ITM: Teljesítményalapú finanszírozásra van szükség a MTA-nál

2019. február 12. 15:46
Teljesítményalapú finanszírozásra van szükség az MTA-nál, mert Magyarország a nemzetközi innovációs rangsorokban és a szabadalmak számát tekintve is lemaradásban van – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium kedden.

Teljesítményalapú finanszírozásra van szükség a Magyar Tudományos Akadémiánál (MTA), mert Magyarország a nemzetközi innovációs rangsorokban és a szabadalmak számát tekintve is lemaradásban van – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kedden az MTI-vel.

Az akadémiai kutatóintézetek beadott szabadalmainak száma igen elenyésző volt az elmúlt években, miközben évente 17 milliárd forintos támogatást kapnak az államtól – írja a közlemény, amely szerint a kormány arra hatalmazta fel az ITM-et, hogy tegye egységessé és hatékonnyá Magyarország teljes kutatás-fejlesztési rendszerét.

A Professzorok Batthyányi Köre által felvázolt és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter által üdvözölt alapítványi struktúra olyan megoldást jelenthet, amelyben mind a kormány, mind az MTA köztestülete hatékony és független szakmai testületeknek adja át az irányítási jogokat – olvasható közleményben.

A minisztérium szerint az új működési elvek lefektetéséről még ezen a héten konstruktív párbeszéd kezdődhet. Az átalakítás semmilyen módon nem érinti az MTA köztestületét, annak működését és finanszírozását, az MTA zavartalan működéséhez szükséges pénzügyi fedezet biztosított.

„Sajnálattal látjuk, hogy az MTA ügye az európai parlamenti választási kampány terébe került, és sok szereplőnek a szakmai párbeszéd helyett a hangulatkeltés fontosabb" – fogalmaz az ITM közleménye.

Mint írják, különösen hiteltelen, hogy „az éppen kampányoló ellenzéki pártok is beszálltak az MTA körüli hangulatkeltésbe, miközben az MTA-t egyedül a Gyurcsány-kormány akarta beszántani". A közlemény felidézi, hogy Kóka János akkori gazdasági miniszter 2006-ban azt mondta, „az MTA-nak azon területeit, amelyek nem szolgálják közvetlenül a versenyképességet, a földdel kell egyenlővé tenni".

(MTI)

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

az mta nem az innováció helye.
az mta a tudomány helye.
az mta kiválóan teljesít tudományos területeken. egyedül annyi erc-grantet nyert, mint egész csehország vagy lengyelország.

a magyar innováció problémáit egyszerűen _nem lehet_ az akadémia nyakába varrni.
sokkal inkább lehet ezért az egyetemek gyenge színvonalát hibáztatni.
de mindenképpen: ha magasabb színvonalat szeretnénk, akár egyetemeken, akár az mta-n, ahhoz _több pénz_ kell.
nem kevesebb.

márpedig a magyar felsőoktatás (és az mta is) kórosan alul van finanszírozva*, a fidesz pedig szisztematikusan sorvasztja el a magyar tudományos életet.


* ez alól persze kivételek a baráti, de értékelhető tudományos teljesítményt nem nyújtó egyetemek: a corvinus, a pázmány, a közszolgálati egyetem vagy épp a testnevelési egyetem.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés