Trianon

2018. június 13. 7:23

Charles Gati
Népszava
Mi lenne akkor, ha egy magyar kormány autonómiát, azaz egy reálisabb célt tűzne maga elé?

„Ki lehet zárni mindenféle katonai akció lehetőségét, de mi lenne akkor, ha egy magyar kormány autonómiát, azaz egy reálisabb célt tűzne maga elé? Fűzzük tovább a gondolatmenetet: mi lenne, ha egy magyar kormány – nem az EU fenegyereke, hanem őszinte jóakarója – megnyerné Berlin, Párizs, London, természetesen Bukarest, Pozsony és Belgrád, valamint Brüsszel jóindulatát egy átfogó autonómia-program érdekében?

A radikális jobboldal valószínűleg nekiugrana egy ilyen »félmegoldásnak«, támogatóit elkeresztelné a »csonka Magyarország« híveinek. Félő, hogy inkább egy lelkesítő, demagóg, de tartalmában üres »nem, nem, soha« kampányt kezdeményeznének a száz éves évforduló küszöbén.

Az ellenzék helyzete azonban biztatóbb. Esetleges új programpontja – autonómia a magyarlakta országokban az EU támogatásával – magába foglalná a nemzeti összefogás lehetőségét. Több ellenzéki párt azonosulhatna egy ilyen reálisabb elgondolással, mondván, a valami több a semminél. Az ellenzék taktikai előnyét is figyelembe kell venni: a magyar választók többsége pártolja az Európai Uniót – az egyetlen olyan »nagyhatalmat«, amely elősegítheti a trianoni kérdés részleges és hosszútávú revízióját.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 54 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az EU "támogatását" jól illusztrálja, hogy a Benes-dekrétumokat érvényben tartó cseheknek semmi bajuk sincs. A szlovák nyelvtörtvény sem ütötte meg a brüsszeli ingerküszöböt. A székely autonómia ötlete sem lelkesíti az ottani bürokratákat (csakúgy, mint a katalán vagy baszk függetlenség sem).

Az EU többnyire az adott országok belügyeként értékeli a fenti témákat. Nem úgy, mint a "civilek" "vegzálását", a "fokozódó antiszemitizmust" (nem Nyugaton ám, ahol rendszeresen érnek atrocitások zsidókat unatkozó agysebészek által)esetleg a "szabad sajtó beszántását", vagy éppen a CEU ügyet (ahol a másik fél nem is EU tag...). Ezekben az esetekben sosem felejtenek el "aggódni".

A "demokratikus ellenzék" meg nem Trianon 100. évfordulóján fogja növelni a népszerűségét. Nem ez nekik a hazai terep. Hiszen ők azok, akik a románokkal együtt ünnepelték a gyulafehérvári egyezményt Budapesten (sic!).

Ejnye! Az álmatlan éjszakák. A lónak is négy lába van, mégis megbotlik...

Bukarest joindulatat a magyar autonómia ügyében megnyerni - ez az ember csufolkodik velünk.
Hamarabb fog Gáti joindulatot tanusitani Orbán iránt, mint Bukarest a magyarok irányába!
Hulyites alert!

Egy bizonyos dimenzióban pontos a leírásod. Ugyanakkor a trendeket illetően figyelemreméltó, hogy már egy kozmopolita kibic is több nacionalizmust tanácsol a magyar ellenzéknek. Persze, minden józan ember tudhatja, hogy ezt ő csak taktikai célnak gondolhatja, amelytől az ellenzéknek az esetleges siker után azonnal meg kellene szabadulnia.

Köszönöm! A pontosítással teljesen egyetértek.

A Népszava még él?

Gáti úr vajon ismeri a közmondást? Amúgy melyik bolygón él?

"Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna."

https://24.hu/belfold/2018/05/..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés