Áder: A párizsi klímamegállapodás bajban van

2019. március 28. 17:35
Gyors cselekvésre szólított fel a köztársasági elnök New Yorkban.

„Párizs bajban van”, hiszen a világ károsanyag-kibocsátása nagyobb, mint valaha – jelentette ki Áder János államfő csütörtökön az ENSZ-közgyűlés éghajlatváltozással és fenntartható fejlődéssel foglalkozó vitájában, New Yorkban.

A népességrobbanás nem állítható meg, ahogy a gazdasági növekedésről sem mondanak le az államok. Változásra van tehát szükség, ugyanazt a fejlődést kevesebb energiával és szén-dioxid-kibocsátással kell elérni - hangsúlyozta. Áder János szerint ezeken a területeken már rövid távon lehetőség van a cselekvésre.

A nap-, a szél-, a víz- vagy az atomenergia felhasználásának növelése nem elegendő. Korszerűbb, kevesebb energiát használó és kevesebb káros anyagot kibocsátó technológiával kell előállítani ugyanazt a terméket - fejtette ki az államfő, aki a hulladékok nagyobb arányú újrahasznosítását is szorgalmazta.

Az ENSZ-közgyűlés negyedszázada tárgyal, egyeztet a klímaváltozás veszélyeiről. Huszonöt éve nem találjuk a megoldást arra, hogy miközben száz év alatt három és félszeresére emelkedett a Föld lakóinak száma, az energiafelhasználás megtízszereződött – tette hozzá.

„Az emberiség felfűti a bolygót a fosszilis energia felhasználásával, ezzel pedig egy tízezer éve fennálló egyensúlyi állapotot bont meg” – mondta Áder János.

Párizsban végre megszületett a megállapodás arról, hogyan tartható kordában a globális felmelegedés – emlékeztetett. Azóta egyre több energiát termel a világ a megújuló források felhasználásával, mégis ismét egyre nagyobb mértékben nő a károsanyag-kibocsátás, elsősorban az Egyesült Államokban, Kínában és Indiában – mondta a köztársasági elnök.

Az államfő – Abraham Lincoln egykori amerikai elnök szavait idézve – a gyors cselekvés szükségességét hangsúlyozta: „a holnap felelősségétől nem szabadulsz meg az által, ha e felelősséget ma elhárítod”.

(MTI)

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mi van a háborúkkal? A fegyverkezéssel? A robbantásokkal? Az űrbe kerülő tárgyakkal, amiből egy idő után szemét lesz?

Ezekről miért hallgatnak? Ezek nem károsak?

Külső tényezők nem okozhatják a klímaváltozást? Milyen bizonyítékok vannak erre?

Addig játszadoznak, amíg kitör a harmadik világháború, elpusztul a föld élőlényének a kétharmada és újra kezdődik minden elölről.

"Az emberiség felfűti a bolygót a fosszilis energia felhasználásával, ezzel pedig egy tízezer éve fennálló egyensúlyi állapotot bont meg"

Igen? Én azt olvastam nem is olyan rég, hogy a metán a probléma. Hogy ezért legyünk vegák. Ne együnk húst, mert valami okos kiszámolta, hogy a tehenek takarmányozása-tenyésztése, és az ezzel járó metántermelődés a probléma.

Nem túl meggyőző ez az egész. Olyan érzésem van, hogy halvány gőzük sincs, mi okozza a felmelegedést.

" Lehet, hogy egyéb tényezők IS közrejátszanak, de ezek is mindenféleképpen. "

Ez így egy nagy lófasz. Ha nem tudod tisztességesen modellezni, akkor nem tudod megállítani sem a folyamatot. Honnan tudnánk, mit kell csinálni, ha csak sejtéseink vannak erről a folyamatról?

Amiről keveset tudunk és többségében csak feltételezések vannak a múltból

"4. Vulkáni tevékenység
Vulkánkitörések alkalmával több ezer km3 mennyiségű anyag lökődik fel a légkörbe, melynek nagy része néhány napon belül leülepszik, vagy esőzések révén kimosódik a légkörből. A kis átmérőjű részecskék (szulfát-aeroszolok) nagyobb, robbanás erejű vulkánkitörések alkalmával feljutnak az alsó sztratoszférába, akár 30 km-es magasságba is. Ezen a szinten már szinte egyáltalán nincs felhő- és csapadékképződés, így akár 1-2 évig is eltarthat, mire ezek a részecskék kikerülnek a légkörből. A vulkánkitörésekből származó részecskéken szóródnak a Napból érkező sugarak, s így megnövelvén a planetáris albedót hűtő hatást fejtenek ki. Például az El Chicon és a Pinatubo vulkánok a kitörések évében (1982, ill. 1991) 0,5-0,7°C-kal csökkentették a globálisan átlagolt felszínhőmérsékletet.
5. A Nap sugárzásának és a Föld orbitális paramétereinek megváltozása
Minthogy a földi energiakészlet forrása a Nap, így annak sugárzásváltozásai lényeges hatással bírnak a földi éghajlatra. Bizonyos kutatók úgy vélekednek, hogy a 20. század első felének melegedése részben magyarázható a Nap sugárzási energiájának időszakos növekedésével. A műszeres mérések megkezdése előtti időszakról nagyon nehéz pontos adatokkal szolgálni a Nap sugárzási energiájáról, mégis kutatási eredmények alapján úgy tűnik, hogy az utolsó egymillió évben a Nap kisugárzott energiája csak nagyon kis mértékben változott.
A Föld pályaparamétereinek kicsi és lassú változása is vezethet klimatológiailag fontos évszakeltolódásokhoz az évezredek során. Éghajlati visszacsatolások erősíthetik ezeket a kis változásokat, s akár jégkorszakokat is eredményezhetnek. Ilyen paraméterek például a Nap körüli ellipszispálya lapultsága, a Föld forgástengelyének dőlésszöge, a forgási szögsebesség módosulása.
6. A földhasználat megváltozása
Az emberek a Föld felszínét is átalakítják: erdőből például megművelt szántóföld lesz (mely éves ciklussal jelentős felszíni változásokat mutat); vagy természetes felszínből betonnal, aszfalttal, tetőkkel lefedett városi környezet. Ezek a változások módosítják a lokális/regionális éghajlatot például a városi hősziget-jelenség kialakulása révén. "

https://www.origo.hu/mindentud..

Hiába lennének akik értenek hozzá, a dolgok mennek a maguk útján.

Ha a táplálkozás tudomány, akkor én egy kolbász-, és hurkológiai egyemegi docens vagyok!

Jani!!

Azért egyeztetned kéne a Vezérrel és csapatával, mert ez így nagyon ciki:

"... Szijjártó Péter még novemberben jelentette ki, hogy "Magyarország soha nem fog olyan javaslatokat támogatni Brüsszelben, amely rontaná a német, és ezen belül a bajor autóipar helyzetét." A külügyminiszter akkor hozzátette:
"a magyar érdek és a bajor érdek pedig maximálisan egybeesik abban, hogy el kell utasítani a klímapolitika területén 2030-ra kitűzött európai uniós célok megváltoztatására irányuló brüsszeli törekvéseket."

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés