Menekültügyi Világtanács: A diktátorok befagyasztott vagyonát menekültekre kellene fordítani

2019. január 24. 20:42
A menekültek megsegítésére kellene fordítani a diktátorok befagyasztott vagyonát egy civil szervezet szerint.

A menekültek megsegítésére kellene fordítani a diktátorok szankciók által befagyasztott vagyonát – javasolta a Lloyd Axworthy volt kanadai külügyminiszter vezette Menekültügyi Világtanács (WRC) nevű civil szervezet csütörtökön az ENSZ-nek.

A befagyasztott vagyoneszközöknek erre a célra történő felhasználása egyike a szervezet Felhívás Cselekvésre: A Menekültügyi Rendszer Átalakítása címet viselő jelentésében lévő javaslatoknak. A dokumentum szerint mintegy 68,5 millió menekült vagy földönfutó van a világon, akik háborúk, környezeti katasztrófák vagy éhínség miatt kényszerültek elhagyni otthonukat. Ez a szám azonban folyamatosan nő, miközben az adományok a menekültek megsegítésére csökken – áll a WRC jelentésében.

Axworthy úgy fogalmazott: itt az ideje fellépni a „rosszfiúkkal" szemben, akik külföldön helyezik el a hazájukban elsíbolt pénzeket. A jelentés szerint részben az ilyen korrupt rezsimek állnak a kényszerű migráció hátterében.

A volt kanadai külügyminiszter közölte: a Világbank becslése szerint 15-20 milliárd dollárnyi vagyoneszköz van világszerte a bankokban befagyasztva. Ezekkel az ebül szerzett vagyonokkal újabb forrásokat lehetne találni a menekültek megsegítésére, és támogatni lehetne a menekülteket befogadó, korlátozott forrásokkal bíró országokat – mondta.

Javaslata szerint ezt bírósági úton lehetne megtenni. Példaként hozta fel Egyenlítői-Guinea elnöke fiának, Teodorin Obiangnak az ügyét. Az 50 éves férfit 2017-ben három év felfüggesztett szabadságvesztésre és 30 millió euró bírságra ítélték Franciaországban. A bírság kétharmada végül egy jótékonysági szervezethez került, amely Egyenlítői-Guineában, Afrika egyik legszegényebb országában tevékenykedik.

A WRC a múlt héten nyújtotta be ezeket a javaslatait az Afrikai Uniónak, amely úgy döntött, hogy regionális szinten gyakorlatba ülteti őket – írta az AFP francia hírügynökség.

A WRC-t 2017-ben, a menekültválság csúcspontján hozták létre, hogy új ötletekkel járuljon hozzá e humanitárius válság kezeléséhez.

(MTI)

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában