Einstein x levél = 135 ezer dollár

2019. április 1. 14:51
A világhírű tudós legdrágább levele 2,8 millió dollárért kelt el.

Albert Einstein (1879-1955) Nobel-díjas tudós egy II. világháború kitörése előtt írt levelét 135 ezer dollárért (38,5 millió forintért) vették meg egy Los Angeles-i árverésen a hét végén. Einstein szorgalmas levélíró volt, a pénteki árverésen több levelére is lehetett licitálni. Ezek egyikét 1939. június 10-én írta Maurice Lenznek, aki a New York-i Columbia Egyetemen vezette a sugárterápiás kutatásokat.

Einstein a levélben nem a tudománnyal foglalkozott, hanem gratulált a professzornak azért a nagyszerű munkájáért, amelynek köszönhetően sok zsidó menekültet sikerült megmenteni. "Az ellenállás ereje, amely lehetővé tette a zsidók sok ezer éves fennmaradását, nagyrészt a kölcsönös segítségnyújtás hagyományaira épül. Nekünk is ki kell állnunk ezt a próbát, ahogy apáink tették előttünk" – írta barátjának. A Nate D. Sanders aukciósház árverésén 135 ezer dollárért kelt el a levél.

Einstein további elárverezett levelei között volt egy 1934. április 17-én volt feleségéhez, Mileva Maric matematikushoz címzett levél is, amelyben pénzügyekről és gyermekeikről írt. A párnak három gyermeke született, egyiküket, Eduardot 20 éves korában skizofréniával diagnosztizálták. Einstein a németül írt levélben egy új kezelésről beszélt, amely segíthetne Edouard állapotán. Biztatónak ítélte meg a gyógyszeres beavatkozás lehetőségét, ugyanakkor óvatosságra is intett, és azt írta, "nem kell rohanni", csak akkor kell belevágni a kezelésbe, ha előbb igazolódik az eljárás.

Tavaly decemberben a becsült ár két-háromszorosáért, 2,89 millió dollárért (826 millió forint) kelt el egy New York-i árverésen Einstein egy kézzel írott levele 1954-ből, amelyben a világhírű fizikus az emberi gyengeség termékeként veti el Istent, és küszködik zsidó identitásával. 2017-ben pedig a boldogságról írott rövid eszmefuttatását vásárolták meg egy aukción 1,56 millió dollárért (445 millió forintért).

(MTI, a borítókép forrása a BBC)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés