Migránskaraván: több százan döntöttek a hazatérés mellett

2018. november 30. 13:46
Többen hirtelen elhatározásból csatlakoztak a karavánhoz, és nem gondoltak bele a kockázatokba.

Több száz közép-amerikai migráns letett arról az utóbbi időben, hogy illegálisan próbáljon meg belépni az Egyesült Államokba, és inkább visszatért hazájába – közölte pénteken a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szóvivője Genfben.

Joel Millman elmondta: az ENSZ november végéig mintegy 450 embernek segített hazatérni Hondurasba, Salvadorba, illetve Guatemalába.

Ők valamennyien abban a migránskaravánban haladtak, amely hetek óta igyekszik az amerikai határ felé, menekülve a származási országukban pusztító erőszak és szegénység elől. Donald Trump amerikai elnök arra utasította a határőrséget, hogy minden körülmények között akadályozzák meg a karaván tagjainak illegális bejutását az országba.

 Az IOM szóvivője hozzátette: a migránsok hazatérését segítő programot az amerikai külügyminisztérium finanszírozza, de beleszólása nincs a szervezet munkájába. Az útra kelt emberek maguk dönthetik el szabad akaratukból, hogy hazatérnek-e – jegyezte meg Millman.

Többen hirtelen elhatározásból csatlakoztak a karavánhoz, és nem gondoltak bele a kockázatokba és az út közben adódó nehézségekbe – tette hozzá az IOM egyik munkatársa. Az IOM 1979 óta világszerte 1,5 millió migráns hazatérésében segédkezett. Idén mintegy 15 ezer embert támogatott a szervezet abban, hogy Líbiából visszatérjen hazájába.

(MTI)

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés