Újraépülnek az amerikai-magyar politikai kapcsolatok

2019. február 11. 17:47

Amerikai gyártmányú légvédelmi rakétarendszer beszerzéséről is tárgyalt a magyar és az amerikai külügyminiszter.

Elkezdték újraépíteni a magyar-amerikai kapcsolatrendszer harmadik pillérét, a politikai kapcsolatokat – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten, miután amerikai kollégájával egyeztetett.

A tárcavezető a Mike Pompeóval tartott közös sajtótájékoztatón kiemelte: a korábbi években is létezett a kétoldalú kapcsolatrendszer gazdasági és védelmi pillére, de a republikánus adminisztráció hivatalba lépése óta gyors javulásnak, újraépülésnek indultak a politikai kapcsolatok is, ezt mutatja az amerikai külügyminiszter mostani látogatása is.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a két ország védelmi együttműködési kereteit rögzítő megállapodást 1997-ben kötötték, azóta megváltoztak a biztonsági kihívások, ezért modernizálni kell az egyezményt. A tárgyalásokat lezárták és a megállapodás szövegét a jövő héten az Országgyűlés honvédelmi bizottsága elé terjesztik – jelentette be a külügyminiszter. Hozzátette: középhatótávolságú légvédelmi rakétarendszer beszerzéséről is bizottsági beterjesztést nyújtanak be.

Mike Pompeo és Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Őszinte külpolitikát folytat Magyarország, tette hozzá Szijjártó Péter. Számíthat az Egyesült Államok Magyarországra mint védelmi szövetséges, a magyar miniszter ennek kapcsán kiemelte a nemzetközi misszióban résztvevő magyar katonákat. Szijjártó Péter ezeken túl még beszélt energiaipari beruházásról is, valamint további fontos beruházások kapcsán is további amerikai részvételről folyó tárgyalásokat említett.

Különleges kapcsolat az Egyesült Államok és Magyarország között

Mike Pompeo beszédében a két ország különleges kapcsolatáról beszélt, úgy érzi, elfogadhatatlan, hogy országa eddig távol tartotta magát Közép-Európától, az így keletkezett űrt ugyanis a versenytársak betöltik. Kijelentette: az Egyesült Államok a kapcsolatok elmélyítésére törekszik Magyarországgal.

Az amerikai diplomácia vezetője a Szijjártó Péterrel közösen tartott sajtótájékoztatón üdvözölte a védelmi együttműködési megállapodás szövegének véglegesítését, és azt is, hogy Magyarország harci eszközöket szerez be országától. Az ukrajnai helyzetről szólva úgy fogalmazott: nem engedhetjük meg, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök „éket verjen barátaink és a NATO közé”. Mike Pompeo bírálta Kínát is, mondván, Kína hídfőállást próbál létrehozni Európában.

Bejelentett Pompeo egy magyar középiskolásoknak szóló ösztöndíjprogramot is, de a korrupció elleni harc támogatásáról is szólt.

Civilekkel is találkozót Mike Pompeo

Civil szervezetek képviselőivel találkozott Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfőn Budapesten – közölte a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) az MTI-vel. „A találkozóval kiemelt figyelmet kaptak a jogállamisággal kapcsolatos aggályok és a civilek helyzete” – olvasható a közleményben. Tudatták: Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke többek között a hatalommegosztás és a független igazságszolgáltatás csorbításáról, a jogállamiságot gyengítő kormányzati intézkedésekről és azokról az elmúlt években elfogadott törvényekről beszélt, amelyek gyengítik a magyar demokrácia szilárdságát.

Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója a független és sokszínű sajtó demokratikus fontosságáról beszélt, míg Léderer Sándor, a K-Monitor igazgatója a korrupció helyzetéről számolt be a találkozón. A civil szervezetek szerint a találkozó létrejötte és a véleményük iránti nyitottság ismét bizonyította, hogy az amerikai vezetés szövetségi kapcsolataiban is elkötelezett a jogállamiság értékeinek és a civil társadalom szerepének megvédésében.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/143028

Ajánljuk még a témában