Magyar Köztársasági Érdemrendet kapott John O'Sullivan

2019. február 14. 18:45
Magyarország érdekében végzett munkássága elismeréseként Magyar Köztársasági Érdemrendet kapott John O'Sullivan, a budapesti központú Danube Institute elnöke.

A Hungary Today beszámol arról: Magyar Köztársasági Érdemrendet kapott John O'Sullivan, a Danube Institute elnöke. A brit konzervatív publicista, újságíró, Margaret Thatcher egykori tanácsadója és szövegírója a rendszerváltozás óta a közép-európai régió és benne Magyarország barátja és támogatója. O'Sullivan évek óta Budapesten él, és a Danube Institute elnökeként a magyar és a nemzetközi, elsősorban angolszász konzervatív értelmiségi körök kapcsolatépítésén dolgozik.

John O'Sullivant a Magyarország Barátai Alapítványt jelölte az érdemrendre. A brit publicistát Martonyi János volt külügyminiszter méltatta a díjátadón. Martonyi kifejezte háláját, hogy O'Sullivan a magyar történelmet megismerve Magyarország igazi, őszinte barátjává vált. Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára is méltatta a brit közírót: szerinte John O'Sullivan sok magyar mentorának és a magyar és angolszász politikai és tudományos elit közötti pótolhatatlan közvetítőnek számít. 

Az érdemrend átadásán John O'Sullivan elmondta: három esemény miatt kötelezte el magát Magyarország mellett. Tizennégy éves volt, amikor a rádión keresztül hallotta és megismerte az 1956-os forradalmat és törekvéseit. Később, 1971-ben Budapestre jött és beleszeretett a a városba. A rendszerváltás után pedig azon munkálkodott, hogy a nyugatiak ne forduljanak el, inkább ismerjék meg Kelet-Közép-Európát és népeit. 

John O'Sullivan több brit, amerikai és ausztrál lap – közöttük a National Review és a London Times – szerzője és szerkesztője volt az évtizedek során. Elterjedt „O'Sullivan első törvénye” néven ismert szólása is, miszerint minden olyan szervezet, amely nem kifejezetten jobboldali, az idők során baloldalivá fog válni.

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés