Európai szövetségeseivel Milánóban nyitja meg kampányát Matteo Salvini

2019. április 2. 18:28
A józan ész Európája felé című találkozóval indul el a Salvini vezette olasz kormánypárt, a Liga EP-választási kampánya április 8-án.

A józan ész Európája felé című találkozóval indul el a Matteo Salvini vezette olasz kormánypárt, a Liga európai parlamenti (EP-) választási kampánya, a konferenciára több európai párt vezetőjét várják – közölte a Liga sajtóirodája kedden. 

A közlemény szerint ez lesz a Liga első programadó nemzetközi konferenciája, amely egyben meg is nyitja a kampányt a május végi EP-választásokra. 

Az európai szövetségesek részvételével szervezett kampányrendezvényt Matteo Salvini korábban a római Circus Maximus mezején akarta megtartani, most a helyszín átkerült Milánóba, az észak-olaszországi város egyik szállodájába. A helyszínválasztás megerősíti, hogy Matteo Salvini nem a római kormány miniszterelnök-helyetteseként készül az európai választásokra, hanem a Liga vezéreként, ezért indítja kampányát a párt hagyományos olaszországi politikai központjának számító Milánóból. 

Korábbi bejelentések szerint a Liga európai kampánynyitójára több szuverenista párt kapott meghívást: a Marine Le Pen vezette francia Nemzeti Tömörülés (RN), a Geert Wilders vezette holland Szabadságpárt (PVV), a Heinz-Christian Strache elnökölte Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), a német Alternatíva Németországért (AfD), a Flamand Érdek (VB), az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP), valamint finn és svéd szuverenista erők. Nem tudni, jelen lesznek-e a Jaroslav Kaczynski vezette lengyel Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselői. 

Olasz sajtóértesülések szerint a Liga rendezte milánói eseményen a washingtoni kormányzat küldöttei is részt vesznek. Matteo Salvini elnyerte az amerikai elnök, Donald Trump szimpátiáját azzal, hogy olasz részről ellenezte a kínai kezdeményezésű Egy övezet, egy út megállapodás aláírását. 

A Liga támogatottsága jelenleg 33 százalék körüli, amivel ez számít a legnagyobb olasz pártnak. Matteo Salvini tavaly augusztusban Milánóban jelentette be, hogy európai választási szövetségben gondolkodik, hogy az EP-választásokkal új Európai Bizottság és új EU születhessen.

(MTI)

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szándékosan összekeverik, összemossák a fogalmak értelmezését.
Weber minket szélsőjobb oldalra akár kitolni a magyar ellenzékkel és mediajukkal egyetemben.
Tisztázni kéne, mi a szélsőjobb és a jobboldal közötti különbség.
A konferencián résztvevők sem biztos, hogy mind szélsőjobbos.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés