Szakértő: Törökországban nem érvényesül az ellensúlyok rendszere

2018. július 13. 11:17
Gyakorlatilag mindenről Recep Tayyip Erdogan államfő dönt – mondta Egeresi Zoltán Törökország-szakértő az M1 aktuális csatornán pénteken.

Törökországban nem érvényesül az ellensúlyok rendszere, gyakorlatilag mindenről Recep Tayyip Erdoğan államfő dönt – mondta Egeresi Zoltán Törökország-szakértő az M1 aktuális csatornán pénteken.A szakértőt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy Erdoğan hétfőn letette az elnöki esküt, és ezzel Törökországban hivatalosan életbe lépett az elnöki rendszer.

Korábban Törökországban a magyarhoz hasonló közjogi rendszerben erős miniszterelnök irányította a végrehajtó hatalmat, az államfőnek inkább szimbolikus jogkörei voltak – ismertette a szakértő. Az új török elnöki rendszerben megszűnik a kormányfői pozíció és hatáskörei átkerülnek az államfőhöz. Továbbá, míg korábban a köztársaság elnöke nem lehetett párttag, Erdoğan vezetheti a koalícióban kormányzó Igazság és Fejlődés Pártját, így a törvényhozásban is jelentős a befolyása, ráadásul bírákat is kinevezhet, miközben a veje a pénzügyminiszter – sorolta Egeresi Zoltán.

Bár az Igazság és Fejlődés Pártja „fárad” – az elmúlt években Törökországban volt több választás, továbbá népszavazás, puccskísérlet és gazdasági válságról is lehet hallani –, a kormányzó párt bázisa szilárdnak látszik. Erdoğan a saját pártján belül is ügyel arra, hogy ne alakulhasson ki olyan csoportosulás, amely megkérdőjelezi az uralmát – fejtette ki a szakértő.

Törökország EU-csatlakozási tárgyalásairól szólva hozzáfűzte: bizonyára folytatódnak, ez mindkét fél érdeke. A török lakosság mintegy fele az EU-ban képzeli el hazája jövőjét, az uniónak pedig a menekültkérdés miatt fontos a párbeszéd fenntartása, de előrelépés nem várható – mondta Egeresi Zoltán.

(MTI)

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés