Szlovák külügy: Csehszlovákia megszállása agresszió volt

2018. augusztus 21. 11:15
Csehszlovákia megszállása a Szovjetunió vezette Varsói Szerződés öt tagállamának hadseregei által 1968. augusztus 21-én „elfogadhatatlan agresszív aktus” volt – áll a szlovák külügyminisztériumnak az események 50. évfordulója alkalmából kedden kiadott nyilatkozatában.

Csehszlovákia 1968. augusztusi megszállása, amelyben a Szovjetunió mellett Bulgária, Lengyelország, NDK és Magyarország hadseregei vettek részt, megszakította a „prágai tavaszként” ismert politikai és gazdasági reformfolyamatot, amelyet Moszkva a korabeli szocialista tábor számára veszélyesnek minősített. A megszállást követő hetekben a legújabb kutatások szerint 137 csehszlovák állampolgár vesztette életét. 

Üdvözöljük, hogy az Oroszországi Föderáció legfelsőbb vezetői ismételten elhatárolódtak az inváziótól. Ugyanakkor élesen kell reagálnunk bizonyos orosz körök igyekezetére, amelyek megpróbálják csökkenteni az események súlyát, és szeretnének megszabadulni a történelmi felelősségtől. A történelmet nem lehet átírni”– olvasható a dokumentumban. 

Peter Pellegrini szlovák kormányfő szerint 1968 augusztusának drámai eseményei egy kis ország történelméről szólnak, amely megpróbált ellenszegülni a korabeli geopolitikai helyzet szabályainak, saját elképzelései szerint szeretett volna egy szabad és szociálisan igazságos társadalmat kialakítani. 

1968 augusztusa azon történelmi események közé tartozik, amelyekre emlékezniük kell a következő generációknak is” – írta a szlovák miniszterelnök a Hospodárské Noviny című pozsonyi gazdasági és politikai napilapban megjelent jegyzetében. Szlovákiában kedden országszerte különféle megemlékezéseket tartanak az 1968. augusztusi eseményekről. Andrej Kiska szlovák államfő a közszolgálati televízióban és rádióban fog beszédet mondani.    

(MTI)

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Štefánik és Beneš között a békekonferencián konfliktus bontakozott ki" - a vita fő tárgya tkép az új ország nevében szerepeltetendő kötőjel volt: Cseh-Szlovákia vagy Csehszlovákia? A vitát Stefanik lelöv(et)ése zárta le.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés