Nézze meg a jánosházi templom újraálmodott freskóit!

2018. december 31. 12:37

Székely János szombathelyi megyéspüspök felszentelte a jánosházi plébániatemplomot, amelynek belső tereit hosszú munkával rekonstruálták idén.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a jánosházi Keresztelő Szent János plébániatemplom teljes belső rekonstrukción esett át. A freskókat és a teljes belteret újították meg a korábbi hagyományok szellemében. Korábbi riportunkban Hutóczki Vivien festő-restaurátor, a helyreállítást végző csapat tagja így fogalmazta meg a rekonstrukciós kihívásokat:

A jánosházai templom belmagassága 11 méter, és összesen 900 négyzetméternyi falfelület helyreállítását kell megoldanunk. Ez különböző mértékű és nehézségű problémákat vet fel. Vannak részek, ahol a korábbi beázások miatt teljes vakolatcserét hajtottunk végre. Egyes hevederek és ablakbélletek a statikai mozgások következtében erőteljesen megrepedtek, e szakaszok falazási munkát is igényeltek. Az esztétikai kiegészítések, a festészeti munka helyreállítása, amit igazából a néző látni fog, csak egy kisebb – de a leglátványosabb – része egy komplex restaurálási folyamatnak.

A jó hír, hogy a templom felújítása befejeződött, amit Székely János megyéspüspök szentmise keretében fel is szentelt. A csodálatos templombelsőről itt láthatnak képeket. A püspökkel pedig karácsonykor interjúztunk, az itt találják.

 

 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/140839

Ajánljuk még a témában