Rasszista vádak miatt több dél-afrikai Nike-boltot is be kellett zárni

2018. augusztus 22. 16:01
Egy céghez köthető férfi a helyi feketéket becsmérelte egy videóban.

Szerdán több Nike márkaboltnak is be kellett zárnia Dél-Afrikában, miután egy, a helyi média szerint a céghez köthető férfi rasszista kommenteket tett az ország őslakos, fekete népességére – írja a Reuters.

A sportmárka nem kívánt nyilatkozni az üzletek bezárásáról, de fontosnak tartotta leszögezni a „sokszínűség, befogadás és tisztelet iránti, régóta fennálló elkötelezettségét”.

A felháborodás abból keletkezett, hogy a helyi média szerint a cég egy alkalmazottja az őslakosokat becsmérelte egy videóban egy strandon állva. Arról tudósítottak, hogy a felvételen látható férfi a vállalat egyik kereskedelmi igazgatójának férje. Idézett kijelentésében a strandon azt mondta: „egy kaffer sincsen a láthatáron. Ez egy kibaszott földi paradicsom”. A Nike tagadta, hogy a férfi a cég alkalmazásában állt volna.

A „kaffer” Dél-Afrikában az apartheid-érából fennmaradt, rossz emlékű kifejezés. Abban az időben az – egyébként arab eredetű – szót a feketék főként pejoratív megnevezésére használták, manapság pedig már nagyon sértőnek számít.

Az eset akkora port kavart, hogy a cég több üzlete is kénytelen volt bezárni a felháborodás közepette. A szélsőbaloldali-marxista Gazdasági Szabadságharcosok pártja (EFF) bejelentette, beperlik a videón látható férfit.

Emlékezetes, hogy az EFF januárban a H&M svéd ruhamárka több üzletét is szétverte a cég rasszista termékeire hivatkozva. Akkor a cég honlapján az egyik, gyermekeknek szánt melegítőfelsőjét egy fekete gyermekmodellel reklámozták, a pulóveren pedig az állt: „a legmenőbb majom a dzsungelben”.

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"az ország őslakos, fekete népessége" - tudtommal a zuluk kb. akkor érkeztek, mint a hollandok, az eredeti őslakosok száma mára elenyésző.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés