Elin Ersson és a posztmilleniális nemzedék aktivistái

2018. július 27. 21:17
Ben Simanowitz
Euronews
Figyelemre méltó volt a svéd lány által mutatott bátorság, amivel megtagadta, hogy leüljön és ezzel megakadályozta egy utasokkal teli repülőgép felszállását.

Ben Simanowitz 17 éves londoni diák írása a Euronews oldalán

„A héten láttam Elin Ersson, a magányos svéd egyetemista inspiráló videóját, aki megakadályozta egy férfi Afganisztánba való deportálását. Figyelemre méltó volt az általa mutatott bátorság, amivel megtagadta, hogy leüljön és ezzel megakadályozta egy utasokkal teli repülőgép felszállását. Az akciója nem csak a kezdeményezőkészségét, a bátorságát és erkölcsi igazságérzetét mutatta, hanem arra is rámutatott, hogy a közvetlen akcióhoz nincs szükség tömegmozgalomra: bárki – én magam is – megtehette volna, amit ő tett.

Miközben sokan tisztában vagyunk, hogy milyen ijesztően bánnak a kormányzataink a menekültekkel, nem sokunknak van motivációja vagy bátorsága a tettek mezejére lépni. Elin videója azt mutatja, hogy nem kell szuperhősnek lened, hogy megments egy életet. Mindannyian képesek vagyunk arra, hogy akcióba lépjünk az igazságtalanság láttán.

A tekintélyuralmi kormányzatok és a megosztó politikák megerősödésével felelősek vagyunk azért, hogy próbáljuk megváltoztatni azt, ahogy a világ ma működik, hogy szembeszálljunk az emberi jogok megsértésével világszerte. Ezt csak úgy lehet elérni, ha az emberek nézőpontja globálisabbá válik, és hangosabban szólalnak fel a sérelmekkel szemben. Végül is, mikor adtak fel a kormányzatok és vezető valamit anélkül, hogy ne kényszerítette volna őket erre valami?

Mint az első digitális bennszülöttek, az én nemzedékem, a posztmilleniálisok úgy nőttünk fel, hogy korlátlan hozzáférésünk van az információhoz. Vannak, akik felróják, hogy könnyen elterelődik a figyelmünk, hogy a Snapchat, az Instagram, a Twitter és számtalan más applikáció használata miatt nem veszünk részt eléggé a minket körülvevő világban. Míg ebben lehet valamennyi igazság, a digitális korszak azt a lehetőséget is megdta nekünk, hogy informáltabbak legyünk minden korábbi nemzedékhez képest, és még inkább tudatában legyünk a világ körüli igazságtalanságoknak.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 58 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Írod mindezt a "Mozgalom" nevében, vagy csak úgy, mint annak a hátrahagyott árvája?

Nem tudom, a kis könnyes szemű lánykával mi lett, de a hírek szerint a csávót másnap csak felrakták egy gépre, amivel haza küldték.

Ez 17 éves posztmilleniális a korlátlanul hozzáférhető információk birtokában ezt még nem tudja?

A számítógép, a telefon, és egyébként minden, amit használ, az elnyomás jelképei, és nem jöhettek volna létre a világban lévő igazságtalanságok nélkül.

Itt az idő megszabadulni minden földi javunktól, Ben, és húzódjunk meg, mi bűnös lelkek, egy vályogkunyhóban, és mást se csináljunk, mint basszunk, és gyilkoljuk egymást.

Európa szemében Elin olyan bátor, mint a Tienanmen téren a tank elé álló kínai srác.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés