Média

„Visszatértünk” – Szikszai Péter a Hír TV-ről

2018. augusztus 27. 20:16

„Újra a konzervatív értékeket képviseljük. Az a szlogenünk, hogy »Visszatértünk«” – mondja Szikszai Péter a Hír TV új időszakáról. Szikszaitól megkérdeztük azt is, miért baj szerinte, ha Németh Kristóf Kálmán Olgával szelfizik, hogy mi lesz a Szabadfogással, Puzsér Róberttel és a Magyar Nemzettel.

A HVG szerint csütörtöki cikkével megküldte Németh Kristófnak a selyemzsinórt. Miért bűn jobboldaliként Kálmán Olgával szelfizni?

Egyáltalán nem bűn Kálmán Olgával szelfizni, és selyemzsinórt sem küldtem senkinek. Azt a kérdést vetettem fel, hogy miért érzi szükségét egy konzervatív oldalhoz sorolt ember, hogy építse Kálmán Olga imidzsét. Csupán egy jelenségre hívtam fel a figyelmet. Arra, hogy a jobboldali értelmiségiek időnként hajlamosak együttműködni politikai ellenfeleikkel a tévedésen alapuló tekintélytiszteletből vagy megfelelési kényszerből, míg a liberális celebek általában emberszámba sem vesznek egy jobboldali újságírót. Az a minimum, hogy bojkottálják a jobboldali médiumokat, és eszükbe nem jutna mondjuk Bayer Zsolttal videózgatni. Ha valaki az utóbbi húsz évben Kálmán Olga tevékenységét figyelemmel kísérte, akkor azt láthatta, hogy nem túlságosan baráti a konzervatív közösséggel. Ezek után leülni bohóckodni vele, szerintem nem következetes magatartás.

Színészként, műsorvezetőként nem ez a dolga?

Ez nem egy színpadi fellépés volt, hanem egy showműsorba becsempészett politikai beszélgetés, ráadásul az ellenzéki hangvételéről ismert RTL Klubon. A Hír TV tulajdonosváltásáról és Kálmán Olga ezzel összefüggő távozásáról volt szó, ami egy fontos médiapolitikai történés. Németh Kristóf viselkedése félreérthető volt. Biztos nem ez volt a szándéka, hogy kiálljon Olga mellett, de annak ellenére, hogy rendszeres vendége a jobboldali értelmiség rendezvényeinek, mégis meg akart felelni a mainstream elvárásoknak. Nem mondom, hogy ne szerepeljen egy műsorban Kálmán Olgával, de ha már nem is vállalja nyíltan a nézeteit, akkor legalább ne hagyja magát belerántani egy olyan helyzetbe, ahol a politikai közösségének ellenfelével kell jópofiznia.

Augusztus elsején megtörtént a váltás a Hír Televízió élén. Ön lett a vezérigazgató-helyettes, rögtön elmondta, hogy a „2015 előtti Hír TV-t” fogják újra visszahozni. Ez mit fog jelenteni a gyakorlatban?

Újra a konzervatív értékeket képviseljük. Az a szlogenünk, hogy „Visszatértünk”. Fel fogunk újítani néhány a jobboldali nézők számára szimbolikus műsort, amelyek 2015 előtt is futottak. Ilyen például az a politikusi nagyinterjú, amely szeptembertől pénteken este 9 órától kerül adásba, Péntek 9 néven. Csermely Péter nem, de Gajdics Ottó visszatér a Hír TV képernyőjére. A másik műsorvezető neve egyelőre legyen meglepetés. Folytatni fogjuk a Csörtét, és már látható a Magyarország élőben című műsor is.

Mi lesz a Célponttal?

A Célpont jó márkanév. Tíz évig felelős szerkesztője voltam, a műsor címét is én találtam ki. Számos emlékezetes riportot forgattunk. A G-nap után a műsor riporterei politikai, lelkiismereti okokból felmondtak, és a tehetséges stáb sajnos szétszéledt. Néhányan, mint Losonczi Kata vagy Bohár Dániel, az Echo-ban dolgoznak, van, aki print médiumba került, de többen a pályát is elhagyták. A Simicska-féle vezetés néhány balliberális újságíróval újraindította a magazint, de azzal én nem tudtam azonosulni. Ha egyszer újra összeáll a régi csapat, akkor lesz megint Célpont. De addig sem maradnak a nézők politikai riportok nélkül, hetente fog jelentkezni egy új magazinműsor, és új stábbal újraindul a Riasztás című bűnügyi műsorunk is.

Szabadfogás?

Más vendégekkel fogjuk újraindítani. Vitát akarunk a műsorba, ezért jobboldalról és baloldalról is hívunk szereplőket. Reméljük, elfogadja mindenki a meghívást, és akkor valóban kemény szóváltások lesznek.

Az ellenzéki politikusok, valamint újságírók a váltás óta ugyanúgy bejönnek a Hír TV-be. Ezek szerint nem bojkottálják önöket?

Még nem dolgoztam olyan médiumban soha, amelyet hosszabb-rövidebb ideig ne bojkottált volna valamelyik párt. Általában baloldali pártokról van szó, amelyek rendszerint elveszítik a parlamenti választást. A jelenlegi ellenzék épp ezért nincs abban a helyzetben, hogy bármilyen megszólalási lehetőségről lemondjon, de arra azért nem számítok, hogy Gyurcsány Ferenc a küszöbünkön virraszt egy interjúlehetőségért. Egyébként egy esetleges ellenzéki bojkott sem nekünk, sem a nézőinknek nem lenne büntetés.

Puzsér Róbert és műsora?

Egy-két napon belül kiderül.

Megjelent a sajtóban, hogy komoly rivalizálás alakult ki a Hír TV jelenlegi vezetése és az Echo TV vezetése között. Vannak személyes ellentétek?

Az Echo TV munkatársakkal segít bennünket, tehát nincs rivalizálás, sem ellentét. A jobboldali nézőknek most két tévéjük is van. Nem olyan nagy baj ez. Örülünk, hogy a HírTV nem jutott a megszűnt Magyar Nemzet sorsára, és nem kerültek utcára az itt dolgozók.  

Hosszabb távon hogyan látja a két televízió jövőjét? Verseny a dominanciáért vagy együttműködés?

Két ugyanolyan típusú tévét fenntartani nincs sok értelme. Profilváltásra lehet szükség. Ez a televízió azonban a nevében is tükrözi a profilját, ezért nehezen tudom elképzelni, hogy ne hírcsatornaként működjön.

A Magyar Időknek ön a főszerkesztő-helyettese. Az is megjelent a sajtóban, hogy újraindul a Magyar Nemzet és megszűnik a Magyar Idők. Ebből mi igaz? Lesz Magyar Nemzet?

Erről nincs pontos információm. A szakmai véleményem ugyanaz, mint a televíziók esetében. Még egy konzervatív lapot indítani nem indokolt, mert valószínűleg nem lenne elég olvasója. A Magyar Nemzet mint szerkesztőség egyébként is megszűnt, nehéz lenne a semmiből újjáépíteni. Az viszont tény, hogy a Magyar Nemzet a jobboldali tábornak a Hír TV-hez hasonlóan sokat jelent.

***

Fotó: Kurucz Árpád (Magyar Idők)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/134764

Ajánljuk még a témában