Horvát módra védené a devizahiteleseket a Jobbik

2018. július 18. 13:59
Semmissé nyilvánították a svájci frank alapú hiteleket Horvátországban, Z. Kárpát Dániel szerint ez egyértelmű utat mutat Magyarország számára is.

A horvátországihoz hasonló védelmet sürget a hazai devizahitel-károsultaknak a Jobbik.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján úgy értékelt, a svájci frank alapú hitelek semmisségét kimondó horvát bírósági ítélet „egyértelmű utat mutat Magyarország számára is”. Kicsit faramuci helyzet, hogy Horvátországban például ugyanaz az OTP Bank vehet részt a hitelkárosultak helyzetének rendezésében, amely Magyarországon a hitelkárosultak megsegítésében enyhén szólva alul teljesített, vagy legalábbis fékezett habzásúnak bizonyult a teljesítménye – fogalmazott az ellenzéki politikus.

Emlékeztetett: nem követte érdemi vita a héten a devizahitel-károsultak védelme érdekében benyújtott javaslataikat. A 2010 előtti kormányok elvitathatatlan történelmi felelőssége, hogy már-már kezelhetetlenné vált a helyzet, az azt követően alakult két kabinet pedig nem tágította a megoldás jogszabályi kereteit megfelelő módon – mondta Z. Kárpát Dániel. Elgondolásaik között említette, hogy a forintosítás a felvételkori árfolyamon történjen, a jegybank pedig – német mintára – minden évben fizesse be nyereségét a költségvetésbe, így kerülve el a forintosításon nyerészkedést. Utóbbi összeget egyébként egy a károsultakat segítő alapba helyeztetné a Jobbik. 

Múlt heti horvát sajtójelentések szerint semmissé nyilvánította a svájci frank alapú jelzáloghitelt a horvát legfelsőbb kereskedelmi bíróság arra hivatkozva, hogy a bankok 2004 és 2008 között nem tájékoztatták ügyfeleiket az ilyen devizahitelek magas kockázatáról. 

(MTI)

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nagyon rövid a hír, ezért igazából nem érthető. A semmissé nyilvánítás szerintem azt jelenti, hogy vissza kell állítani az eredeti állapotot. Ez mit jelent?

A jobbiknak arra is van valami ötlete, hogy miképp tegye rendbe a saját szénáját?

Kárpáti Z. Dániel vagy nem ért a témához, vagy szándékosan félremagyaráz.

"2013-ban Zágrábban a kereskedelmi bíróság jogszerűtlennek ítélte mind a svájci frank alapú hitelek konstrukcióját, mind a bankok egyoldalú kamatemelését hét banknál, a nyolc érintett közül, amelyek ellen az eljárás folyt. Később a legfelsőbb kereskedelmi bíróság ezt a döntést felülbírálta, és csak a változó kamat egyoldalú megemelését ítélte jogszerűtlennek és tisztességtelennek. A döntés felülvizsgálatát kérték a bankok és a hitelesek is."

Kérdésként merülhet az is fel, hogy a magyar Fogyasztóvédelmi törvény mennyiben azonos, vagy hasonló a horvátokéval.

A kereskedelmi bíróság határozata csak a változó kamatozású svájci hitelekre vonatkozik. Továbbá: minden hitelesnek egyéni pert kell indítania a pénzintézetek ellen.

A per során pedig a szerződésekkel kell bizonyítani, hogy a bankok nem hívták fel megfelelően az adósok figyelmét a kockázatra.

Mindettől függetlenül a bankok még az alkotmánybírósághoz fordulhatnak, majd a nemzetközi bírósághoz.

A témában már van döntés az Európai Bizottság részéről. (2017. szeptembere)

"A magyar jelzáloghitelesek számára is érdekes ítéletet hozott ma az Európai Bíróság egy román ügyben. A testület ezúttal sem mondta ki, hogy a devizaárfolyam-kockázat áthárítása miatt semmis lenne a hitelszerződés, ehelyett arra hívta fel a figyelmet, hogy a kérdés csak akkor vizsgálható, ha az erre vonatkozó feltételről nem világosan és érthetően adott tájékoztatást a bank. Hogy ez az egyedi esetben fennáll-e, azt a román bíróságnak kell megvizsgálnia. Akik tehát abban bíztak, az ítélet hatására lavina indulhat el Magyarországon is, azoknak (legalábbis első értelmezésünk szerint) csalódniuk kell."
Devizahitelek: itt az Európai Bíróság nagy döntése
https://www.portfolio.hu/finan..

(A keresőbe beírt címmel lehet behívni.)

"A Jobbik vezetői hozzák vissza azt a pénzt, amit az adakozóktól kaptak és hazavittek."

Nem tudják. Elvitte a vonacica.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés