Szeptembertől kiállítják minden idők legdrágább festményét

2018. június 27. 17:11
Az Abu-Dzabi Louvre-ban kiállítják Leonardo da Vinci Krisztus-portréját, a Salvator Mundit.

Az Abu-Dzabi Louvre-ban kiállítják szeptember 18-től Leonardo da Vinci Krisztus-portréját, a Salvator Mundit, amelyet múlt év novemberében 45 millió dollárért (120 milliárd forint) vásároltak meg a Christie's New York-i árverésén – közölte szerdán az abu-dzabi kulturális minisztérium.

A kristálygömböt tartó, kék köpenyben lévő Jézust ábrázoló reneszánsz festményt sokáig nem a nagy mesternek, hanem valamely tanítványának vagy más kortársának tulajdonították, eredetiségét csak 2011-ben ismerte el a művészettörténész szakma. A 64,5 x 44,7 centiméteres kép első ismert tulajdonosa I. Károly angol király volt, később a festmény eltűnt a szem elől. A képet 1958-ban még mindössze 45 brit fontért vette meg egy amerikai gyűjtő a Sotheby's egy árverésén, és tavaly bocsátotta a műkincspiacra.

Az aukció után nem közölték a vásárló kilétét, csupán annyit, hogy telefonon tette meg ajánlatait a mintegy 20 percen át folyó ádáz licitharcban. 

Később derült ki, hogy az abu-dzabi kulturális minisztéruim felhatalmazta a szaúdi királyi család egy tagját, hogy a nevében licitáljon a műért.

(MTI)

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Elkezdődött!… elkezdődött, tetszik nekik Jézus!"
Mi van? - Az iszlám mindig is ugyanolyan prófétának tisztelte Jézust, mint Mohamedet. Az iszlám felfogása csak abban különbözik a kereszténységétől, hogy Jézust nem tekinti Isten fiának.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés