Balatoni fiúk

2018. augusztus 29. 17:22

Békés Márton
Látószög blog
Bátorság és szabadság – ezek kéz a kézben járnak: az egyik nélkül nem szabad, a másik nélkül nem lehet élni.

„A Rákosi-diktatúra éveiben országszerte többtucatnyi szervezett ellenállócsoport működött, nagyjából ezer taggal, akiket további ezrek segítettek információkkal, hallgatással, élelemmel vagy jó szóval. A legnagyobb szervezetek az Alföld déli részén jöttek létre. Ilyen volt a Sárréti Sasok, a kivégzésekkel megsemmisített Fehér Gárda vagy a kis viharsarki zsákfalu, Békéssámson fiataljaiból álló Magyar Ellenállási Mozgalom, amelyet csak öt év után sikerült felszámolni. A húsz Békés megyei fiatal összesen 186 évnyi börtönbüntetés kapott, immár Nagy Imre alatt. (A viharsarki antikommunista ellenállók emlékének a Terror Háza Múzeum kiállítást szentelt a faluban, amely 2015 októberében nyílt meg.) 

Ennek a földalatti történetnek fontos része volt, amikor tizenéves Balaton-felvidéki fiatalok egy csoportja a háború után összegyűjtötte a német és a szovjet katonák által Balatonfüred és Balatonalmádi környékén elhagyott fegyvereket, majd elrejtette azokat. Hat évvel később, 1951-ben 8-10 középiskolás fiú elhatározta, hogy megdönti a rendszert, és elzavarja a szovjet megszállókat. Megalapították a Magyar Partizán Szövetséget, későbbi nevén Magyar Nemzetvédelmi Szövetséget, vezetőjüknek pedig egy idevalósi fiút, Ungár Józsefet választották. Társaival a diktatúra legsötétebb éveiben elővették az összegyűjtött fegyvereket, terveket gyártottak, készülődtek. Felszabadító háborút kezdtek volna, kinevették a lehetetlent és nem féltek semmitől. Hiába, a nagy katolikus író, Georges Bernanos szerint »az ifjúság láza tartja egyensúlyban a világ hőmérsékletét«. 

A »balatoni fiúk« megpróbáltak kapcsolatba lépni a nyugati titkosszolgálatokkal is, azonban ekkor lebuktatták őket. 1952 októberében a csoport tagjait letartóztatták. A fiatalokat Budapestre, a Gyorskocsi utcába szállították, ahol folyamatos volt a verésük és éheztetésük. A bíróság végül »népköztársaság megdöntésére irányuló szervezkedésben« találta őket bűnösnek. Míg a békéssámsoniak perében két halálos ítélet született, másodfokon életfogytiglanra változtatva, addig itt négy fiatalt ítéltek halálra s ebből kettőt végre is hajtottak! A két életfogytiglanra módosított ítélet mellett másik két balatoni ellenálló összesen 27 évet kapott. 

A 21 éves balatonalmádi Ungár Józsefet, valamint 19 éves társát, a balatonfüredi Bata Ferencet 65 évvel ezelőtt, 1953. augusztus 18-án végezték ki. Kettejüknek együtt összesen negyven év adatott meg az életből. 

A szovjet Népbiztosok Tanácsának rendelete így szólt a bolsevik puccs után egy évvel, az orosz polgárháború kezdetekor: »főbelövés jár mindazoknak, akiknek közük van a fehérgárdista szervezetekhez, összeesküvésekhez és lázadásokhoz«. A szabadság elleni recept nem változott 35 év múlva Magyarországon sem. De a mi megoldásunk is mindig ugyanaz, hogy a totalitárius zsarnokság soha többé ne térhessen vissza. Bátorság és szabadság – ezek kéz a kézben járnak: az egyik nélkül nem szabad, a másik nélkül nem lehet élni. 

Köszönöm Ungár József, köszönöm Bata Ferenc, hogy szabadon élhetek!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés