Rijád támogatásáról biztosította a független palesztin állam létrehozását

2019. február 12. 17:32
Mahmúd Abbász hétfő óta tartózkodik kétnapos hivatalos látogatáson Szaúd-Arábiában.

Szaúd-Arábia támogatásáról biztosította kedden a független palesztin állam létrehozását, amelynek Kelet-Jeruzsálem lenne a fővárosa. 

Mahmúd Abbász palesztin elnökkel folytatott rijádi tárgyalásán Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi uralkodó emlékeztetett, hogy „a királyság folyamatosan támogatja Palesztinát és népének jogát egy független állam létrehozásához Kelet-Jeruzsálemmel mint fővárossal" – jelentette az SPA hivatalos szaúdi hírügynökség.

Abbász hétfő óta tartózkodik kétnapos hivatalos látogatáson Szaúd-Arábiában.

A rijádi állásfoglalás egy nappal az Egyesült Államok által szervezett, szerdán és csütörtökön Lengyelországban tartandó konferencia előtt hangzott el, amelynek célja „a közel-keleti béke és biztonság előmozdítása". Az amerikai álláspont szerint a lehető legnagyobb nyomást kell gyakorolni Iránra és szilárdan támogatni kell Izraelt.
Varsóban az Egyesült Államok várhatóan ismerteti az Izrael és a palesztinok közötti békével kapcsolatos javaslatait, Washington a Jared Kushner, Donald Trump amerikai elnök veje és tanácsadója által kidolgozott javaslatokat „az évszázad megállapodásaként" emlegeti.

Ivanka Trump férje, Kushner, akinek a családja közeli kapcsolatban áll Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel, a tervek szerint csütörtökön szólal fel a konferencián. A tanácsadó azonban várhatóan csak az április 9-i izraeli parlamenti választások után tárja fel a javaslatot teljes egészében.

Perzsa(Arab)-öböl menti lapértesülések szerint Kushner várhatóan február végén látogat a térségbe, útja során Szaúd-Arábiában is tárgyal. Kushner szoros kapcsolatokat ápol Mohammad bin Szalmán szaúdi trónörökössel.

A Palesztin Hatóság, amelyet felbőszített, hogy 2017 végén a Trump-kormányzat Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosának, „amerikai összeesküvésnek" minősítette a varsói konferenciát. A rámalláhi vezetés nem hajlandó Washingtonnal tárgyalni, amíg az Egyesült Államok nem foglal el szerinte kiegyensúlyozottabb álláspontot. 

(MTI)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés