Bővül az ellenzéki bölcsek tanácsa

2019. március 26. 12:04
Nem baloldali értelmiségieket is meghívnak a testületbe, felkérik például Bod Péter Ákost – mondta Ujhelyi István kedden egy háttérbeszélgetésen.

Bővül az ellenzéki bölcsek tanácsa, amelynek létrejöttét az MSZP és a Párbeszéd kezdeményezte – mondta az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője, kampányfőnöke kedden Budapesten egy háttérbeszélgetésen. Ujhelyi István közölte, a tanács tagjai – Balázs Péter volt uniós biztos, Donáth László lelkész, volt MSZP-s országgyűlési képviselő és Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter – úgy döntöttek, hogy nem baloldali értelmiségieket is meghívnak a testületbe. A politikus tudomása szerint a tanács tagjai felkérik például Bod Péter Ákost, hogy legyen a testület tagja.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, az MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője elmondta, azért kezdeményezték a testület létrehozását, mert az Európai Néppárt (EPP) által létrehozott bölcsek tanácsa nemcsak a Fideszt fogja vizsgálni, hanem Magyarországot is. Az ellenzéki bölcsek tanácsa pedig találkozót fog kezdeményezni az EPP-s testülettel, hogy tájékoztatassa Magyarország helyzetéről annak tagjait – tette hozzá. A pártelnök beszámolt arról, hogy pártja EP-kampánya országjárással indult; a kampányhoz nem jár állami támogatás, így a szűkös források miatt a közösségi médiára koncentrálnak. Ha lesz is plakátjuk, akkor sem lesz sok – jegyezte meg. A politikus azt mondta, kampányukban a szociális Európa megvalósításáról és a klímavédelem fontosságáról fognak beszélni.

Tóth Bertalan és Ujhelyi István is sorsdöntőnek tartotta Magyarország szempontjából a májusi EP-választást. Arra a felvetésre, hogyan reagálnak a kormánypártok érzelmi alapú, a migránsválságot középpontba állító politikájára, Ujhelyi István közölte, arra fogják felhívni a figyelmet, hogy Orbán Viktor Magyarország uniós tagságát veszélyezteti.

Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője, a közös lista negyedik helyén szereplő politikus azt mondta, azzal nem tudnak mit kezdeni, mi zajlik a virtuális valóságban, de arra fel tudják hívni a figyelmet, hogy a Fidesznek egyetlen épkézláb javaslata sem volt a migrációs válság megoldására.

Szerinte az EU kezelni akarja a migrációt, ezért kötött megállapodást a törökökkel. Aki napi politikai célokra használja ezt a kérdést, az a Fidesz – hangoztatta. A Párbeszéd képviselője szólt arról, hogy a kampánynak elkerülhetetlenül témája lesz az általa ellenzett paksi beruházás és a magyarországi korrupció mértéke. Elmondta, ha bekerül az EP-be, akkor nem a szocialista, hanem a zöld frakcióba ül be. Ez a megoldás sokkal hatékonyabb érdekérvényesítést tesz lehetővé, két frakció erőforrásait tudják használni arra, hogy a magyar választók érdekeit képviseljék – közölte.

(MTI)

Összesen 91 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés