Vízben oldódó műanyag zacskókat fejlesztettek Chilében

2018. július 25. 12:11
Állítólag öt perc alatt lebomlik.

Chilei mérnökök bemutatták új fejlesztésüket, egy vízben oldódó, olajszármazékoktól mentes műanyag bevásárló zacskót. Roberto Astete és Christian Olivares, a chilei Solubags vezetői santiagói sajtóértekezletükön elmondták, hogy a zacskó titka az, hogy megváltoztatták a vízben oldódó polivinil alkohol (C2H4O)x kémiai képletét. 

A sajtótájékoztatón a szakemberek be is mutatták az ilyen alapanyagból készült, a környezetet egyáltalán nem szennyező zacskó lebomlását vízben, ami hozzájárulhat a vízszennyezés megállításához. „A nagy különbség a hagyományos műanyag zacskók és az általunk előállított között az, hogy míg az előbbi 150-500 évig megmaradhat a természetben, addig a mienk öt perc alatt lebomlik” – magyarázta Astete. Hozzátette, az anyag akár egy főzőedényben vagy mosógépben is lebontható.

A cégnek van termelő egysége Kínában, de az illetékesek szerint a környezetbarát zacskót bárhol elő lehet állítani a világon technológiájuk alkalmazásával. Chilében októberben kezdik el gyártani, és számos latin-amerikai ország érdeklődik az új termék iránt.

(MTI)

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Majd öt év múlva kiderítik, hogy rákkeltő.

"A papírzacskót helyettesítheti jól (kisebb helyigény, nagyobb teherbírás)."

A papírzacskónak ia vannak előnyei. Pld. a pára és nedvszívó képessége, mely lassítja a penész és a baktériumok szaporodását. Ezért pld. munkába, iskolába, a papírzacskóba csomagolt vajas kenyeret, felvágottat jobb vinni, mint a műanyagba csomagoltat. Ez a képessége viszont nem végtelen, a túl vizes, nedves ételeknél nem segít, ahogy a túl hosszú, több napos tárolásra sem.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés