A palesztin kérdésről

2018. május 16. 20:15

Trombitás Kristóf
Mandiner
Nem lehet úgy tenni, mintha mi sem történt volna.

Egyre csak nézem a hazai és nemzetközi mainstream jobboldal viszonyulását ahhoz, ami az elmúlt napokban történik Izraelben, és elkeseredetté tesz a helyzet. Elkeserítő, hogy az izraeli kormány Soros-utálata és jó kapcsolatuk a Fidesszel elfogadhatóvá teszi minden lépésüket, már csak ab ovo a baráti viszony miatt. Elkeserítő, hogy miután Trump sokak idolja, ezért minden egyes cselekedetét úgy ünneplik, mint egy jól megérdemelt csapást az eddigi világrendre. Miért kell feltétlennek lennie az Izrael-barátságnak?

Nem tudom, hogy ez valami  odavágás akar lenni az elmúlt évtizedek antiszemita vádjai után, avagy tényleg akkora a gyűlölet a muszlimok felé, hogy velük szemben mindent elfogadhatónak tart  a mainstream jobboldal, de valójában mindegy is. Ahogy az iszlamofóbiáról szóló cikkemben is írtam, ez az egész – legalábbis európai és az utóbbi éveket tekintve magyar részről – kizárólag a bevándorlással kapcsolatos. Ez a jobboldal Izraelre példaként tekint, ahogy ők bánnak a palesztinokkal, és leegyszerűsítve ez az egyetlen oka ennek a kritikátlanságnak. A belülről feltörő vágy, hogy nekünk is így kéne tenni és mennyivel élhetőbb lenne a helyzet.

Ennél még a republikánusok szektásainak – akik sok milliónyi szavazatot adnak – is tiszteletreméltóbb a véleménye, mert ők legalább őszintén hisznek abban, hogy a zsidóknak feltétlen dominanciát kell biztosítani Izraelben. Számukra az utolsó idők jelei közé tartozik Izrael újkori megalapítása, most Jeruzsálem fővárosként való elismerése, illetve a későbbiekben a Templom felépítése. És ha mindez megtörténne, akkor már belátható távolságba kerülnének azok a bizonyos utolsó idők, hiszen így szólnak a próféciák.

Ám egy dolgot elfelejtenek. Van nekünk egy Újszövetségünk is, amit mi, keresztények, azért szeretünk egy polccal feljebb helyezni az Ószövetségnél – utóbbi jelentőségének feltétlen elismerése mellett –, már csak azért is, mert Élő Isten megtestesüléséről szól. Aki feltámadt a halottak közül és ezzel felépült az új Templom. Erről beszél János az evangéliuma második fejezetében, ahol szóról-szóra arról van szó, hogy az Ő teste az új és örök Templom.

Ezzel pedig azok az ószövetségi próféciák, amelyekről fentebb szóltam és amik az amerikai republikánusok igen jelentős részét befolyásolják külpolitikai elhatározásaikban is, egyszerűen érvényüket veszítik. Jézus meghaladottá tette azokat. Amikor tehát Jared Kushner vagy Ivanka Trump minden befolyását latba veti, hogy egy lépéssel közelebb kerüljenek az általuk hitt végkifejlethez, akkor nekik a saját logikájukat nézve igazuk van, de nekünk, keresztényeknek más a logikánk.

Miért teszünk úgy, mintha nem így lenne? Ezek a milliók miért mutatkoznak tudatlannak vagy éppen tudatos tagadónak az Írás felé?

Európai és magyar szempontból viszont nem tudunk ilyen felmentést adni, mert itt az Izraelhez való viszonyulást kizárólag aktuálpolitikai tényezők határozzák meg. Azért én megpróbálnék a figyelmükbe idézni egy joggal felmerülő párhuzamot.

A 2006-os őszi események mind a mai napig egy meghaladhatatlan pontot jelentenek jobb és baloldaliak között, amiben teljes nyugvópontra nem lehet jutni. Míg az egyik fél azt állítja, hogy egy jogállamhoz méltatlan cselekedet volt emberek százait összeverni, egyeseket bizonyítottan félig megvakítani, nehezen feldolgozható lelki sebeket is okozni – pár évvel ezelőtt egy megvert, talán fél szeme világát elveszítő tüntető meg is halt, és többen sérülése fizikai és lelki szövődményeinek tudták ezt be –; addig a másik kitart amellett, hogy a csőcselék randalírozott és bár valóban történtek törvénytelenségek, de végül komoly retorzió a rendőri vezetők közül senkit sem ért, így az ügyet le kéne már zárni.

Most  a jobboldali nyilvánosság bagatellizálja el a jeruzsálemi nagykövetség megnyitása idején meggyilkolt és megsebesített palesztinok sorsának jelentőségét. Ahogy ironizálnak az eseményeken, már-már örömtelinek nevezve azokat, tudomást sem véve vagy direkt elfedve a valóságot. Ez a 2006-os Heller Ágnes és Vadai Ágnes szintje.

A jobboldali nyilvánosság tényleg ezt a mércét szabja meg önmagának? A kialakult hivatalos magyar-izraeli barátság ellenére sem kellene az izraeli kormányzat minden lépését kritikátlan örömmel fogadni.

Amikor az Aszad-rezsim által elkövetett újabb mészárlásról hallunk, forráskritika nélkül beszélnek a világ vezetői a szükséges retorziókról. Izraelben egyetlen nap haltak meg emberek tucatjai, felnőttek és gyerekek az összecsapásokban. És mi a reakció? Nagyon komoly szavak ugyanazoktól a vezetőktől, akik ugyanilyen eljárásért már bombázókat is indítanának egy másik ország felé. Vajon a Gázában megölt 8 hónapos csecsemőnek lesz olyan utóélete, mint ami egykor egy szíriai kisfiúnak volt? Nyilvánvalóan nem, hiszen a szíriai kisfiúval az egész elpuhult, érzelmileg bármire rávehető Európát kellett jobb belátásra téríteni, ami a menekültek befogadását illeti, de a névtelen, 8 hónapos gyerekkel nem lehet ilyen magasztos propagandát előadni.

Most állunk ott, hogy a Trump-kormányzat katasztrofális külpolitikai tevékenysége miatt Izrael úgy érzi, bármit megtehet. Az elmúlt napoknak sem volt következménye és feltehetőleg nem is lesz. Maximum egy ENSZ-bírálat, és akkor mi van? Szíria és főleg Irán démonizálásában érdekelt mind az amerikai, mind az európai mainstream jobboldal – amit egyesek ki tudja miért, de szélsőjobboldalnak hívnak –, Izrael pedig köszöni szépen a sanszot.

Az elkövetkezendő éveket nézve ez egy eldőlt helyzet, de még egyszer felteszem a kérdést: ennek miért kéne, hogy örüljünk? Önmagára és saját elveire adó embernek nem magyarázat az, hogy nekünk mindez nem számít. Elég olcsó dolog a saját eszmerendszerünket így becsapni, még inkább csupán ilyen gyenge cölöpökre felépíteni.

Mert kapaszkodjon meg mindenki: teljesen mindegy, hogy Jeruzsálem kié. Nincs jelentősége az üdvtörténetben, amióta Jézus Krisztus a mi Templomunk. Újfent az a tényállás, hogy napi, politikai dimenziót akarunk belezsúfolni egy metafizikai közegbe. Keresztény szemszögből a földi Jeruzsálem jogállása és hovatartozása irreleváns.

Elszomorító, ahogy a magyar jobboldali nyilvánosság pusztán érdekből úgy tesz, mintha semmi sem történt volna, ami pedig történt, az helyes. A palesztinok szenvedéseit megemlíteni, azok ellen kiállni valahogy már olyan idejétmúltnak tűnik. Különben is rájuk szálltak a balosok, zöldek, anarchisták, meg ki tudja még kik, és így az elmúlt években szépen és lassan a jobboldal elfelejtette a palesztin-kérdést. Már nem számít skandallumnak, hogy vannak, akik menekülttáborokban töltik el az egész életüket, avagy éppen csak a házukat rombolják le. Nem érezzük már felháborítónak azt, hogy a nemzetközi közösség döntése miatt százezrektől vették el azt a területet, ami korábban évszázadokig az övék volt – miközben Trianon továbbra is fáj nekünk.

Amolyan megsárgult újságcikkek fekete-fehér fotóira hajazóan merül már csak fel, hogy egykor a jobboldal fel tudta emelni a hangját a palesztinokért is. A köznapian és politikailag értelmezett fejlődő létrontásnak köszönhetően a jobboldal sok tekintetben ott tart, mint a baloldal – különös tekintettel előbbi divatos verzióira.

De azért vagyunk páran, akiknek a lelkiismerete ezt nem fogadja el. Akkor sem, ha kielégítő a materiális világ jelenleg győztesnek látszó oldalán vigyorogni.

Összesen 115 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem tudok egyetérteni azzal, hogy egy csecsemőt tűzparanccsal védett határhoz vigyen az anyja.
Ezen nem tudom túltenni magam. Abszolút hiteltelenné teszi az egész protestet és mindenkit, aki nem az anyával szemben háborog.

Nekem a brutál antiszemita zsidózás tetszett a 444en :D
Az viccesebb, mint amikor itt jobbosok védik izraelt xd

Egyetértek!

Tessék már kicsit józanul gondolkodni!
Adva van egy hadsereg, ami soha nem cicózott. Azt mondja, hogy már pedig itt nem. Erre beállítják a GYEREKEKET az első sorba.

Megkérdem. Ti odaállítanátok a gyerekeket a hadsereg elé?
Nem. Csak gyáva, alattomos emberek tesznek ilyet.

Nem Izrael tette lehetetlenné a mandátumi területen egy arab állam megalakulását, hanem arab testvéreik, nevezetesen Egyiptom, Jordánia, Szíria, és Irak. 1948-ban az ENSZ eredeti felosztási tervének kellett volna megvalósulnia, az korábban Ben-Gurionék el is fogadták, a fent nevezett arab államok azonban nem, azon egyszerű okból, hogy nem akartak palesztin államot. Azért nem, mert a helyi arabságnak semmiféle palesztin tudata nem volt, a palesztin nemzet ideája a 67-ig nem létezett.
Az 1948-as, izraeli függetlenségi háború idején 652 ezer palesztinai arab menekült el lakóhelyéről az egyesített arab hadseregek inváziója következtében kirobbant harcok elől, miközben mintegy közel 800.000 ezer zsidót üldöztek el az arab országokból. Miről beszélünk?
Az izraeli arab kisebbség 2/3-a Izraelt választaná Palesztina helyett, amennyiben a határvonalak változnának, vagyis nem akarnak a Palesztin fennhatósága alatt élni. Az arab kisebbségnek olyan politikai, szociális jogosultságai vannak, amelyek megfelelnek az európai normáknak. Halkan megkérdezem , hogy vajon Palesztina is hasonló jogokat fog biztosítani a területein élő zsidóknak? Azért az beszédes, hogy közel 70 év alatt hova jutott Izrael és mit értek el a palesztin területen élő arabok, mögöttük tudva az összes arab és muzulmán országok támogatását. Az arabok közül túl sokan élnek jól az arab, eu , usa segélyekből, így semmiféle érdekük nem fűződik a béketárgyalásokhoz.

Trombitásnak az Erdéllyel kapcsolatos állítása is hazug. Mint ahogy mi sem mondtunk le Erdélyről, csak tudomásul vettük a fennálló geopolitikai helyzetet, úgy a zsidók sem mondtak le arról a területről, ahol már évezredek óta élnek-éltek, ahol 48-tól nemzetállami kereteken belül boldogulhatnak.
Ami a csecsemőt illeti, mit keresett ott? Azért vitték oda, hogy mártír lehessen, így a szülők kapnak támogatást a hatóságoktól.
Amúgy ki ez a szerző? Meglehetősen buta és ostoba az szöveg, aminek nincs valóság alapja.

Az is reálpolitikai tény, hogy Izrael soha nem fog elismerni semmilyen palesztin államot, minden ezzel kapcsolatos "tárgyalás" csak színház. Ezért annak sincs igazi jelentősége, hogy hol van az amerikai követség.

Trump "katasztrofális külpolitikát" folytatna?? Egy év alatt több mindent intézett el, mint Obama két ciklus alatt. Komolyan elismerésre méltó, hogy legalább nyílt kártyákkal játszik.

A zsidó - arab szembenállásnak mára már történelme van, amelytől nem lehet eltekinteni egy velejéig sánta magyarországi hasonlatra való hivatkozással. Az úgynevezett palesztinoknak (mintha az arab világban lennének nemzetek) nem lenne kötelező egész életüket "menekülttáborokban" tölteni és a zsidókkal harcban állni. Ahogy sokuk nem is teszi, hanem elköltözött Jordániába (amely mi a fene, ha nem egy "palesztin" állam) és viszonylag jól és békében él. A "palesztinok" az elmúlt évtizedekben már számtalanszor megegyezhettek volna egy önálló állam megalakításáról, a mainál sokkal jobb feltételekkel is, de ők (a gazdag arab elit támogatásával) mindig a harcot választották. Az olajmágnás arab államok ma is bármikor létrehozhatnának a még kezükön lévő területeken egy arab mintaállamot, ha akarnák. De nem akarják, az az érdekük, mint kezdettől fogva, hogy ez a szembenállás a végtelenbe nyúljon. Ez ma már az iszlám világ identitásának egyik alapja.

Mi pedig itt a menekültválság óta pontosabban látjuk az arab-iszlám stratégiát és ennek európai hadszínterét és jobban értjük és átérezzük az izraeli zsidók elmúlt három emberöltőnyi helyzetét és lehetőségeit. Ránk európaiakra is ez vár. Amint a muszlimok európai aránya eléri a 20-30 százalékot, állandósulni fog Európában a polgárháború. Erre várnak, ez a céljuk.

Trombitás úrnak pedig melegen ajánlok egy hosszabb tanulmányutat Muzulmániában, s addig is forgasson szakkönyveket az iszlám tartalmáról és természetéről, s tanulmányozza buzgón az iszlám társadalmak történetét. Őszintén szólva nem hiszem, hogy a valósággal és a történelemmel való szembesülés a misztikus világnézetén változtatni fog. Ebben hasonlít a multikultistákhoz, ugyanolyan zavaros, a napi gyakorlat és a racionális megfontolások előtt meg nem álló, de meg sem hajló ideák vezérlik.

"Ja, rugj bele az aldozatba meg jobban."
Magyarázd, de ez nem az.

Amellett, hogy nyeli mindenki a hamasz newsokat. (Izrael news kiadta - biztos forrásra hivatkozva - hogy a palesztin orvos szerint nem a gáztól halt meg a baba, 6000kmről te kinek hiszel? Mind a két oldalnak van oka hazudni.)
"A Habsburg is vidaman koccintott"
Abszolút nem vagyok vidám, de

[véletlen leentereztem]
"Ja, rugj bele az aldozatba meg jobban."
Magyarázd, de ez nem az. A baba az áldozat. A babát nem bántom. Az őt odacipelő anya, az nem áldozat, hanem gyilkos. Itthon minimum gondatlanságból elkövetett emberölés, de - szerintem - idegesebb bíróság szándékosságot is fel tudna fedezni.

Amellett, hogy nyeli mindenki a hamasz newsokat. (Izrael news kiadta - biztos forrásra hivatkozva - hogy a palesztin orvos szerint nem a gáztól halt meg a baba, 6000kmről te kinek hiszel? Mind a két oldalnak van oka hazudni.)

Én oda rakom le a voksom, hogy izraelnek odamennie nem szabadott volna és AKKOR nem szabadott volna támogatnia a nagyhatalmaknak. Most már? Most már eső után köpönyeg. Ők gyilkolták meg a palesztinokat, akik a foglalást támogatták (akár hallgatással).

"A Habsburg is vidaman koccintott"
Abszolút nem vagyok vidám, de az ilyen 8 hónapos csecsemőt tűzvonalba cipelők esetén fenntartom a gyanú jogát, hogy az anya szándékosan ölte meg a PR kedvéért azt a babát. És ezt szörnyűbbnek tartom önön magában, mint az 50 megölt hamász aktivistát.

"Abszolút nem vagyok vidám, de"
Ez, egyébként, folytatódik lejjebb, csak véletlen leentereztem.
Így egy picit mást jelent, mint a teljes mondat :D

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés