Mikor lesz Kolozsvár végre Kolozsvár?

2018. augusztus 03. 17:12

Hiszen Split olaszul Spalato, Kolozsvár pedig magyarul Kolozsvár. Mi sem természetesebb, hogy így hívjuk a focicsapatokat is.

2018. augusztus 03. 17:12
Pörge Béla
888

„Aki olvasott már német vagy olasz sportsajtót, annak bizonyára feltűnt, hogy Standrad Lüttich (Liége franciául), Inter Mailand (Milánó, ha nem lenne egyértelmű), vagy éppen FK Düdelingen (a Vidi első ellenfele a BL-ben idén, Dudelange franciául) megnevezéseket használnak, ahogy a Hajduk Spalato, sőt, Dinamo Zagrabia vagy FC Basilea megnevezések is teljesen természetesek.

Hiszen Split olaszul Spalato, Kolozsvár pedig magyarul Kolozsvár. Mi sem természetesebb, hogy így hívjuk a focicsapatokat is.

Sajnos Magyarországon ez nem természetes. Különösen riasztó, hogy ez politikai oldaltól független, például az MTI-ben is simán leírnak olyat, hogy a »román CFR Cluj« vagy a »szlovák Dunajska Streda« vagy »Spartak Trnava«, esetleg »Dinamo Bucuresti«. Sőt, a Nemzeti Sportban sem biztos, hogy a magyar nevet fogjuk megtalálni ezeknél a csapatoknál.

A kérdés csak az: nincs az MTI-ben egy olyan ember sem, akit ez zavar? Tényleg?

Sajnos ha ott így jönnek le a csapatnevek, akkor azt sokan kritika nélkül átveszik, mert sokaknak fel sem tűnik, miről írnak. Nagy baj ez. Nem egy politikus beszélt már arról, hogy a trianoni határokat fejben kell lebontani. Ahogyan az elején is írtam, Kolozsváron vagy Pozsonyban magyarként mi mindig otthon leszünk. Jó lenne viszont, ha akkor nem bohóckodnánk a városok és a sportegyesületek megnevezésével.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ján Fortunák
2018. augusztus 06. 12:20
Miért nem szúr szemet az MTI-ben? Egyszerű. Olyan szintre emeltétek mindenütt a kontraszelekciót...
CharlieBrown
2018. augusztus 04. 09:29
Ez teljesen jogos. Amíg mi Kolozsvár, Kassa, Pozsony, Nagyvárad stb történelmi városainkat nem merjük nevén nevezni, mit várunk? Nagy nemzetvédő kormányunk semmit nem tesz az ügy érdekében. Vissza a Trianonban elrabolt magyar területeket!
khomeini
2018. augusztus 03. 18:26
Slovan Pozsony... vicces lenne
krakken96
2018. augusztus 03. 17:43
Dehogy lesztek otthon. Uj gazdak vannak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik