Francoista exkatonák is indulnak a spanyol választáson

2019. március 18. 17:21
Tartományi listavezető lesz Asarta és de Castro dandártábornok.

A néhai spanyol diktáror, Franco tábornok tiszteletére felszólító kiáltványt aláíró két nyugalmazott tábornok is indul a radikális jobboldali VOX párt színeiben az április 28-ra kitűzött spanyolországi parlamenti választásokon. Agustín Rosety Fernández de Castro, a haditengerészet volt dandártábornoka és Alberto Asarta dandártábornok, az ENSZ libanoni békefenntartóinak (FINUL) volt parancsnoka lesz a párt listavezetője Castellón, illetve Cádiz tartományban – jelentette be hétfőn a radikális jobboldali párt a Twitter mikroblog-portálon.

A két nyugalmazott tábornok is aláírta a júliusban közzétett manifesztumot, amely védelmébe vette a „napjainkban érthetetlen módon pocskondiázott Franco tábornokot”. A dokumentumot röviddel az után tették közzé, hogy Pedro Sánchez szocialista kormánya bejelentette: exhumálni akarja a Madrid melletti Elesettek Völgyében található bazilikából a diktátor maradványait. A spanyol kormány ezzel azt szeretné elkerülni, hogy a katedrális zarándokhellyé váljon a francoizmus dicsőítői és az európai fasiszták számára.

A „generalisszimusz” halála után 43 évvel is politikailag kényes téma Spanyolországban Francisco Franco 1939-től 1975-ig tartó diktatúrájának és a polgárháborúnak (1936-1939) az emléke. A közvélemény-kutatások szerint a VOX várhatóan bekerül a spanyol parlamentbe, és döntő szerepe lehet egy esetleges jobboldali kormány megalakulásában. A párt előretört a tartományi választásokon Andalúziában, a szavazatok 11 százalékát és 109 képviselői helyből 12-őt szerezve meg – emlékeztetett az AFP francia hírügynökség, hozzátéve, hogy Spanyolországban eddig a szélsőjobb gyakorlatilag nem létezett.

(MTI)

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Franco több, mint 40 éve halott. Ennyi idő után sokak emlékezetében csak az a rend maradt meg, amit az országnak biztosított és nem az a sok vér, ami a Polgárháborúban az Ő és ellenfelei kezéhez tapadt.

Van egy olyan érzésem, hogy a Polgárháborút a támogatók ( Hitler, Mussolini és Sztálin) a saját új fegyvereinek a kipróbálására használta, aztán közben persze elesett vagy százezer spanyol.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés