Bírálta Seehoferéket a német evangélikusok vezetője

2018. július 20. 11:50
A német evangélikusok vezetője egy interjúban kritizálta a bajor politikusokat migrációval kapcsolatos kemény megszólalásaik miatt.

A német római katolikusok vezetője után pár nappal a német evangélikus egyház tanácsának elnöke is bírálatot fogalmazott meg pénteken a bajor konzervatív politikusok nyilatkozatai miatt a migrációs válsággal kapcsolatban. A Die Welt című konzervatív lap honlapján megjelent interjúban azt mondta, hogy a bajor konzervatív politikusok vitatható nyilatkozatokat tettek a nyilvánosság előtt a témában.

A bajor püspök szerint sok hívőt kellemetlenül érint, ha a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke, Horst Seehofer örömét fejezi ki, hogy a 69. születésnapján 69 embert toloncoltak ki, Markus Söder bajor kormányfő pedig menekültturizmusról beszél. „Az ilyen megnyilatkozások okot adnak arra az aggodalomra, hogy elvész az együttérzés” – fogalmazott Bedford-Strohm. „Sosem szabad megfeledkezni arról, hogy a menekültek esetében emberekről beszélünk, akikről mi, keresztények azt mondjuk, hogy Isten a saját képére teremtette őket” – tette hozzá a protestáns vezető.

A püspök úgy érzi, hogy a CSU-n belül, különösen az egyházhoz kötődő körökben is jogosan fogalmazódik meg az a vád, hogy az elmúlt hónapokban azért változott meg a párt hangneme, hogy a tőlük jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) szavazóit visszacsábítsák. Ez azonban nem csak eredménytelennek bizonyult, de tartalmilag sem helyénvaló – vélekedik a lutheránus egyházi méltóság. A keresztény irányultság, melyre a CSU a nevében is utal, kötelezettségvállalást jelent, hogy az ember helyénvaló nyelvezetet használ – magyarázta Bedford-Strohm. A püspök azt mondta, hogy az elmúlt hónapokban mintha csak arról lehetett volna hallani a CSU-s politikusoktól, hogy hogyan lehet távol tartani a menekülteket, és arról kevés szó esett, hogy a rászorulókat humanitárius kötelesség befogadni. Bedford-Strohm kiemelte, hogy támogatja a migráció korlátozását, de ez nem felmentés az alól, hogy a vészhelyzetben lévőkön segíteni kell.

Az evangélikus egyházi vezető megjegyezte, hogy az egyház intenzív megbeszéléseket folytat a CSU politikusaival, és „ez mindig jó”. Aláhúzta, hogy az egyház dolga ilyenkor az, hogy a keresztény alapvetéseket képviselje a vitákban.

A héten a német római katolikus püspöki konferencia vezetője, Reinhard Marx münchen-freisingi érsek is bírálta a bajor konzervatív politikusok szóhasználatát. Pár napja látott napvilágot az a felmérés is, amely azt mutatta, hogy az októberben tartandó bajor tartományi választások előtt három hónappal a CSU népszerűsége mélypontra esett; a választók 38 százalékának támogatását bírják a bajor konzervatívok.

(MTI)

Összesen 54 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

„Az ilyen megnyilatkozások okot adnak arra az aggodalomra, hogy elvész az együttérzés” – fogalmazott Bedford-Strohm. „Sosem szabad megfeledkezni arról, hogy a menekültek esetében emberekről beszélünk, akikről mi, keresztények azt mondjuk, hogy Isten a saját képére teremtette őket”

Törzsi villongásokat akarnak ezek a mocskok, vagy csak pozőrködnek?
Akkor fog elveszni az együttérzés maradék szikrája is, ha nem állítjuk meg ezt a tömeget. Vagy tényleg elhiszik, hogy beengedni ekkora tömeget, ez jó ötlet?

Te megújuló innotech :) , anno domini 1992-'93 tájékán fodorgabikáéktól vagy ungárklárikáéktól hallottam ezt a csuhásozás eszmét, te is ugye a régmúlt időknek akarsz ezzel mementót állítani? ;-)

Azóta már BayerZsoca is evangélikusból
katholikosszá konvertált! :-D

Püspök úr elbujtatta ?
http://www.pi-news.net/2018/07..
Püspök úr, a hétéves kislányt tegnap az egyiptomi apja megfolytotta. Seehofer a hibás ?

http://www.pi-news.net/2018/07..

Ez az ártány NEM "az" evangélikusok. Ő a józan ész nuku és még az is lehet, h. nem ingyen ennyire félész.

Az embercsempészet mint iparág és a betelepítés, mint megvalósulóban lévő gazdasági, kulturális és biztonsági csőd ellen kellene fellépniük.

Arra lehet várni, h. maguktól megvilágosodjanak, ezek így fognak meghalni.

"ezt konkrétan a jó viktoréktól hallhattad... de persze a te meséd is érdekes :)"

Te nemsmart, 92-93-ban fodorgabi ungárklári és orbánvityi még egyazon parlamenti pártban voltak , értsd ezt úgy hogy nem tudod parlamenti jegyzőkönyvvel alátámasztva szétszálazni melyik ifjonc csuhásozott , azaz egy brancsban voltak :)

(a csuhásozás)
Ugyanmár, szmarti, szerinted (és egyfajta ún. helyihamiskonszenzus szerint...) tutira a patásorbán kiáltotta, hiszen a régi társaságból a szakadárok bizonyára olyh tiszták, és a liberális PC tisztalelket a nemcsuhásoznuk attitüdöt még prezentálták/ők képviselték (volna) a korabeli fideszben.

Továbbá hogy az antiklerikalizmus ploglesziv tehátjó eszméjét képviselték ugyan, ámde jobbságukból fakadóan patásorbánnal ellentétben intaktak ilyen csuhásozás-bekiáltozás vád alól! ;-D - Értsük: Az a vád tehát orbánon a "köpenyforgatón" van ráégődve...

A 92-93-as fidesz nagyjából olyan egységességű volt mint a mai elempé.
Én a szakadárjaikat ha már úgy tűnik, csak csuhásozással "vádolom" [ :-DD ] ,
és az pedig tény hogy nem védekezésképtelen halottak azaz bizonyosan visszafikázni képes mindannyiuk...

De hiszen én "megengedem" :) a 92-93-as fideszfrakció meg nem határozható tagjainak azt a bizonyos csuhásozást! :)

Csak eme kérdésben kétségbevonhatónak látom az orbáni köpönyegforgatásról benned (is) élő hamiskonszenzust , ostobaság (unintelligens) azt állítanod hogy kettősmércét alkalmazok. Igazából nem juthattál (volna) arra sem hogy orbán rajongó volnék :)

De mondd miért , vagy hogyan sátánnalcimborálás az ami a "csuhásozás" korszakában 92-93-ban zajlott?

Hogy a rád vonatkozót a komment-thread elejéről megértsed: Én azt kiindulásként éppen pont úgy gondoltam el hogy TE smartinnotech a fidesz korabeli szakadárjait (ha explicite szóbahozom őket) a sátánnalcimborálókként (Szóval értsed: a "pár haszontalan évig" a patásorbánnal cimborálókként) könyveled, és (ebben a gondolatfonaladban onnantól) a nélkülük maradt fidesz a köpönyegforgató,a populista gonosz etcetc.. párt. S orbán pedig smarttechie-ként nézve valami avítt retrográdként gonosz, sőt akár egy scientista imakommandóval :-) is az országvezetéstől buzgón távoltartandó "sátánszolga", akár mint régen a buzgó elleneimádkozó imakommandó cselekedett...!

Megpróbálhatsz első körben az első, kérdő mondatomra reagálni. :)

Úgy hiszem még lehet annak valami oka is, miért vallási kifejezést írtál t.i. hogy "sátáncimborálás" orbánnal valaha is, "pár haszontalan évig" is egy pártban lenni. Az első kérdő mondatomat követően kifejteni próbáltam neked, hogy milyennek érthető az a szöveged.

(Egyébként az gondolom világos már hogy
a te csuhásozásod juttathatta eszembe kezdetben a "csuhások imára!" bekiáltás ősrégi parlamenti eseményét és a fidesz "rendes" liberálisait...)

Nade teljesen szar volt az a poénod :)
Fönntartom az alapos fölvetésemet,
hogy a korabeli ('92-'93-as) "szivárványszínű" fideszfrakcióból a parlamenti bekiáltó csuhásozó nem orbán volt hanem például akár a párbeszéd elején megnevezettek egyike.


"van az úgy, hogy emberek csak felnőtt korukra térnek meg istenhez, "

Húde megengedőnek és poénosnak akarod ezt :) Ám ha elveszi az élét , akkor érdemes megemlítenem, hogy lehet ezt sokaságnak is tekinteni:
Van amerikában egészen nagy lélekszámú protestáns akiknél az a felekezeti rend hogy felnőtt korban térhetnek meg, vagyis felnőtt korban keresztel(ked)nek.

"az egykorvolt lipsi, csuhásozó fidesz politikai okokból hirtelen kurvakeresztény lett, "

Messze van időben a tárgy, de messze nem ködhámozás, hanem nagyon is releváns lehet ehhez a fölvetésem.
Mondd miért nem tudatosul benned amit mondok:
Minthogy a Kiszakadóik nyilván "lipsik" voltak, hiszen FodorGabi mindmáig is "a" Liberális Párt :), akkor ehelyt ha szóbekerül a ""csuhásozó-lipsi egykorvolt fidesz",
akkor szóbakerítendő az alapos föltevésem miszerint kispárti mivoltuk ellenére sem voltak (pl. csuhásozásban sem) egységes kősziklatömb, és praktikusan imigyen következik hogy a fiatal "doktorminiszterelnökúr" csak hallgatott a csuhásozás-bekiáltás eseményekor.

"te elhiszed, hogy valaki lipsiből mélykeresztény lett négy röpke év alatt, én nem"

"Lipsi" is lehet valami "sekély" vagy akár komolyabb ilyen-olyan keresztény, plusz (orbán) akit még eme fenti állításodban is "négyröpkeévalatt lipsiből mélykeresztény" konverzióval akarsz látni, az föltehetően nem is igen ő maga csuhásozott. Ennek fényében szívesen abbahagyom irányodba a racionális eseményelemzést mert az orbánkritikád feloldhatatlanul irracionális.

(de azért nem diszlájkollak....(just for the jegyzőkönyv :))

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés