Teljesen megfosztják a lettországi oroszokat az anyanyelvi oktatástól

2018. május 23. 17:17
A népesség 40 százalékát adják, már a felsőoktatásban sem tanulhatnak anyanyelvükön.

Módosítaná a lett oktatási minisztérium a felsőoktatási intézményekről szóló törvényt, a módosítás értelmében az állami felsőoktatási intézmények mellett a magánegyetemeken és -főiskolákon is megszűnne az orosz nyelvű képzés, és csak lett nyelven vagy az Európai Unió valamely más hivatalos nyelvén taníthatnának – jelentette szerdán a LETA lett hírügynökség.

A felsőoktatási törvény eddig csak az állami intézmények esetében szabályozta a nyelvhasználatot, de mivel a felsőoktatás az állam által delegált feladat, ugyanilyen változtatások szükségesek a magánintézményeknél is – mondták a tárcánál.

A lett oktatási és tudományügyi minisztérium adatai szerint 2017-ben csaknem 15,5 ezren tanultak a balti ország felsőoktatási magánintézményeiben, 34 százalékuk orosz nyelven.

Az oktatási tárca által tervezett változtatások nem sokkal azt követően kerültek nyilvánosságra, hogy április elején Raimonds Vejonis lett elnök aláírta az oktatási reformra vonatkozó jogszabályt, amelynek értelmében a 2020-2021-es tanévig a nemzetiségi iskolákban fokozatosan áttérnek csaknem minden tantárgy lett nyelvű oktatására.

A következő év szeptember 1-jétől megvalósítandó reform keretében oroszul csak magát az orosz nyelvet és irodalmat, valamint a kultúrával és történelemmel kapcsolatos tantárgyakat lehet tanítani.

A reform elégedetlenségi hullámot váltott ki az ország népességének mintegy 40 százalékát kitevő orosz kisebbség körében. Az orosz iskolák védelmezői több tüntetést tartottak, és civil szervezetek aláírásokat gyűjtöttek a reform bevezetése ellen.

Lettországban a lett a hivatalos nyelv, az orosz idegen nyelvnek számít. A jelenlegi oktatási rendszer keretében az orosz iskolák felsőbb osztályaiban csak a tárgyak 40 százalékát lehet oroszul oktatni.

(MTI)

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nehogy oda fusson ki ez az egész, hogy Lettországban be lesz tiltva a lett nyelv. Hosszú még a történelem!

Az asszimiláció leghatékonyabb módja a jólét. Így csak
gettósodás lesz, asszimiláció nem.

Tényleg kiváncsi vagyok arra, hogy miit lép az Unió, a finnek teljesen másként viselkednek az ott élő svédekkel.

Nehéz ügy ez. Az oroszok megszállták a baltiakat, az elitet likvidálták, a középosztály jelentős részét Szibériába telepítették, és oroszokkal cserélték le. Mint Erdélyben. A felszabadulás után pedig a balti népesség jelentős része nyugatra ment dolgozni. Érthető, ha az oroszokat ki akarják szorítani, vagy asszimilálni szeretnék. Sajnos ez példát ad az ukrán náciknak, ahol szó sincs ilyenről. Ukrajna soha nem létezett és amikor megszületett, tízmilliós nagyságrendű orosz tömböt szakított ki Oroszországból. Ahogy mi magyarok sem megszállók voltunk ott, hanem többszörösen áldozatok. A történelmet soha sehol nem lehet mellőzni a társadalmi konfliktusok értelmezése és megítélése során, csak ezzel pedig az a probléma, hogy meddig értelmes visszanézni.

nem, a kerdes nem ott van, ugyanis nem tortenelemorarol van szo, hanem egy mar adott kialakult helyzet kezeleserol.
Ebbol a szempontbol tokmindegy hogy es mikor kerult oda az a kisebbseg, MOST ott van, es normalis modon kene banni veluk.

Nem mellesleg a Baltikum es hosszabb ideig volt orosz mint nem.

ez van akkor ha egy tobbnemzetisegu allam ezt a helyzetet nem hajlando tudomasul venni, es makacsul a tenyek elleneben ragaszkodik ahhoz hogy o "egyseges nemzetallam". Mint pl Romania, Ukrajna, stb...

osibb lakos ott jopar orosz mint a lettek...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés