Jelzésértékű?

Nem vacsorázik Orbánnal az MTA-elnök

2018. augusztus 15. 21:25

Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke egy külföldi programra hivatkozva lemondta a miniszterelnökkel való tervezett díszvacsorát. Jóllehet, a háttérben az MTA autonómiájával kapcsolatos kérdések állnak.

Nem tartják meg Széchenyi István emléknapján a miniszterelnök és a tudósok közötti találkozót, tudta meg a 24.hu. 

Orbán Viktor és a Magyar Tudományos Akadémia elnöke idén harmadszor hívta az Akadémia alapítójának születésnapjára időzített díszvacsorára a hazai tudományos élet főbb szereplőit, azonban a lap szerint a tervezett találkozó most elmaradt, miután az MTA-elnök nem tud megjelenni azon.

Az MTA sajtótitkársága elmondta, Lovász László ugyanis egy korábban leszervezett utazáson külföldön fog tartózkodni a vacsora időpontjakor. A 24.hu úgy értesült: a Pesti Vigadóba szervezett eseménnyel kapcsolatban Lovász távolmaradásáról csak a napokban értesült a Miniszterelnöki Kabinetiroda, mely így úgy döntött, a társszervező nélkül nem kerít sort a vacsorára.

Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke az újságnak közölte: mivel az MTA-elnöknek nem felelt meg a találkozó időpontja, új időpontot egyeztetnek.

Van rá esély, hogy Lovász távolmaradása üzenetértékű lépés lehet: az áprilisi választások után komoly feszültségek alakultak ki az MTA költségvetésének és autonómiájának ügyében, és júliusban már többen is a díszvacsora bojkottjára szólítottak fel. Lovász László emellett két hete nem volt hajlandó aláírni a 2019-es költségvetés tervezetét, melyet a jövő évi büdzsé részeként jelentett be Varga Mihály pénzügyminiszter.

A költségvetési tervezet szerint jövőre az MTA kutatóintézeteinek finanszírozását nagyrészt az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezelné, és a minisztériumhoz kerülne 28 milliárd forintnyi, eddigi MTA-s pénz szétosztása is.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/134281