Apokalipszis majd

Spiegel: Sötéten látja Merkel a világ jövőjét

2018. június 18. 14:08

Angela Merkel apokaliptikus gondolatvilágába enged bepillantást a német Spiegel riportja.

A német Spiegel riportja abba igyekszik betekintést nyújtani, hogyan gondolkodik manapság Angela Merkel német kancellár. A Spiegel szerint Merkel nem optimista, sőt, meglehetősen pesszimista a világ jövőbeli kilátásai kapcsán.

A lap szerint Merkel mostanában sokat emlegeti a protestánsok és katolikusok közötti 16. századbeli augsburgi békét, ami hatvan évnyi békességet teremtett az ellenfelek között – mielőtt kitört volna a minden addiginál brutálisabb harmincéves háború. Merkel szerint a világháború utáni világrend is ilyen törékeny lett mostanra. „Ha Merkel szemein keresztül nézed a világot, már az apokalipszis lovasai látszódnak a láthatáron” – írja a Spiegel.

Majdnem visszavonult

A Spiegel arról ír: Merkel a 2008-as gazdasági válság után abban reménykedett, hogy sikerül nemzetközi egyezményt kötni a tőkepiacok működéséről, de ez nem történt meg.  Merkel számára Trump egy olyan figura, aki lenullázta a történelem óráját és mindenben kételkedik, ami egyesítette a Nyugatot az elmúlt évtizedekben, a NATO-tól az ENSZ-en át a kereskedelmi egyezményekig. Putyin mára a brutális elnyomáshoz folyamodott, Kína összeegyeztette a kapitalizmust a kommunizmussal. Eközben Európa csak szenved, lebénítja a Brexit és a hosszadalmas döntéshozatali folyamatok sora.

A Spiegel úgy tudja, 2016 őszén Merkel komolyan gondolkodott a visszavonulásán. Ha az USA-ban Hillary Clinton nyert volna, nem is indult volna újra a német választáson egy Merkelhez közeli forrás szerint. De aztán nem ez történt. Obama egyik tanácsadója szerint Merkel kötelezőnek érzi most, hogy fenntartsa a világrendet Trump győzelme után.

Merkel aztán 2017-ben a kampány során egy bajorországi sörsátorban arról beszélt: Európának a saját kezébe kell vennie a sorsát, nem támaszkodhat Amerikára mint nagy testvérre a kényelmetlen időszakok során. A Spiegel szerint Merkel azóta is gyakran elmondja ezt, de mindenfajta szenvedélyesség nélkül.

Eközben Emmanuel Macron a német választás után két nappal, szeptember 26-án elmondott egy nagyívű beszédet arról, szerinte hogyan kellene megreformálni Európát. Merkelék egészen mostanáig nem is reagáltak a beszédére. Mostanra viszont úgy tűnik, Merkeléknek nem is tetszik Macron javaslata, küönösen az nem, hogy Németország állja a dél-európaiak válságainak költségeit. 

Akik tudják és akik nem tudják, mit akarnak

Ugyanakkor Macron, ahogy Trump és Putyin is, legalább tudják, hogy mit akarnak. Merkel viszont a kompromisszumok megkötéséhez ért, ami viszont a kelet-ukrajnai válság esetében máig nem vezetett végleges eredményhez.

A Spiegel szerint Merkel a valóságban forradalmibb alkat, szeretné, ha Németországban és Európában is gyorsabban mennének a dolgok. A lap szerint például a német vezetés kínai látogatásain egyre inkább jellemző a gyors fejlődés és döntéshozatal elismerése – hiszen Kínában nem kell aprólékos döntéshozatali folyamatokon és a polgárok meggyőzésének fáradságos munkáján végigmenni egy-egy nagy döntésig.

„Valaminek történnie kell” – mondta Merkel egy kínai út után a Spiegel szerint; de aztán Merkel elkezdi sorolni, mi miért nem tud megtörténni: a német szövetségi államiság, a föderalizmus miatt, a szocdem nagykoalíciós partnerek miatt, vagy éppen a CSU ellenkezése miatt.

A Spiegel szerint ma Angela Merkel csöndben van – ami pont azt a kiábrándultságot erősíti, ami miatt olyan sokat szokott panaszkodni.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/131218

Ajánljuk még a témában