Netanjahu: Irán titkos raktárban tárol nukleáris anyagokat Teheránban

2018. szeptember 27. 21:41
Iránnak titkos raktára van Teheránban, amelyben nukleáris anyagokat tárol – jelentette ki az izraeli miniszterelnök csütörtökön az ENSZ-közgyűlésen New Yorkban.

Iránnak titkos raktára van Teheránban, amelyben nukleáris anyagokat tárol – jelentette ki az izraeli miniszterelnök csütörtökön az ENSZ-közgyűlésen New Yorkban.

Benjámin Netanjahu állítása szerint mindez azt bizonyítja, hogy az iszlám köztársaság nem hagyott fel atomfegyver-programjával. „Ma első alkalommal hozom nyilvánosságra, hogy Iránnak Teheránban van egy másik titkos létesítménye is, egy rejtett nukleáris raktára, amelyben a hatalmas mennyiségű felszerelést és anyagot tárol Irán leplezett atomprogramjához” – hangoztatta Netanjahu.

Az izraeli miniszterelnök hangsúlyozta: a szőnyegtisztító vállalkozásnak álcázott lerakatban a teheráni vezetés az atomprogramjához szükséges mintegy 300 tonna anyagot és felszerelést tárol a teheráni Turkuzábád kerületben. Fényképeket és térképeket is mutatott Netanjahu az állítólagos raktárról.

Az izraeli kormányfő szerint mióta a zsidó állam birtokába jutott az iráni titkos atomarchívumnak, a teheráni vezetés a raktár kiürítésén fáradozik. Mint mondta, csak a múlt héten 15 kilogramm radioaktív anyagot vittek el onnan. „Tudják mit csináltak vele? Kivitték, és szétszórták Teherán körül, hogy elrejtsék a bizonyítékot” – állította Netanjahu.

Felszólította a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ), hogy haladéktalanul vizsgálja ki a létesítményt. Közölte azt is, hogy az információt megosztotta már a NAÜ-vel és néhány ország hírszerzésével.

Irán 2015-ben egyezett meg uniós közvetítéssel az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával, Franciaországgal, Kínával, Oroszországgal és Németországgal, hogy legalább tíz évre korlátozza atomprogramját, cserébe az ellene hozott szankciók nagy részének fokozatos feloldásáért. Donald Trump amerikai elnök azonban májusban egyoldalúan felmondta az atomalkut, s újabb szankciókkal fenyegetett az iszlám köztársasággal szemben. Izrael eleve ellenezte a többhatalmi megállapodást.

(MTI)

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A kapzsi Európának fontosabb az érdek, mint az érték. A zsidók még meg is mondják, hogy hol vannak, de Európa a papi diktátorokkal kereskedik, miközben emberi jogokra tanítja Izraelt. Hipokraták.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés