Az önfeladást meghagyjuk mások ópiumának

2019. február 18. 07:14

Azt szeretnénk, ha száz év múlva is magyarok élnének itt a Kárpát-medencében. Interjú.

2019. február 18. 07:14
Dömötör Csaba

Mozgalmas hónapok előtt állunk, két választás is vár az országra, a miniszterelnöki évértékelő meg is adta az alaphangot a családpolitikai akcióterv bejelentésével és az Európa előtt álló kihívások felvázolásával. Orbán Viktor a nemzet felemelkedéséről, az ellenzék viszont totális csődről beszélt. Mi az oka annak, hogy ugyanazt a valóságot ennyire ellentétesen látják?

Az ellenzék már jó ideje kizárólag a kormánypártok iránti ellenszenvéből, nem pedig a tényekből vezeti le a mondandóját. Az, hogy a miniszterelnök egy jobban teljesítő országról beszél, annak megvannak a tényszerű alapjai: soha nem dolgoztak ennyien a rendszerváltás óta, megduplázódott a minimálbér, öt százalékkal nő a gazdaság, és ez az, ami lehetővé teszi az új családvédelmi akció beindítását. Az ellenzék ezzel szemben gyakorlatilag egy lerohadó országról beszél. Nem az a baj, hogy a kormány munkáját kritizálják, ez a munkaköri leírásuk része, hanem az, hogy kétségbe vonják sok millió ember erőfeszítéseit. A családtámogatások ügye jó példa a hozzáállásukra: a kampányban belengették, hogy egy részüket eltörölnék, a konzultációt végig fúrták, és a most bejelentett akciótervet is támadják. Sokféle megközelítés létezik ebben az ügyben, de mégiscsak az a helyzet, hogy nőtt a házasságok száma és a gyermekvállalási kedv is.

Kétségtelen, hogy vannak eredmények, de a bírálók is fel tudnak mutatni negatív tendenciákat, adatsorokat. A kormány készített közép-, illetve hosszú távú számításokat, hatásvizsgálatokat?

Természetes, hogy a kormány megfelelő mélységi előkészítés után jelent be egy ilyen akciótervet. Már csak azért is, mert a családalapítás az életünkben a leghosszabb távú stratégiai döntések közé tartozik. A családalapítás két ember legszentebb privát döntése, amibe az állam nem szólhat bele. De egy biztos: aki a gyermekvállalás mellett dönt, tudhatja, hogy számíthat a kormány támogatására. Figyelembe kell vennünk, hogy sokféle élethelyzet van Magyarországon. Ezért ilyen sokszínű a támogatási rendszer. A múlt heti bejelentések után nemsokára a falusi csokról szóló bejelentések jönnek.

Ismerünk olyan felméréseket is, amelyek szerint az érintettek körében nem mindig ismertek a különböző támogatási lehetőségek. Terveznek intézményesített tanácsadást a kedvezményeket igénybe venni kívánó fiatal párok számára?

Mindenkinek javaslom a Család.hu oldalt, ahol elég sok információ megtalálható a családtámogatásokról. Amint megvannak az új akcióterv részletszabályai, valóban nagy hangsúlyt kell arra fektetni, hogy kiadványok vagy telefonos infóvonalak segítségével minden család megkapja a saját magára vonatkozó információkat. A nagy tájékoztató kampányok egyébként évek óta érdemben javítják az egyes intézkedések ismertségét.

Kritikaként hangzik el, hogy az egyszülős családokat kizárják a támogatásból. Tervez valamit a kormány a gyermeküket egyedül nevelők támogatása kapcsán?
Ismerem ezeket az ellenzéki kritikákat. Ezek nem veszik figyelembe, hogy sok családtámogatási lehetőséget az egyedülálló szülők is igénybe tudnak venni. Ezek közé tartozik az otthonteremtési támogatás is. Az ellenzék a családi pótlék emelését is akarja, de ez ellentmond annak a konzultá­ción is megerősített egyetértési pontnak, hogy a családtámogatásokat munkavégzéshez kell kötni. Egyébként az ellenzéki kritikák mögött ott van az egész családtámogatási program eltörlésének szándéka.

Számos nemzetközi bírálat is érte a családtámogatási csomagot. A liberálisok, a multikulturális társadalom hívei odáig mentek, hogy alapvetően elhibázottnak, sőt károsnak ítélik a gyermekvállalás ösztönzését. Milyen megfontolások húzódhatnak az ilyen nyilatkozatok mögött?
A megdöbbentő nemzetközi kritikák szépen megmutatták, hogyan is ér össze a családpolitika a bevándorlás kérdésével. Ugyanazok rasszistáznak, hivatkoznak sértő módon a harmincas évekre, akik erővel kinyitnák Európa kapuit a bevándorlók előtt. Jellemző az oxfordi kutató vérnyomásnövelő kritikája, aki szerint azért káros a magyar családtámogatási rendszer, mert Afrikában túl sok gyerek születik. Na, itt van a lényeg. Nem fogunk hamut szórni a fejünkre azért, mert élünk és gyermekeket vállalunk. És ennél is tovább megyek. Azt szeretnénk, ha száz év múlva is magyarok élnének itt a Kárpát-medencében. Az önfeladást meghagyjuk mások ópiumának.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2019. február 18. 20:56
"A családalapítás két ember legszentebb privát döntése, amibe az állam nem szólhat bele." Mégis folyton azt teszi.
Akitlosz
2019. február 18. 20:52
Már ma sem magyarok élnek a Kárpát-Medencében. Magyarország már régóta nem képes kitölteni a Kárpát-Medencét, sem magyarokkal sem saját magával.
vendelin
2019. február 18. 08:14
A családok támogatása megmutatja a jelenlegi kormányerők értékrendjét. A szinglik, a gender, a migráció támogatása pedig az ellenzékét. Lehet választani.
zenitaph
2019. február 18. 08:10
Az önfeladast meghagyjuk a hanyatlo nyugat opiumának! Lassan tenyleg valami vasfuggonyt emelni a nyugati határra, mert a liberáldiktaturakban tengodo szerencsetlenek tömegesen kezdenek az illiberalis paradicsomba menekulni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik