Botrány: kitalált sztorikkal csinált karriert a Spiegel sztárriportere

2018. december 20. 9:02
A díjak sorát bezsebelő Claas Relotiusról kiderült, hogy hamis sztorik egész sorát írta meg a Spiegelnek, a lapnál áll a bál.

A 33 éves Claas Relotius néhány év alatt a neves német hetilap Spiegel sztárriporterévé vált nagyívű riportjaival, de írt a Weltbe, a Süddeutsche Zeitungba, a Neue Zürcher Zeitung és a Frankfurter Allgemeine vasárnapi kiadásaiba is. Elnyerte a Német Riporterdíjat 2013-ban, 2015-ben, 2016-ban és 2018-ban, a CNN az év újságírójává választotta 2014-ben, az Európai Sajtódíjat pedig 2017-ben nyerte el.

A Spiegel közel 60 riportot közölt az ünnepelt szerzőtől – egészen 2018 végéig. Most azonban kiderült, hogy legalább 14 riportját kitalált elemekkel színesítette

A Merkelről mint jó királynőről álmodozó migráns gyerekekről szóló, díjnyertes, ámde most hazugságokon kapott riportját itt mutatjuk be olvasóinknak.

Relotiust egyik szerzőtársa, Juan Moreno buktatta le, akinek gyanúsak lettek a német sztárriporter sztorijai a közösen írt, amerikai-mexikói határon készült riportban, így elkezdett bizonyítékokat gyűjteni ellene.

Claas Relotius végül bevallotta, hogy sztorik sorát találta ki számos riportjához. Olyan személyeket mutatott be és idézett, akikkel soha nem találkozott, és soha el nem hangzott kijelentéseket adott a szájukba. Kitalált történeteket az Iszlám Állam által elrabolt iraki gyerekekről vagy épp a guantánamói börtönről is.

A lebukás hatására Relotius távozott a laptól, mondván: undorodik magától a hamisításai miatt, beteg és segítségre van szüksége.

A Spiegel most részletesen beszámol az őket érintő súlyos botrányról, amit a lap történetének egyik mélypontjának tartanak, és közölték, most zajlik a kétségessé vált riportok utólagos átvizsgálása.

 

Összesen 84 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mehet ez is kávét főzni....

Hat a tegnap idezett svajci lap, Anzeiger ujsagiroja mikor mond le, fel, miutan Bangone, Varju, Szel, Tordai nem is kis vasutjara ult fel?

Spiegel: Hazudtunk reggel délben meg este és éjszaka arról álmodtunk, mit hazudjunk másnap.

Ezek ott a Spiegelnel mazsolak.
Nalunk a manipulatorok nyugodtan alszanak. Ill. alhatnanak, ha nem hazudniuk kellene reggel, delben es ejjel.
Az MTVA folyosoin is szeretnek fetrengeni. Mondjuk, ott csak egy ejszaka majomkodtak. Eddig.
Itt-ott nappal mar annal tobbszor. Gyurcsany bermalkozasait akarjak uberelni.

Igen, ez a főszerkesztő buktája is. És a Der Spiegelé is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés