Spiegel: Sötéten látja Merkel a világ jövőjét

2018. június 18. 14:08
Angela Merkel apokaliptikus gondolatvilágába enged bepillantást a német Spiegel riportja.

A német Spiegel riportja abba igyekszik betekintést nyújtani, hogyan gondolkodik manapság Angela Merkel német kancellár. A Spiegel szerint Merkel nem optimista, sőt, meglehetősen pesszimista a világ jövőbeli kilátásai kapcsán.

A lap szerint Merkel mostanában sokat emlegeti a protestánsok és katolikusok közötti 16. századbeli augsburgi békét, ami hatvan évnyi békességet teremtett az ellenfelek között – mielőtt kitört volna a minden addiginál brutálisabb harmincéves háború. Merkel szerint a világháború utáni világrend is ilyen törékeny lett mostanra. „Ha Merkel szemein keresztül nézed a világot, már az apokalipszis lovasai látszódnak a láthatáron” – írja a Spiegel.

Majdnem visszavonult

A Spiegel arról ír: Merkel a 2008-as gazdasági válság után abban reménykedett, hogy sikerül nemzetközi egyezményt kötni a tőkepiacok működéséről, de ez nem történt meg.  Merkel számára Trump egy olyan figura, aki lenullázta a történelem óráját és mindenben kételkedik, ami egyesítette a Nyugatot az elmúlt évtizedekben, a NATO-tól az ENSZ-en át a kereskedelmi egyezményekig. Putyin mára a brutális elnyomáshoz folyamodott, Kína összeegyeztette a kapitalizmust a kommunizmussal. Eközben Európa csak szenved, lebénítja a Brexit és a hosszadalmas döntéshozatali folyamatok sora.

A Spiegel úgy tudja, 2016 őszén Merkel komolyan gondolkodott a visszavonulásán. Ha az USA-ban Hillary Clinton nyert volna, nem is indult volna újra a német választáson egy Merkelhez közeli forrás szerint. De aztán nem ez történt. Obama egyik tanácsadója szerint Merkel kötelezőnek érzi most, hogy fenntartsa a világrendet Trump győzelme után.

Merkel aztán 2017-ben a kampány során egy bajorországi sörsátorban arról beszélt: Európának a saját kezébe kell vennie a sorsát, nem támaszkodhat Amerikára mint nagy testvérre a kényelmetlen időszakok során. A Spiegel szerint Merkel azóta is gyakran elmondja ezt, de mindenfajta szenvedélyesség nélkül.

Eközben Emmanuel Macron a német választás után két nappal, szeptember 26-án elmondott egy nagyívű beszédet arról, szerinte hogyan kellene megreformálni Európát. Merkelék egészen mostanáig nem is reagáltak a beszédére. Mostanra viszont úgy tűnik, Merkeléknek nem is tetszik Macron javaslata, küönösen az nem, hogy Németország állja a dél-európaiak válságainak költségeit. 

Akik tudják és akik nem tudják, mit akarnak

Ugyanakkor Macron, ahogy Trump és Putyin is, legalább tudják, hogy mit akarnak. Merkel viszont a kompromisszumok megkötéséhez ért, ami viszont a kelet-ukrajnai válság esetében máig nem vezetett végleges eredményhez.

A Spiegel szerint Merkel a valóságban forradalmibb alkat, szeretné, ha Németországban és Európában is gyorsabban mennének a dolgok. A lap szerint például a német vezetés kínai látogatásain egyre inkább jellemző a gyors fejlődés és döntéshozatal elismerése – hiszen Kínában nem kell aprólékos döntéshozatali folyamatokon és a polgárok meggyőzésének fáradságos munkáján végigmenni egy-egy nagy döntésig.

„Valaminek történnie kell” – mondta Merkel egy kínai út után a Spiegel szerint; de aztán Merkel elkezdi sorolni, mi miért nem tud megtörténni: a német szövetségi államiság, a föderalizmus miatt, a szocdem nagykoalíciós partnerek miatt, vagy éppen a CSU ellenkezése miatt.

A Spiegel szerint ma Angela Merkel csöndben van – ami pont azt a kiábrándultságot erősíti, ami miatt olyan sokat szokott panaszkodni.

Összesen 95 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Valoban eleg sotet, csakhogy nem Trump es Putyin "brutalis elnyomasa" (wtf?) sotetiti be, hanem a sok fekete akit merkelmama volt kedves a nyakunkra invitalni.

Érdekes, amikor hirtelen elkezdett vérezni a szíve a migrikért, akkor nem számított sem a német szövetségi rendszer, sem a CSU, sem az EU problémái, sem a Schengeni egyezmény.

Egy személyben megszabta az irányt, valószínűleg, mert úgy vélte, hogy átmeneti jelenségről van szó, és a folyamat végén majd mind a háborús menekültek megmentőjét, vállukra emelik a szírek és a németek is.

Iskolapéldája annak, hogy hogyan nem szabad érzelmektől vezérelve fontos döntést hozni, kihagyva mindenkit a döntéshozatalból. Ha az európai hatalmak vezetői valaha is játszottak azzal a gondolattal, hogy valamiféle alapot teremtsenek egy egységes EU-s külpolitikának, ez a dolog elúszott hosszú-hosszú időre. Merkel egyetlen mozdulattal szétverte az EU külpolitikai egységének még a gondolatát is. Egységesen mindenki nyissa meg a határait?

Merkelnek már rég vissza kellett volna vonulnia. Fáradt, és láthatóan nem érti az új idők szavát.

Az apokalipszis lovasait ő hívta be. A sötét jövő az ő politikai "teljesítménye".

Az érzelmek, az együttérzés valószínűleg csupán hivatkozási alap. Ettől függetlenül, szerintem nagyon rossz vezérlőelv.

"Sötéten látja Merkel a világ jövőjét", ha magába néz.

Az eredeti hsznek nem az érzelemvezérlet gondolkodás volt a lényege, hanem az, hogy Merkel önző módon, önhatalmúlag döntött egy fontos, mindenkit érintő EU irányelvről. Ezzel saját maga tett be leginkább a további integrációnak, mert a tagállamok ízelítőt kaptak belőle, hogyan is képzeli a német elit a közös külpolitikát. És hát köszönik szépen a lehetőséget, de nem élnének vele.

Vagy legalábbis az egyik ló.

Az érzelmeket úgy értem, hogy az együttérzésre hivatkozással. A "segíteni kell a háborús menekülteken" narratívával.

Azért gondolj csak bele, mennyire hatásos volt. Az első szerelvényeket még refugees welcome táblákkal fogadták (illetve ugyanez németül). Mostanában nem tudom, mivel fogadják őket, de eleinte egyértelműen odahatott ez a fajta igen-igen rövidtávon gondolkodó szentimentalizmus.

Ez így nagyon sokat elmond Merkel politikájáról: "A Spiegel úgy tudja, 2016 őszén Merkel komolyan gondolkodott a visszavonulásán. Ha az USA-ban Hillary Clinton nyert volna, nem is indult volna újra a német választáson egy Merkelhez közeli forrás szerint. De aztán nem ez történt. Obama egyik tanácsadója szerint Merkel kötelezőnek érzi most, hogy fenntartsa a világrendet Trump győzelme után."

Tehát ha Clinton nyer, akkor őszerinte minden rendben volna, nem lenne rá szükség, azaz Merkel ugyanazt képviseli, mint Clinton.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés