Kutatás: a nők büntetik a másik nő szexualitását

2019. január 16. 10:41
Egy új kutatás szerint jellemzően a nők azok, akik kiemelt kísérleteket tesznek arra, hogy büntessék a „könnyű nőnek” tűnő nőket.

Inkább a többi nő az, akik társadalmi kirekesztéssel büntetik a nyílt női szexualitást – vonta le a konklúziót egy frissen megjelent tanulmány a University of Michigan által megjelentetett nívós evolúciós pszichológiával foglalkozó folyóirat, az Evolution and Human Behavior hasábjain. 

Dacára annak, hogy minden kultúrában igyekeznek – különböző mértékben – visszafogni a női szexualitást (lásd slut shaming, női körülmetélés és becsületgyilkosságok), a kutatás eredménye, hogy bár mind a nők, mind pedig a férfiak előítéletekkel rendelkeznek a női szexualitást nyíltan vállaló nőkkel szemben, azonban

csak a nők azok, akik kiemelt kísérleteket tesznek arra, hogy büntessék a „könnyű nőnek” tűnő nőket.

A University of Warwick kutatói jobban akarták érteni, mi motivál egyes embereket arra, hogy elnyomják a női szexualitást. „Ha a társadalom meg akarja érteni, és le akarja küzdeni a szexuális kettős mércét, akkor jobban meg kell értenünk, hogyan kezelik a férfiak és a nők a szexualitásukat nyíltan vállaló nőket” – mondják a kutatók.

A kutatás során a résztvevők egyfajta gazdasági döntéshozatalról szóló játékot játszottak. Az alanyoknak azt mondták, hogy valós női ellenfelek ellen játszanak, azonban végig egy számítógép ellen küzdöttek. Az ellenfeleket hol szexuálisan nyílt, hol pedig visszafogott nőkként jelenítették meg: egyeseknek a számítógépes játékos szűk, vörös ruhában feszítő, erősen sminkelt nőként jelent meg, másoknak pedig laza ruhát viselő, nem sminkelt nőként.

Arra jutottak a kutatók, hogy

mind a férfiak, mind pedig a nők kevéssé voltak nyitottak arra, hogy pénzt osszanak meg a szűk ruhát viselő női játékossal,

illetve ritkábban bíztak meg benne pénzügyi befektetések terén. A nők azonban még olyan pénzügyi döntésekbe is belementek, amik kárt okoztak a szexuálisan elérhetőnek tűnő női játékossal szemben – még akkor is, ha közben önmaguknak is kárt okoztak. Ha dönteniük kellett egy olyan döntés között, mely során ők maguk is jutnak némi pénzhez, ellenfelük viszont sok pénzhez, illetve egy olyan opció között, mely során egyikük sem jut semmihez, az utóbbi mellett döntöttek.

A kutatásban részt vettek többsége ráadásul az Egyesült Királyságból érkezett, mely országot „relatíve magas nemi egyenlőséget” gyakorló országként írta le a szöveg.

A vizsgálódások során arra jutottak, hogy a férfiak azért előítéletesek a szexuálisan nyílt nőkkel szemben, mert nem akarják még véletlenül sem más férfiak gyermekeit felnevelni; míg a nők magasan akarják tartani a szex értékét, illetve szabotálni akarják a potenciális szexuális versenytársakat.

A kutatás végeredménye, hogy

a nemi elnyomást nem lehet sem férfi, sem pedig női jelleggel felruházni,

noha a nők jobban büntetik nyíltan szexuális viselkedést mutató hölgytársaikat, mint a férfiak.

Összesen 56 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na, ez akkor rendben van.

"De végére csak odabiggyesztették a PC "konklúziót""

Jah, azt muszáj volt, meg ugye azt is hozzá kellett fűzni az elejéhez, hogy a nemi sztereotípiák elleni eredményes küzdelem érdekében először meg kell ismerni magát a jelenséget. Aminek a tudományok területén szerintem alapnak kéne lennie, megismerni és megérteni a jelenséget, mielőtt, ha egyáltalán, belenyúlnál.

Egyébként az evolúciós biológia magyarázatait még csak el sem kell fogadni, de ettől függetlenül magát a jelenséget is letagadni, az már nem tudomány, hanem politika.

Meg jo. Egy ferfinak mi kifogasa lenne a konnyu pina ellen? :)

Valószínűleg stockfotó. Beállított jelenet.

Ugyanez történt a "fóbia" szóval is.

"Lásd: gyűlöletbűncselekmény." A kútfő itt is: sémi?
Persze, hogy az.
Éppen ezért:
Nemzsidó országba - nemzsidó narratívát.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés