Nem volt Trump-Putyin összeesküvés: vége a baloldali álomnak

2019. március 25. 12:51
Robert Muellernek nem sikerült bebizonyítania, hogy összejátszott Donald Trump az oroszokkal 2016-ban. Mit jelent mindez?

A nagy semmi – talán ennyivel összefoglalható, mit is talált a volt FBI-vezér (2001-2013) Rober Mueller által vezetett bizottság az ügyben, hogy összejátszott-e Donald Trump az oroszokkal a 2016-os amerikai elnökválasztás megnyerése érdekében. (William Barr államügyész kongresszusnak felolvasott levele, amiben összefoglalta a jelentést, itt olvasható).

Muellert 2017 május 16-án fogadta Donald Trump, hogy arról egyeztessenek, úrja kinevezze-e az elnök Muellert az FBI élére. Nem nevezte ki – majd másnap Rod Rosenstein helyettes államügyész kinevezte őt annak a speciális bizottságnak az élére, ami a 2016-os elnökválasztásokkal kapcsolatos orosz befolyást volt hivatott vizsgálni.

 

Nem sokkal később bejelentették, hogy Mueller azt is vizsgálja a feltételezett orosz befolyással összefüggésben, hogy személyesen az elnök, Donald Trump nem akadályozta-e az igazságszolgáltatást. Aztán nyomozott Paul Manafort, Trump egyik kampányfőnöke és helyettese, Rick Gates ellen, 12 vádpont alapján, amelyek közt szerepelt a pénzmosás és az Egyesült Államok elleni összeesküvés is. Manafortot  végül elítélték adócsalásért és egyéb olyan ügyekért, aminek nincs köze az oroszokhoz, és a kampány előtt estek meg; Gates ügyét folyamatosan halasztgatják. Michael Flynn, aki kemény egy hónapig volt Donald Trump nemzetbiztonsági tanácsadója 2017 elején, hamis tanúzásért találtatott bűnösnek, minthogy nem mondott igazat a volt orosz nagykövettel való kapcsolatáról. 

Mueller 13 oroszt és három orosz céget vádolt meg azzal, hogy orosz propaganda segítségével próbáltak beavatkozni a 2016-os elnökválasztásokba. Az ügyész úgyszintén vizsgálta a Trump-kampány esetleges kínai, katar, török és izraeli kapcsolatait. 

Mueller csapata kikérdezett ötszáz embert, kiadott 2800 idézést, elvégzett ötszáz házkutatást, és 13 esetben keresett meg külföldi kormányokat bizonyítékért kutatva. 

Az orosz beavatkozást vizsgáló nyomozás eredménye az, hogy nem igazán volt orosz beavatkozás a 2016-os elnökválasztási kampányban. 

Ne legyünk naivak: bizonyára nem az oroszok fogták vissza magukat. De hogy Donald Trump együttműködött volna az oroszokkal, vagy hogy egy-egy emberének valaha mélyebb kapcsolata lett volna egy-egy orosz üzletemberrel az üzleti kapcsolatnál, arról szó nincs. 

Az oroszok bizonyára kémkedtek, bevetették a titkosszolgálatot, talán még néhány orosz propagandát terjesztő Facebook-oldalt is létrehoztak az amerikai elnökválasztás befolyásolására. Mindezt ugyanakkor valószínűleg Amerika is megteszi az orosz választások idején. 

Akinek végig igaza volt, az a Consortium News oknyomozója, Robert Parry, aki végig szkeptikus volt a „Russiagate” ügyében – hívja fel a figyelmet Peter Van Buren

Mindez nyilván csalódottságot jelent azoknak, akik a Mueller-nyomozástól remélték, hogy az elnököt le lehet majd tenni impeachment segítségével – azt azonban jelezném Trump magyar gyűlölőinek, hogy ha az elnököt menesztenék, eltávolítanák, akkor nem előrehozott választások jönnének Amerikában, hanem szépen az alelnök, ez  esetben a klasszikus republikánus hardliner Mike Pence lépne a helyére, aztán ah őt is eltávolítanák, van egy jó hosszú utódlási sor. Előrehozott elnökválasztás – sehol. 
 

 

A Mueller-bizottság munkájának részletei bonyolultak, ember legyen a talpán, aki követni tudott mindent ezzel kapcsolatban. A vége azonban annyi lett, hogy megállapíthatjuk: vajúdtak a hegyek és egeret szültek, ha egyáltalán szültek valamit. Mondhatja persze bárki, hogy ettől még lehetett összejátszás Trump és Putyin közt, csak nem derült rá fény, vagy elhallgatták, ám ez nem túl életszerű felvetés. Mégiscsak egy világhatalomról beszélünk.

Csökken tehát a nyomás a Trump-kormányon, de ne higgyük, hogy megszűnik, a demokraták már elkezdték kimazsolázni, mely pontokon lehet még a jelentés alapján tovább nyomozgatni, s tartani az egyre életlenebb kardot Trump felett, hiszen az a politikai érdekük, hogy ne aludjon ki a tűz, maradjon valami remény a táborukban, hogy még csak lehet majd találni valamit Trump ellen.

Mindettől függetlenül megállapíthatjuk, amit eddig is sejtettünk: nem volt Trump-Putyin összeesküvés a 2016-os amerikai elnökválasztásokkal kapcsolatban.

Hillary Clinton nem azért vesztett, mert az oroszok Trumpot segítették volna,

hanem azért, mert nem kampányolt ott, ahol kellett volna, például Pennsylvaniában, mert egy irritáló alak, mert megfeledkezett amerikaiak millióiról, és mert túlságosan radikális balos programot hirdetett. De hát ezt a demokraták és táboruk sosem fogja beismerni. 

A demokraták számára a Mueller-nyomozás politikai termék volt, amit Mueller bukása után is megpróbálnak majd kihasználni, de ezek már egyre hiteltelenebb próbálkozások lesznek. 

A Trump-traktor pedig szívósan tovább pöfög, és lassan, de biztosan megy előre.

Összesen 51 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Klasszikus "demokrata" reakció elveszített választást követően: hibáztass, vádolj mindent és mindenkit, egyedül saját magadat ne!

Ezek a "demokraták" abban hisznek, hogy nem ők veszíthetnek el választást, ha ez mégis megtörténik, az csak valamilyen csalás, összeesküvés eredménye lehet.

Ha egy "demokrata" ellen indult volna ilyen vizsgálat, ez az eredmény részükről egyenlő lett volna a felmentéssel, a hazug vádak cáfolatával. Most viszont mindent fenntartanak, mert valami nem stimmel, csak hát nem sikerült bizonyítani.

A szokott kettős mérce.

A Mueller-bizottság nem talált bizonyítékot az amerikai-orosz összejátszásra

1. "Muellert 2017 május 16-án fogadta Donald Trump, hogy arról egyeztessenek, úrja kinevezze-e az elnök Muellert az FBI élére. Nem nevezte ki.

2. Másnap Rod Rosenstein helyettes államügyész kinevezte őt annak a speciális bizottságnak az élére, ami a 2016-os elnökválasztásokkal kapcsolatos orosz befolyást volt hivatott vizsgálni."
Ez egy mára végtelenné váló történet legújabb fejezete. Sok más mellett
---az Antant-háborút későbbiekben hitellel ellátó FED-et, 1 évvel Szarajevó ELŐTT titokban létrehozók,

---a Lindbergh-kisgyermeket elraboltatók, meggyilkoltatók ténykedése, hatalomterrorja, a sémi gátlástalanság egészséges, Krisztus-i emberi ésszel felfoghatatlan.

Ha képtelen vagy legyőzni, tedd tönkre a becsületét!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés