Miért gyűlölik a katolikusok Ferenc pápát?

2019. február 13. 11:20

Kerner Zsolt
24.hu
Ferenc pápa a római katolikus egyház első szimpatikus arca, amellyel az én generációm találkozhat.

„A pápával szembeni ellenszenvben, bevallom, személyesen is érintve vagyok, engem ugyanis pont Ferenc hozott közelebb a katolikus egyházhoz. Ugyan a magyar lakosság nagy részéhez hasonlóan megkereszteltek római katolikusnak, de liberális családban nőttem fel, a vallás legfeljebb egzotikum volt az életemben, az is leginkább a szerb származásomnak és a pravoszláv egyház nemzeti kisebbségekkel szorosan összefüggő tevékenységének köszönhető. Azt nem állítom, hogy megtértem, hiszen megtalálni Istent komolyabb feladatnak tűnik annál, hogy ilyen könnyedén megoldható legyen.

Hívő ateista lettem, aki ha Istenben nem hisz is, az egyház történelem- és karakterformáló erejében, sőt, szükségességében igen. Természetesen azt sem állítom, hogy Isten nem létezik, az általam elérhető kulturális színvonalon erről folytatott vitákban a Mindenható létezése ellen szóló érvek semmivel nem tájékozottabbak vagy kifinomultabbak, mint az ezekkel ellentétesek. Ezt a kocsmateológiai kitérőt azért írtam le, mert alapvetően két dolog volt hatással arra, hogy legalább nyitott legyek a katolikus egyház felé. Az egyik a nagyanyám betegsége, amelynek következtében újra rátalált a hitére, a másik pedig Ferenc.

Ferenc pápa a római katolikus egyház első szimpatikus arca, amellyel az én generációm találkozhat. Így valamivel még nehezebb volt megérteni azt az elemi ellenszenvet, amelyet az egyház és a hívek egy része vele szemben táplál.

Alaposan utánajárni annak, hogy pontosan mi is ennek az ellenszenvnek az oka, fontosabb, mint elsőre tűnik. Elsőre ugyanis azt hinnénk, hogy az egész pontosan olyan egyszerű, mint ahogy a magyar szál kapcsán leírtam. De ez nem így van. A katolikus egyházban van egy évtizedek óta létező törésvonal, amelyet Ferenc megválasztása az eddigieknél is jobban felerősített, és amely mostanra lassan egyházszakadással fenyeget.

És ez a törésvonal nem Soros Györgyről, vagy a menekültekről szól, hanem arról, hogy mit gondolunk a katolikus egyházról és annak szerepéről.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 107 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A tisztelt szerző és barátai csak azóta hisznek "az egyház történelem- és karakterformáló erejében, sőt, szükségességében", amióta ilyen "szimpatikus arc" a pápa.

Egészen addig a vallást magánügynek tartották, és szigorúan elválasztották a közélettől. Lásd szekularizációs doktrína.

Ha még tovább közeledsz a katolikus egyházhoz, akkor te is fel fogod fedezni mostani írásod hiányait. A címben még "a" katolikusokról írsz, utána már csak egy részükről. Azonban, aki valóban katolikus, az senkit sem gyűlöl, maximumértelmesen és szeretettel kritizál. Úgy, mint Jézus. Mert a valódi katolikus hívő az élő Krisztus követője, akiről azt olvassuk, hogy nem szidalmazott senkit.

Tévedsz, Ferenc pápa teljesen legitim, s ezt nem is vonják kétségbe még a kritikusai sem.

Benedek pápa nem halt meg, de a kérdésedből látszik, hogy nem ismered az egyházjogot...

Engem is érdekel, mit tenne II János Pál?

Ugyan kik ezek a "magas pozícióban"? Méltóztatnál neveket produkálni? Egyházon belülieket nem tudsz mondani, mert Ferenc legitimitása megkérdőjelezhetetlen, hiszen az egyetlen hiteles és jogszerű fórum a konklávé volt, amely őt választotta meg. Ne irkálj már zagyvaságot!

Valóban, erről van szó: sokan keverik a pápa döntéseinek teológiai kritikáját a pápa legitimitásának megkérdőjelezésével. A kettő messze nem azonos. A konklávé által jogszerűen megválasztott pápa csak az ex chatedra döntéseiben kritizálhatatlan. De 1950 óta ilyen nem volt...

Nem érted? A pápa elleni kritika nem azonos a pápa legitimiátásának kétségbevonásával! A konklávén megválasztott pápa a pápa, senki más. Ezt senki sem vitatja a katolikus egyházban. Ettől függetlenül akárki bírálhatja a pápát.

Ez biztos. Abban is biztos vagyok, hogy a migrációról más véleménnyel lenne.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés