Megsemmisítették az egyik korrupcióért elmarasztalt exminiszter ellen hozott ítéletet Romániában

2019. február 19. 14:52
Jogi precedens született Romániában, ugyanis megsemmisítették az egyik korrupcióért elmarasztalt volt miniszter ellen kimondott ítéletet.

Precedensértékű határozatot hozva megsemmisítette a román legfelsőbb bíróság kedden a korrupcióért korábban hároméves letöltendő szabadságvesztéssel sújtott Dan Sova volt közlekedési miniszter ügyében kimondott jogerős ítéletét, és elrendelte a per újratárgyalását.

Ez az első olyan nagy korrupciós ügy, amelyben az elítélt arra hivatkozva ért el perújítást, hogy egy tavaly novemberi alkotmánybírósági határozatra alapozva megkérdőjelezte az ügyében jogerős döntést hozó öttagú bírói tanács összetételét.

A bukaresti kormány panaszának helyt adva a román alkotmánybíróság ugyanis megállapította, hogy a legfelsőbb bíróság már 2014 óta minden évben szabálytalanul hozta létre öttagú bírói tanácsait, amikor egy belső határozat alapján a hivatalból kijelölt elnökök mellé további négy bírót sorsolt ki véletlenszerűen, holott a törvény szerint a tanács valamennyi tagját sorshúzással kellett volna kijelölni. Az alkotmánybíróság szerint a legfőbb instancia így alkotmányos konfliktusba keveredett a parlamenttel, mert egy belső rendelkezéssel „hozzátett” a törvényhez

 Az alkotmánybírósági határozatra hivatkozva Tudorel Toader igazságügyi miniszter januárban bejelentette, hogy a kormány sürgősségi rendeletet készít elő, amellyel jogalapot teremt az öttagú bírói tanácsok által az utóbbi öt évben lezárt perek újratárgyalására. Az úgynevezett „perújítási rendelet” szándékát Klaus Iohannis államfő, a jobbközép ellenzék és az Európai Bizottság is bírálta, mivel szerintük az a korrupcióért elítélt politikusokat segítő burkolt amnesztia lenne.

A Sova-ügyben hozott mostani precedensértékű perújítási határozat azt jelzi, hogy már sürgősségi kormányrendeletre sincs szükségük a legfelsőbb bíróság öttagú bírói tanácsai által elmarasztalt elítélteknek a perújításhoz: az alkotmánybírósági határozat is elegendő jogalapot teremtett ügyük újratárgyalásához. Az alkotmánybírósági döntés így a jogerős ítéletek eltörlésének eszközévé válhat, hiszen egy késői perújítás nyomán sok bűnügy – a vádlott bűnösségétől független – már az elévülés miatt is felmentéssel zárulhat.

(MTI) 

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezeknek az államalapítás nem sikerült.Majd tovább migrálnak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés