Antiszemita karikatúrákat vonultattak fel egy belga karneválon

2019. március 6. 18:13
Kitört a botrány.

Nagy felháborodást keltett Belgiumban és az UNESCO is elítélte, hogy régi antiszemita sztereotípiákra hajazó bábukat vonultattak fel egy néhány nappal ezelőtti flandriai karneválon, amely szerepel a szellemi világörökség listáján.

A menet élén haladó karneváli kocsin két pajeszos, szakállas, kalapos, kampós orrú férfit ábrázoló, nagyméretű rózsaszín bábu volt látható, amelyeket egy széf mellett pénzeszsákok és patkányok vettek körül.

A helyi zsidó szervezetek egyhangúlag elítélték az Aalst városában rendezett karneválon bemutatott, antiszemita ikonográfiát idéző díszletet.

„Bár lehet, hogy nem voltak antiszemita szándékaik, ez akkor is teljesen helytelen módja a viccelődésnek. A zsidóknak általában remek a humorérzékük, de ezen nem tudunk nevetni, ez rendkívül sértő" – mondta Hans Knoop a Zsidó Szervezetek Fóruma (FJO) képviseletében.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) felszólította a belga hatóságokat, hogy foglaljanak állást az ügyben. A kultúráért felelős igazgató, Ernesto Ottone Ramirez hangsúlyozta, hogy „a karnevál szabad szellemisége és a véleménynyilvánítási szabadság nem használható fel paravánként gyűlöletkeltő megnyilvánulásokra". Az ilyen bántó karikatúrák sértik az UNESCO által vallott értékeket és a szellemi kulturális világörökség alapelveit – tette hozzá.

Az Európai Bizottság is megszólalt az ügyben, élesen elítélve a történteket.

„Egyértelműnek kellene lennie mindenki számára, hogy az ilyen típusú ábrázolás Európa utcáin teljességgel elfogadhatatlan 74 évvel a holokauszt után" – közölte a brüsszeli testület szóvivője, megfelelő hatósági intézkedéseket sürgetve. „Határozottan kiállunk az antiszemitizmus minden formája ellen" – mondta.

Christophe D'Haese polgármester azonban úgy vélekedett, hogy nem volt szó rossz szándékról a szervezők részéről, ő pedig nem akar korlátozásokat, ráadásul nem is az ő feladata az ilyen kocsik betiltása.

Az aalsti karnevált, amelynek hagyományai a középkorig vezethetők vissza, 2010-ben vette fel az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára az UNESCO.

(MTI, nyitókép: Times of Israel)

Összesen 153 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A zsidóknak általában remek a humorérzékük, de ezen nem tudunk nevetni, ez rendkívül sértő"

Pedig jobb, ha hozzászoktok. Ezentúl a fekák, meg az arabok a libsik kedvencei.

Addig jó dolgod van, amíg a hatalom azt mondja, hogy te egy egy védtelen, semmiről nem tehető, semmiért felelősségre nem vonható áldozat vagy, akit védeni kell a gonosz mindenkimás ellen.

Ezzel az ócska, hazug áldozatkultúrával akkor van probléma, amikor a f*sz rossz oldalára kerülsz, és te vagy a gonosz elnyomó. A zsidók most megtapasztalhatják, milyen az, amikor nonszensz hülyeségekért hibáztatnak, mert változik a száljárás, és a libsik hirtelen másik megmentendő csoportot találnak.

A feministák is nemrég pl. rájöhettek arra, hogy a transzgenderek tutujgatása nem kedvez nekik. Valami transznő MMA ketrecharcos végigverte a menyőzt, de mivel az új normák szerint az számít nőnek, aki annak mondja magát, nem tehetnek ellene semmit.

Így járt az, aki felül az áldozat-vonatra.

Aggódom a demokráciáért Belgiumban. Ki kellene küldeni egy magyar parlamenti vizsgálóbizottságot.

Hát ja, ez meg a másik. A zsidók tulságosan sokáig votak privilegizált helyzetben a holokauszt miatt. Ebből a helyzetből kifacsartak mindent, amit csak lehetett, ott éltek vele vissza, ahol csak tudtak. Nagyon kevés olyan zsidó akadt, akiben volt némi önreflexiós képesség, legalábbis olyan,a melyik publikusan is felvállalta ezt.

2019-ben még ott tartunk, hogy Soros György kritizálása antiszemitizmus? Nem a származása miatt basztatjuk, hanem a közéleti szerepvállalása miatt, ezt a pofonegyszerű tényt nem képesek felfogni. Hát ezért rohad, meg esik szét a baloldal.

Nem tört ki semmiféle botrány - és pont ez a botrány.

Csak a magyarok és a lengyelek antiszemiták, a többiek viccelnek.

Az egyik karneváli egyesület idén 'sabbatical' évet tartott, csak egy kis kocsit vittek ki. És mert hogy 'sabbatical' az ugyebár shabbat-ból ered, az meg a zsidó szombat, azt találták ki, hogy egy szupervicces polgárpukkasztás lenne ilyen náci-szerű karikatúrával előállni. Nem antiszemiták, csak gátlástalan hülyegyerekek.

Je suis Charley mindenkor - Politikailag korrekt, sőt, szuperkorrekt

Je suis Aalst,
két pajeszos, szakállas, kalapos,
kampós orrú férfi pénzeszsákkal,
patkányokkal - Politikailag NEM korrekt, sőt, szuperNEM korrekt

...Minden a plakátkampánnyal kezdődött...
Már a FED-et is a magyarok plakátnyílaitól való félelmükben hozták létre a létrehozók.
Titokban, annyira féltek a magyar plakát antiszemitizmustól.
Tudták előre, hogy az lesz, mert lehetne.
És ha lehetne - ezt ők tudták leginkább - akkor lesz.
Természetes óvintézkedésként küldték a Kohnbélákat, előőrsnek, a terepet előkészítendő.
Majd szétvagdalták Magyarországot.
MA CEU volt a lakmusz.
Ha azt a magyar megtámadja, az adja meg a végső jelet, hogy a Bizottságnak meg kell szólalnia. Objektíven..

Szép hagyomány, köszönöm! :) A fakultusz, a szent fák tisztelete amúgy nemcsak a keltákra, hanem a germánokra is jellemző volt, tehát ez a germán népelemektől is származhat.

Persze eleve igen nehéz 'népekről' beszélni Cézár idejéből, sőt, még utána is sokáig. Belga 'nép' nem létezett. Törzsek, törzsszövetségek éltek arrafelé - kelta és (már akkor is!) germán eredetűek; bizonyos kontextusban, elsősorban amikor a külső erőkkel szemben egységesnek kellett mutatkozni, ők ezeknek egy időként változó körét "belgának" mondták (a 'belga' szó etimológiája egy kicsit nyakatekert; valami olyasmit jelent, hogy "magukat felszívók", értsd: dühtől, bosszúvágytól duzzad, harcias).

A "flamand" nép is konstrukció. Flandria egy történelmi vidék. A kelta őslakosság után elsősorban frankok és részben frízek népesítették be (az etnogenezis előtt sok évszázaddal persze a 'frankok' és a 'frízek' sem voltak valami világosan körülhatárolható, megragadható népek). Az kifejezetten modern kori jelenség, hogy Belgium teljes "hollandul" beszélő lakosságát flamandnak hívják.

Vallóniát is germánok népesítették be (frankok)

Válaszok:
gross | 2019. március 7. 12:51

Vallóniában a római jelenlét (vidéki villák, városok, letelepülő veteránok is) jóval erősebb volt, így a latin kultúra és nyelv elég erős pozíciókat vívott ki a népességben (ami döntően romanizált kelta volt, de kisebb számban germánok is, és a római uralom alatt betelepültek mások is). A frank-germán népvándorlás elérte aztán Vallóniát is; uralmuk alá hajtották. Viszont mivel ott már a lakosság romanizált volt, az újlatin nyelv(ek) megmaradtak. A nyelvi határ kismértékben tolódott csak el a későbbi századokban is.

Nem irtották ki, csak félreérthetően fogalmaztam. A kelták is ott maradtak, a germánok is letelepedtek, tipikusan - ahogy általában ez zajlik - saját telephelyeken, nem a kelták már meglevő tanyáin-településein. Nagyon sok helységnév germán eredetű Vallóniában, mások azonban kelta vagy akár latin származással bírnak.

Ezt nem tudom; én keveset éltem Németországban :)
Ezen a listán van néhány fa, ami településen belül van: https://de.wikipedia.org/wiki/..

Igen! Persze azt már igazán bonyolult lenne megvitatni, hogy mi is az, hogy vallon, és hogy Vallónia autochton lakosságából hányan tekintik magukat vallonnak? És ha igen, ők mit értenek alatta.

A gyarmatosítás és a mostani aránylag nagyszámú arab és egyéb lakosság között van még néhány lépés, mondjuk hogy: szervezetten hívták elődeiket vendégmunkásnak, meg hogy a későbbiekben is beengedték őket (családegyesítés stb.). Most nem akarok ezekről véleményt nyilvánítani, csak a logikai lánc kedvéért említem meg.

Nem. Nyugat-Németország esetében még érdekesebb az ügy: ott 1955-ben kötötte meg a jobboldali Adenauer az első vendégmunkásegyezményét (Olaszországgal). Akkor még elég magas munkanélküliség volt Németországban - ne feledkezzünk itt meg az áttelepíttetekről meg a DDR-ből folyamatosan szállingózókról. Ekkor tehát még nem volt égető szükség az ilyen munkásokra, és a szakszervezeteknek és az SPD-nek nem is igazán tetszett az ügy.

A nagypolitika ügylete volt az egész, ugyanis (a szintén jobboldali) Olaszország szorgalmazta, hogy a jelentős társadalmi feszültségekkel terhes, igen jelentős munkanélküliséggel küzdő déli régiókból el tudjanak menni az emberek egy kis pénzt keresni végre.

1960-ban jött a spanyol és görög megállapodás, majd 1961-ben a török és 1963-ban a marokkói. Csak ekkorra lett már érezhető a munkaerőhiány. De ezt végig a jobboldal szorgalmaza (a szakszervezetek szerették volna, ha nem rontjká a munkások pozícióit az új jövevények). A legtöbb beérkező vendégmunkás tényleg hazament, de egyre többen kezdtek maradozni, részben a hazai politikai fejlemények miatt is. És hát megintcsak a jobboldalt támogató nagyiparosok szorgalmazták és érték el, hogy ne csak fél évekre, hanem tartósan maradassanak a betanított, tapasztalt, megbízható, jó munkaerőnek bizonyolt emberei.

Toboroztak a németek is (Marokkó 1963, Tunézia 1965), de itt az előbb Franciaországról volt szó. Meg idevehetjük Belgiumot.

II. Lipót egy rendkívül ambíciózus, törtető német hercegnek, a későbbi I. Lipótnak, illetve annak francia feleségének a rendkívül kapzsi és kíméletlen fia volt. A család megkapta Belgiumot játékszernek a nagyhatalmaktól, de korábban nem kötődtek a Németalföldhöz és annak népéhez.

Válaszok:
gross | 2019. március 7. 16:11

Jav: már király volt az apja, amikor született.

Köszönöm, nagyon kedves! Szívesen: de hát az internetet valójában erre kellene használni. :)

Nem úgy értettem, hogy te kutakodj, hanem úgy, hogy osszuk meg egymással - barátságban - amit tudunk! :)

"Ha azt mondja valaki, hogy a zsidók nagyon sokfélék"

Olvastam egyszer valami interjúfélét egy kyrias joel-i szatmári (náluk: 'Satmar') hásziddal - mellesleg épp a rebbéjük, Aaron Teitelbaum valamilyen akciója ellen szólalt fel(!) - ; ő is azt mondta, hogy még ez a közösség is sokféle és -fajta embert rejt, akiknek eltérő véleményük lehet fontos ügyekről is. Pedig hát ha van egy teljesen uniformizált zárt szekta, akkor a szatmáriak azok.

Igazad van, egyetértek.
Mint ahogyan a Charlie Hebdoval is csinálni kellene valamit.
Ill. mindenkinek joga, hogy a népét védje.
És arra is, hogy a Shylockizmust, a mások fosztogatására épülő létet ostorozza.

Semmi gond, megértettem és elfogadom.
A faj fontos, de sokkal fontosabb: a tett.

Hát, a komcsi vezéreket, a vérszomjasokat is, inkább hagyjuk, ők leginkább a bosszú népe voltak.

Arany írta, h. a legnagyobb cél itt, e földi létben, ember lenni mindig, minden körülményben.

Talán jobb, ha az ember NEM kizárólag a vallása, a nép, amelyből vétetett, hanem tisztességes viselkedésre és vélekedésre törekvő ember is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés