük szembeszálló pártot. Hiszen akkor még a kezükben volt minden szükséges eszköz, és mégsem sikerült. Nem ment. Csodálkozhatunk azon, hogy ezek után engesztelhetetlenül utálják azt, amit képtelenek voltak elpusztítani?

És amit el akartak pusztítani,

az utána teljesen újrapozicionálta a közéletet és Magyarországot is.

És azok a fiatalabb megmondók, akiket nap mint nap látunk megnyilvánulni, ugyanezen oknál fogva gyűlölködnek. Atavisztikus, magyarázhatatlan érzelem, de politikai felmenőik a legnagyobb becsben plántálták beléjük.

Nyilvánvaló, hogy fog még változni a Fidesz, ez a dolgok természetes rendje. A lényeg azonban mindig az lesz, hogy azokat, akik úgy vélik, hogy minden hibája mellett ez az elérhető legjobb választás, mindig több fogja összekötni, mint elválasztani. Ez a jobboldal igazi ereje a pozdorjává széteső és fogcsikorgatva összepréselni akart mai ellenzékkel szemben. Lehet, hogy ősszel egy sor helyen egyazon jelölt neve mellé kerül a Jobbik és a DK logója – ha a szavazólapon nem is, de gyakorlatilag igen –, ám ne legyen kétségünk, hogy a felszín alatt ők gyűlölik egymást. Bármit is érnek el, az csak időszakos lehet, mert a harmadik napon egymás torkának ugranak.

A gyűlöletük tárgyán kívül semmi közös sincs bennük. És ez a jobboldal sikerének igazi, hosszú távú letéteménye.

A mai magyar jobboldal egy olyan tágas, sokszínű mező, ahol különféle parcellákon különböző növények sarjadnak, és van is helyük sarjadni egymás elfojtása helyett, útját állva a baloldali gaz térfoglalásának is. És ez maradjon is így. A baloldal meg tanulhat a jobboldaltól – ha képes rá.

Ebből születhet egészséges közélet, épeszű, józan és használható jövőkép. A következő 31 évben is ez legyen a cél.

Összesen 50 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hiányolom a cikkből OV szerepének a hangsúlyozását.

Nyilván Helmut Kohlról meg Adolf Hitlerre asszociálsz. :)))

A 31 évével ennek az ifjú titánnak fogalma sincs arról, hogy a Párt mennyire követi a Nagy Előd Csermanek munkásságát...

Te nem ismered saját hazád történelmét és nem látod azt ami most az országban zajlik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés