Áder János aláírta a munka törvénykönyve módosítását

2018. december 20. 16:39
A módosítás nem ütközik az alaptörvény rendelkezéseibe, így jogszerű keretek között, alkotmányosan nem kifogásolható.

A köztársasági elnök aláírta a munka törvénykönyve módosítását –  tette közzé a Köztársasági Elnöki Hivatal csütörtökön a honlapján Áder János nyilatkozatát. Az államfő a honlapra felkerült nyilatkozatában ismerteti, hogy a módosítást – amit az Országgyűlés december 12-én fogadott el – három szempontból vizsgálta meg.

Elsőként megállapította, hogy a módosítás nem ütközik az alaptörvény rendelkezéseibe, így jogszerű keretek között, alkotmányosan nem kifogásolható. Másodszor összevetette az új túlóra-szabályozás rendelkezéseit más európai országokéval és megállapította, hogy számos országban – például Egyesült Királyság, Dánia, Írország, Csehország - a túlóra mértéke a magyarországival megegyező vagy azt meghaladó mértékű. Harmadszor megvizsgálta, hogy a munka törvénykönyvének módosítása miként érinti Magyarország négy és félmillió munkavállalóját, csökkentek-e a munkavállalók védelmét szolgáló garanciák.

A köztársasági elnök megállapította, hogy a munka törvénykönyvének a munkavállalókat védő rendelkezései nem csorbultak, sőt, az eddiginél több túlórát csak a munkavállaló előzetes írásbeli hozzájárulását követően lehet végezni; a munkaadó nem büntetheti a munkavállalót azért, mert túlmunkát nem vállal, vagy a túlmunka vállalására vonatkozó korábbi nyilatkozatát visszavonja; a kollektív szerződések csak a munkavállaló javára térhetnek el az új szabályoktól; a túlmunkáért járó díjazást ezután is változatlan feltételekkel fizethetik ki a munkaadók; nem szűkült a szakszervezetek azon lehetősége, hogy a munkavállalóknak a kollektív szerződések révén még nagyobb védelmet biztosítsanak.

„Mindezen szempontok alapján, a mai napon elrendeltem a törvény kihirdetését" – olvasható az államfő nyilatkozatában.

Áder János hangsúlyozta: „a munka törvénykönyvének módosítása az aggodalmak ellenére sem lehet akadálya annak, hogy a munkavállalók karácsonya áldott, a két ünnep közötti időszak békés, az új esztendő pedig nyugodt legyen".

„Magyarország minden polgárának szeretetteljes karácsonyt, a család és a barátok körében örömteli perceket és boldog új évet kívánok!" – zárul a köztársasági elnök nyilatkozata.

(MTI)

Összesen 371 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A vezető hír a nem Soros 444-en viszont ez:

Az elmúlt három éjjel mindig lenyomta az O1G a karácsonyt
A Google Trends szerint a tüntetések egyik szlogenjére, az O1G-re Magyarországon kedd és szerda este is többen kerestek rá, mint a karácsonyra.
A menora viszont - a 444-nél - mindig lenyomja nemcsak a karácsonyt, de az összes többi 364 napot.
Itt Magyarországon.
Érdekes.

Így végre dolgozhatsz akár hat napot is egy héten!!!!

"...Dávid azt is megemlítette, hogy már a munka törvénykönyvének múlt héten elfogadott módosítása nélkül is lehet olyan munkaszerződéseket kötni, amik elképesztően kiszolgáltatottá teszik a munkavállalót. Konkrétan egy olyan 4500 fős Békés megyei kisvárost említett, ahol a helyi multinacionális cég a kormány stratégiai partnere, és három hónapos munkaidőkeretben heti 68 órában foglalkoztatja a munkavállalóit..."

Bizony, nyald csak szép fényesre, ahogy azt a Párt elvárja tőled...

A BMW - jó autó, sőt: kiváló.
Persze, nem exávós prolik kölykei alá való, ez is igaz.
Minőség a minőséghez...

Arra en is emlekszem hogy rohadjanak meg. Miert a gyerekekkel kellett kibaszni?
Legalabb bemondtak volna vmit de csak az emblemat bamulhattuk egy ora hosszat. Meg ma is felbassza az agyam ha eszembe jut.

Mi a lófasz bajod van az Egyesült Királyság, Dánia, Írország, Csehország munkásaival?
Ők kétszer akadjanak horogra, ezt akarod mondani?
Mocskos északellenes rasszista.

Olvastam ballib oldalakon hozzászólásokat, epét hánynak és vért kívánnak......

Mert a vízválasztó ez: a kormány józan-tárgyilagos, az ellenzék/i szakszervezetek tömörülése/ pedig nem az, hanem elvakultan átkozza Orbánt, kivétel minden intézkedése kapcsán.

Hol írtam én olyat, hogy egész évben ennyit dolgoznak??????????

Ez nyilván a kampány időszakra szól, de az 5X12 órás majd még újabb 8 órás műszak már tényleg rabszolga munka. Legalábbis egy fejlett demokráciában annak számít.

Nyilván azért, mert adott kistelepülésen ez a cég a legnagyobb -talán az egyetlen lehetséges- munkaadó és senki nem mer ellene fellépni.
Vagy te nem is hallottál olyanról, amikor egy munkavállaló teljesen ki van szolgáltatva a munkaadójának??

Ezért is nagyon szar duma az, hogy "ha a munkavállaló nem érzi jól magát, elmehet egy másik munkahelyre, annyira nagy a munkaerőhiány". Sok esetben egy településen csak egy számba vehető munkaadó van, akit nem igazán lehet ott hagyni ha az ember el akarja tartani a családját.

"angliában nincs törvény túlóráról"

Az Egyesült Királyságban csak akkor végezhető túlóra, ha a munkavállaló munkaszerződése erről külön rendelkezik - ha a szerződésben ilyen kitétel nem szerepel, a dolgozó nem kötelezhető a túlórára. Ha szerepel a túlóra lehetősége a szerződésben, akkor sem kötelezhető a munkavállaló heti 48 óránál több munka elvégzésére - kivéve, ha ezt maga a munkavállaló kéri - de ebben az esetben erről írásos bizonyítékkal kell rendelkeznie. Ha a kitétel nem szerepel a szerződésben, a munkaadó megakadályozhatja, hogy a munkáltató önként vállaljon túlórát. Eközben a munkáltató nem diszkriminálhat a munkavállalói között - nem akadályozhatja meg egyes munkavállalóit a túlórák végzésében, míg másoknak engedélyezi azokat.

"...Hazug libsi, kikerestem neked az Ausztriában 2018. szeptember elsejétől érvényes szabályozást

12 óra napi munkaidő
Heti 20 túlóra
Évi 416 túlóra..."

te, heti 20 túlórából hogy lesz évi 416 ?
..................

Nem a heti 20 túlórából lesz 416.

Az EU-ban a heti törvényes munkaidő 48 óra, amely tartalmazza a túlórát is. A 416 a következőképpen jön ki. A heti ledolgozandó munkaidő keret 40 óra (5x8 óra) a maradék 8 óra a túlóra, amelyet megszorzunk 52 héttel, így az eredmény 416 óra éves túlórakeret. Engedélyezett a heti 50 óra is, de ebben az esetben a +2 órát féléven belül ki kell adni. Ez utóbbi fordul elő Németországban.

A balliberálisok hazudnak, csúsztatnak. Ezt teszi a hu.euronews írása is. https://hu.euronews.com/2018/1..

"Ez a törvénytervezet már csak azért is furcsa, mivel a kormány nem sokkal korábban a családok egységére hivatkozva betiltotta a vasárnapi munkavégzést - igaz, ezt később eltörölték." - írják.

A valóság: A törvény visszavonását követelte az ellenzék és egyes szakszervezeti tömörülés. Indoklásuk szerint, a munkavállalóknak alapjoga, hogy vasárnapon is dolgozhasson.
Erre a követelésre vonta vissza a törvényalkotó.

Most nincs joga a munkavállalónak a plusz 150 túlóra elfogadására?

Ha van sapka az a baj, ha nincs sapka az a baj. Hazug társaság.

Én elolvastam a németországi törvényt. Nemcsak a németországi törvényt olvastam el, hanem az EU irányelveit is a témával kapcsolatban. Te viszont nem, amit írsz az a balliberális médiából másolod. Össze vissza hordasz most is mindent, melyből egy zagyva értelmetlen szöveg jön ki.

Ami a díjazást illeti arra is van magyarországi törvény, csak lusta vagy megkeresni.

jav.
értelmetlen = értelmezhetetlen

"honnan a farancból szeded ezt a rákosi korabeli párttitkáros dumát"

Szerintem neked fogalmad sincs arról amiről hadoválsz.

A rákosi és kádár rendszerben az ugynevezett kommunista szombaton végzett munkáért nem fizettek és kötelező volt.
A története és bevezetése Szovjetunióból ered. L. https://toriblog.blog.hu/2008/..

A hithű kommunista te vagy, mert burkoltan körömszakadtáig véded őket és a hozzászólásaid tartalmát is tőlük veszed.

Lényegtelen, hogy vannak mellette és ellene is érvek. A lényeg az, hogy ütközik e az alaptörvénybe, vagy az unió irányelvbe. Ha nem - szerintem nem - akkor Áder János sem küldheti vissza. Az ellenzéknek pedig lehetősége van az AB-hez fordulnia. Tudtommal az EU is vizsgálja, hogy nem ütközik e az uniós irányelvbe. Így nincs jelentősége, hogy mikor kerül kihirdetésre.

Amit te megfogalmazol az nem jogszerű, hanem trükközés.

A törvénykezés nem politika, csak egyesek gondolják annak. Főleg azok akik magukénak valljak Sólyom László által bevezetett láthatatlan törvény fogalmát.
Én is olvastam több közgazdász, jogász érveit, ellenérveit. A legtöbb feltételezésekre épül és nem a realitásra. Már az is amikor azt állítja, hogy az autógyárak miatt történt, holott a arányaiban ezeknél merül fel a legkevesebb túlóra.
A túlóra költséges és csak a legvégső esetben érdemes alkalmazni. Más a helyzet a szolgáltatásnál. Például; egészségügy, rendőrség, tűzoltóság, szállítás.

A német szöveg a szövetségi munkajog elemezésére vonatkozik. Nem olvastam ilyent, így ehhez nem tudok hozzászólni.

A 48 órát megint félreértelmezed. A 48 óra 8 óra túlmunkát tartalmaz. A plusz 8 óra megvan a törvényi elszámolás lehetősége. Ez a mostani változással nem változik.

Ami a szabolcsi rendőrök túlóra elszámolását illeti, ha igaz az amit az index cikke tartalmaz akkor jogellenes. Itt lenne szerepe az érdekképviseletnek és ha másként nem oldható meg, perre kellene vinni. Az index által írt retorzió pedig feltételezésen alapszik. E témában is lenne mit tenni az érdekképviseletnek.
Az index írása a témával kapcsolatban itt olvasható: https://index.hu/belfold/2018/..

Ezt olvasd el!
Megtudtuk: ez a multi dolgoztathatja heti 68 órát a magyar dolgozókat!
Van olyan vállalat Magyarországon, ahol egy héten akár 68 órát is dolgoztathatnak egy munkavállalót. Erre lehetőséget ad, hogy heti öt napon keresztül 12 órát dolgozzanak, a hatodik napon pedig 8 órára be lehet hívni túlórázni.
https://www.portfolio.hu/gazda..

Válaszok:
Berecskereki | 2018. december 21. 9:13

Annyit még hozzátennék, hogy a lényeg a Henkel képviselőjének a válaszában van és a többi feltételezés, csusztatás, félrevezetés, vádaskodás, stb..

Majd akkor kerülnek bajba a tüntikézők, sztrájkolok, szervezők amikor jönnek az ukrán, szlovák, román munkások és a magyaroknak marad a munkanélküliség, a közmunka.

Néha még mi is egyetérthetünk.:))

Amúgy engem a demagógia tud a legjobban irritálni.
Itt és most Pártunk és Kormányunk befeküdt a multiknak és még azt akarja bemesélni, hogy ez mennyire jó lesz a munkavállalóknak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés