Nézze meg a jánosházi templom újraálmodott freskóit!

2018. december 31. 12:37
Székely János szombathelyi megyéspüspök felszentelte a jánosházi plébániatemplomot, amelynek belső tereit hosszú munkával rekonstruálták idén.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a jánosházi Keresztelő Szent János plébániatemplom teljes belső rekonstrukción esett át. A freskókat és a teljes belteret újították meg a korábbi hagyományok szellemében. Korábbi riportunkban Hutóczki Vivien festő-restaurátor, a helyreállítást végző csapat tagja így fogalmazta meg a rekonstrukciós kihívásokat:

A jánosházai templom belmagassága 11 méter, és összesen 900 négyzetméternyi falfelület helyreállítását kell megoldanunk. Ez különböző mértékű és nehézségű problémákat vet fel. Vannak részek, ahol a korábbi beázások miatt teljes vakolatcserét hajtottunk végre. Egyes hevederek és ablakbélletek a statikai mozgások következtében erőteljesen megrepedtek, e szakaszok falazási munkát is igényeltek. Az esztétikai kiegészítések, a festészeti munka helyreállítása, amit igazából a néző látni fog, csak egy kisebb – de a leglátványosabb – része egy komplex restaurálási folyamatnak.

A jó hír, hogy a templom felújítása befejeződött, amit Székely János megyéspüspök szentmise keretében fel is szentelt. A csodálatos templombelsőről itt láthatnak képeket. A püspökkel pedig karácsonykor interjúztunk, az itt találják.

 

 

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Gyönyörű lett. Köszönet érte mindenkinek, akik dolgoztak, adakoztak érte és szívén viselték a sorsát.

Ne hagyjátok a templomot,
A templomot s az iskolát!

https://www.youtube.com/watch?..

Nexti! Szomorú hírem van a számodra! Sajnálattal közlöm veled, hogy te ebbe a templomba egy fia buznyákot sem tettél bele.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal pályázatán szerepelt sikeresen a Jánosházi Plébánia. 42 millió forintot nyertek a templom külső és környezetének rendbetételére.
Bodorkós Imre plébános ismertette a felújítás részleteit egy, a templom előtt tartott sajtótájékoztatón. Mint mondta: az egyházközség önerőből nem tudta volna a felújítást végrehajtani, ezért örültek a sikeres pályázatnak. Az épület állapota indokolta már hosszú ideje a felújítást és erre most lehetőség nyílt.
Új tetőszerkezetet kapott a templom, kicserélték a rossz állapotban lévő gerendákat és tetőléceket, új cserepek kerültek az épületre. Az esővízelvezetést is megoldották, újravakolták, újraszínezték az épületet.
Bodorkós Imre reményét fejezte ki, hogy ezzel hosszú évekre sikerült rendezni a templom külső állapotát. Jöhet a belső felújítás.

Fennen hirdeted, hogy katolikus vagy. Milyen katolikus lehetsz, ha sajnálod egy templomra a pénzt?
Azt kellett volna, írod, hogy francországból te is támogattad ezt a felújítást.

"Azt mondom ugyanis: Aki szűken vet, szűken is arat; s aki bőven vet, bőven arat. Mindenki elhatározásának megfelelően adjon, ne kelletlenül vagy kényszerűségből, mert Isten a jókedvű adakozót szereti." 2 Kor 9,6-7

De még adakozhatsz, bár úgy látom, fukar egy pasi vagy.

Gyűjtést szervez az üldözött keresztényeknek a magyar katolikus egyház.
A felajánlásokat a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 11100104-18181490-14000003-es bankszámlaszámára várják.

Köszönöm! Ennek örülök. Láttad a képeket, hogyan nézett ki?
Te anyagilag támogatod azt a plébániát, ahova jársz, - legalább időnként?
A Zuglóit, vagy valamelyik Párizsit?
Mert ugye ez kötelességünk.

Neked is boldog új évet kívánok!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában